En Sıcak Konular

Borç batağında sırada kim var?

25 Temmuz 2011 10:37 tsi
Borç batağında sırada kim var? Boğaza kadar borca batan ve dünyayı ikinci dip tehlikesi ile karşı karşıya bırakan ABD ve Avrupa'dan sonra dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'e yönelik kaygılar da yeniden dillendirilmeye başlandı.

Küresel kriz boyunca dünyanın lokomotif ekonomisi olan Çin'in yaklaşık 3,2 trilyon dolar değerindeki devasa ve tehlikeli büyümesinin sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken analistler, bu güçlü büyümenin yanıltıcı olduğunu ve Çin ekonomisini daha kırılgan hale getirdiğini belirtiyorlar.

Tüm dünyayı sarsan küresel kriz döneminde ihracat dengesi bozulan Çin'in iç talebi canlandırmak amacıyla piyasaya bol likidite ve projelere kredisi sağladığına dikkat çeken analistler ancak bu durumun Çin'in büyümesini yatırıma bağımlı hale getirdiği vurguluyorlar.

Girdikleri darboğazdan çıkmak için mücadele veren ABD ve Avrupa yanında "Çin Gongu"nunda çalmasına yönelik endişelerin arttığına dikkat çeken piyasa analistleri etkileyici büyümenin Çin'i kötü borçlanmaya sürüklediğini ve Çin'de yerel yönetimlerin devlete olan borçlarının 2010 rakamları ile 10 ,7 trilyon dolar yani 1 ,65 trilyon dolarla risk sınırına dayandığını değerlendirmesinde bulundular.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moodys yetkilileri ise hızlı büyüme sorununun 2009 yılından bu yana devam ettiğine vurgu yaparak bunun Çin'in yeni normali haline geldiğini ancak bu yeni büyümenin sürdürülebilir olmaktan uzak ve sağlıksız bir büyüme modeli olduğunu belirtiliyor.

Geçtiğimiz haziran ayında yüzde 6 ,4 oranındaki son 3 yılın en yüksek enflasyon rakamının korkutucu olduğu yönünde görüş bildiren analistler yükselen fiyatlarının yüksek faiz oranları ile birleştiğinde sosyal huzursuzluklara da davetiye çıkaracağını ifade ediyorlar.

Çin'in bu yeni büyüme modelini değiştirmesinin çok zor olduğunu ve kaynak israfının modelin başarısızlığını tetikleyeceği değerlendirmesinde bulunan analistler tıpkı ABD ve Avrupa'da olduğu gibi Çin'inde devasa bir borç krizi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyorlar.

Gazeteport



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs