En Sıcak Konular

Öcalan'ın ağzındaki bakla!

25 Temmuz 2011 09:08 tsi
Öcalan'ın ağzındaki bakla! Silvan'daki 13 şehitten sonra terörle mücadelede konsept ve yöntem tartışmaları zirve yaptı. Ankara'nın havasına bakıp son saldırıların bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bir gerçeği de not etmek lazım...

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Öcalan'ın ağzındaki bakla ve kim nerede hata yapıyor?

Silvan'daki 13 şehitten sonra terörle mücadelede konsept ve yöntem tartışmaları zirve yaptı.
Ankara'nın havasına bakıp son saldırıların bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz.
Fakat bir gerçeği de not etmek lazım.
Yaklaşık 30 yıldır terörle mücadele eden Türkiye, sanki ilk kez böyle bir saldırıyla karşılaşmış gibi refleksler veriyor. Siyasiler 'kanı yerde kalmayacak', şehit yakınları 'vatan sağ olsun' diyor. Medya konuyu tartışıp bir sonraki saldırıya kadar rafa kaldırıyor.
TSK'nın ise yol haritası yok.
Oysa PKK'nın kafasında adım adım uyguladığı bir planı var. Hatta bu konuda çok istikrarlılar.
Mesela son örnek. DTK demokratik özerkliği ilan etti. BDP milletvekillerini kampa çekip bundan sonraki süreci belirliyor.
Maalesef siyasetçiler, terör uzmanları ve birtakım liberal aydınlar 'nereden çıktı bu özerklik' deyip 'ne olduğunu' anlamaya çalışıyorlar. Hele bir de 'bir şey olmazcılar' var ki evlere şenlik...
İyi de PKK'nın özerklik ilan edip sonra da bunu 'fiili Kürdistan'a dönüştürmeyi hedeflediğini sağır sultan bile duydu.
Bu köşede; 19 Ağustos 2009'da 'Öcalan'ın ağzındaki bakla' başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Oradan kısa bir hatırlatma: "Yol haritasında söylediği 'demokratik özerklik' ifadesi aslında çok sayıda görüşme notunda var. İşte onlardan bazıları; 20.12.2006, 04.01.2007, 26.09.2007, 07.11.2007, 12.03.2008, 13.05.2009 görüşmeleri."
Yani Öcalan tam 5 yıldır demokratik özerklik ilan edeceklerini anlatıyor. Hatta o görüşme notlarında önümüzdeki günlerde yaşanacakların ipuçları da var.
Yine aynı yazıya dönelim. 2 yıl önceki yazıda 'öz savunma güçleri'ne de yer vermiştim. Öcalan'ın nihai hedefi tabii kendini hapisten kurtardıktan sonra Kandil'deki militanlarını peşmerge tarzı bir askeri yapılanmayla Güneydoğu'da konuşlandırmak.
"Son olarak kardeşi Fatma Öcalan ve avukatlarıyla 18 Mart 2009'da yaptığı görüşmede ilerleyen dönemlerde bölge genelinde köy korucuları, asker ve polis çekilerek onların yerine 'halk milisleri' tarzı yeni bir 'iç güvenlik örgütü' kurulabileceğini, eski PKK'lıların da bu kadro altında maaşlı işe alınabileceğini' söylemişti."
Bu noktadan sonra aslında net kararlar almak gerekiyor.
Çünkü çatışmalar sokaklara inerse öngörülemeyen sonuçlar doğar. Şunu görmek zorundayız; Ayrılamamak da bir sorundur. PKK dahil herkes Türkler ile Kürtler'in isteseler de ayrılamayacak kadar iç içe olduğunu görmek zorunda.
O yüzden oturup adam gibi birlikte yaşamanın formüllerini üretmemiz lazım.
Teşhis olmadan tedavi olmayacağı için de sağlıklı bir sorun tanımı gerekiyor. Kimin nerede hata yaptığını görmek şart.
PKK stratejide hata yaptı çünkü dünyanın hiçbir yerinde terör nihai amaç değildir. Normal şartlarda terör bir noktaya kadar tırmandırılarak taleplerin gündeme getirilmesini sağlar, çözüm makamları irade sergiledikten sonra da silahlar susar, devreye yeni aktörler girer.
Hükümetler cephesinde ise genel stratejilerdeki belirsizlik en büyük eksiklik. Üstelik her cari olumsuz olayda genel planlar kesintiye uğradı. Ayrıca olumsuz olaylara sebebiyet verenler hakkında gerekli işlemler yapılmadı.
En kötüsü ise terörle mücadele konusunda asıl sorumluluğun kendisinde olduğunu anlamayıp bunu değişik kurumlara havale ediyor olması. Bu sorun sadece AK Parti'nin değil son çeyrek asırdaki tüm hükümetlerin temel yanlışı. Muhalefet ve BDP çizgisi de ayrı bir fecaat.
TSK cephesinde ise temel yanlış önceliklerin belli olmaması. Etkin bir istihbarat ağının olmayışı, teröriste silahlı propaganda yapacak alan bırakması da bir başka önemli sorun.
Yani aktörü ve faktörü bol bir sorun olan PKK ve terör meselesinde yapılmayacak ne kadar çok hata ve politika varsa hepsi yapıldı.
Son olarak; dün Mardin'den gelen şehit haberlerine yenileri eklenebilir. Özellikle Tunceli, Bingöl, Şırnak ve Hakkari kırsalına dikkat!..


 



Bu haber 1,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs