En Sıcak Konular

Yaşlanan Türkiye'de Kanser de artıyor

23 Temmuz 2011 18:05 tsi
Ortalama yaşam süresi 75 yıla çıkan Türkiye'de kanserli hastaların sayısının arttığı ve 2023 yılında hastanelere gelmesi beklenen 15 milyon yaşlı hastanın büyük bölümünün kanser hastası olabileceği belirtildi.

Malatya Anemon Otel'te toplanan 12 üniversiteden 20 bilim adamı "kanseri" konuştu.

Kanser türlerine ilişkin çeşitli sunumlar da yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, kanser ve kan hastalıklarının Dünya'da ve Türkiye'de çok Yaygın görüldüğünü söyledi.

Dünya'da hastalığın tanı ve tedavisine ilişkin yapılan çalışmaların Türkiye'de olmasını istediklerini anlatan İlhan, "İstiyoruz ki hastalar bölgelerinde tedavi olsun. Yani Ankara'ya, İstanbul'a gelmeye ihtiyaç duymasınlar. Onun için bugün Anadolu'daki üniversitelerde görev yapan hocalarımızı bir araya getirdik. Bir iş birliği, güç birliği yapacağız" dedi.

Kemik iliğinde bozukluğu ile başlayan ilerde "lösemiye" dönen bir kanser türünün Türkiye'de gençlerde Yaygın olduğunu belirten İlhan, "Bunun nedenini anlamaya çalışıyoruz. Ama araştırmalar gösteriyor ki özellikle gereksiz tarım ilaçlanması, özellikle kirli sularla tarım yapma bu tür kanserlerin artmasına yol açıyor" diye konuştu.

Löseminin Anadolu'daki yaygınlığını ve son tedavilerini tartışacaklarını kaydeden Osman İlhan, "Artık kronik lösemide kemik iliği nakli yapmıyoruz. Yepyeni ilaçlar var. Bu ilaçları kullanıyoruz. Güzel olan ülkemizde tüm bu tedavilerin hepsi ücretsizdir. Sağlık Bakanlığı tüm bu geri ödemeleri yapmaktadır" dedi.

Türkiye'nin sağlıkta büyük bir atak içinde olduğunu ifade eden İlhan, her türlü kanserin tedavisinin Türkiye'de yapıldığını, yurt dışına gitmeye gerek olmadığını belirterek, "Örneğin ülkemizde kemik iliği nakli bile uluslararası düzeydedir. Hatta biz yurt dışından hasta almayı düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin 75 milyon nüfususuyla genç bir ülke olduğuna işaret eden İlhan,

"Ama 2023 yılına geldiğimizde 15 milyon 65 yaş üstünde hasta bekliyoruz. Bu durumda ne olacak? Kanser artacak. Demek ki bizim şimdiden buna yönelik tedbir almamız lazım" dedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal da Türkiye'de 20 yıl önce kanser hastalarının sayısının daha az olduğunu ancak son 10 yılda kanser vakasının aratış gösterdiğini söyledi. Çevresel faktörlerin, alınan farklı gıdaların, kimsayal maddelerle temasın kanser vakalarını artırdığına dikkati çekti.

Türkiye'de artık insanların yaşam süresinin de arttığını anlatan Ünal,

"Ortalama yaşam süresi 75 yıla çıktı. Bu yaşlardan sonra özellikle kemik iliği kanserleri, lösemi türü kanserlerin görülmesi artıyor" dedi.

Ünal, kanserin her türlüsünün şu anda sadece büyükşehirlerde değil Anadolu'daki üniversitelerde de tedavi edilebildiğine dikkati çekti.

Ünal, şunları kaydetti:

"Türkiye'de en büyük kemik iliği nakli merkezi Kayseri'de. Dünya ve Avrupa standardında kemik iliği nakli yapıyoruz. Aynı nakil şu anda Malatya'da, Konya'da ve Denizli'de de yapılabiliyor. "

Ünal, Kayseri'deki kemik iliği nakli merkezine Asya ülkelerinden ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından hastaların geldiğini belirtti.

aa



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs