En Sıcak Konular

Ürdün Başbakanı: Türkiye istikrar için temel faktör

23 Temmuz 2011 17:35 tsi
Ürdün Başbakanı Maruf El Bahit, Ortadoğu'daki krizlerin çözülmesi ve bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye'yi "temel bir faktör" olarak gördüğklerini söyledi.

Ürdün Başbakanı Maruf El Bahit, Ortadoğu'daki krizlerin çözülmesi ve bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye'yi "temel bir faktör" olarak gördüğklerini söyledi. Ürdün'ün Türkiye'nin bölgesel düzeydeki istikrarın sağlanmasına yönelik büyük çabalarını takdir ettiğini söyleyen Bahit, "Biz bölgedeki sorunların temelini Filistin meselesinin oluşturduğunu görmekteyiz. " dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dolmbahçe Başbakanlık Ofisi'nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bahit, Türkiye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. "Sayın Erdoğan, Ürdün Kralı Abdullah'ın ve tüm Ürdünlülerin dostudur, onunla görüşmekten dolayı çok mutluyuz" diyen Bahit, ziyaretlerinin de ikili ilişkileri pekiştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Türkiye ve Ürdün ilişkilerinin çok güçlü olduğunu ve iki ülke arasında geçmişte de hep iyi ilişkiler olduğunu belirten Bahit, "Bütün düzeylerdeki ilişkilerimizden kıvanç duymaktayız" dedi.

Ürdün'ün Türkiye'nin bölgesel düzeydeki istikrarın sağlanmasına yönelik büyük çabalarını takdir ettiğini aktaran Başbakan Bahit, "Biz bölgedeki sorunların temelini Filistin meselesinin oluşturduğunu görmekteyiz. Ortadoğu'daki diğer krizler de bununla bağlantılıdır. Biz Türkiye'yi bölgede istikrar sağlanması için temel bir faktör olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Ürdün'ün görüş ve tutumlarının sadece Filistin değil neredeyse bütün meselelerde aynı olduğunu vurgulayan Bahit, "Türkiye ve Ürdün'ün ısrarı başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti içindir. Filistinli kardeşlerimize destek vereceğiz, daha önce hep verdiğimiz gibi. " diye konuştu.

Ürdün Başbakanı, Erdoğan ile görüşmelerinde ayrıca bölgesel meseleleri de ele aldıklarını ve bu konudaki tutumlarının da "tıpatıp benzeşmekte" olduğunu söyledi. Görüşmede ikili işbirliği mekanizmalarını da ele aldıklarını belirten Bahit, ikili anlaşmalar çerçevesinde yatırımları, ticari ve turizm alanlarındaki ufuklarını genişleteceklerini dile getirdi.

Bahit ayrıca iskan ve şehirciliğin geliştirilmesine dair bir mutabakat zaptı imzaladıklarını aktardı. Türk-Ürdün ortaklık konseyine de çağrıda bulunduklarını belirten Ürdün Başbakanı, "Ticaret gelişmekte ama umut ederiz ki seviyeyi yükseltelim" dedi.

Arap Baharı'nın ülkesinde etkisi olmadığını anlatan Başbakan Bahit, "Ürdün'deki reform erken bir dönemde başladı. Arap Baharı terimleri kullanılmadan önce reform başlamıştı. Sosyal ekonomik yaşamlarımı geliştirdik. Erken bir dönemde başlattık reformlarımız globalleşme çerçevesinde yürüttük. Yolsuzlukla mücadele yaptık. Ürdün'ü bu konuda örnek olarak göstermek istiyoruz. " dedi.

Ürdün Başbakanı ayrıca Erdoğan'ın kısa bir süre içerisinde ülkelerini ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti.

cha



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs