En Sıcak Konular

Rüzgâr ve güneş ithalatı artırır

23 Temmuz 2011 10:03 tsi
Türkiye cari açığı tartışırken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'tan ilginç bir çözüm önerisi geldi.

Enerjide ithalat bağımlılığının yüzde 70 üzerinde olduğunu aktaran Köktaş, çözümün kömür ve su yatırımından geçtiğini söyledi. Köktaş, cari açık sorunu için enerji sektörünün çözümünü açıkladı: "Öncelik kömüre verilecek, doğalgaza ödenen para azaltılacak." Köktaş'a göre yerli kömürün ekonomiye kazandırılması için alım garantisi yerine daha farklı enstrümanlar kullanılarak teşvik verilebilir.

Cari açığa etki eden temel enerji kalemlerinin petrol, doğalgaz ve elektrik olduğunu aktaran Köktaş, "Petrolde yapacak çok şey yok. Doğalgazın konutlarda kullanımını da azaltamazsınız. Elektrikte ihracatçı durumundayız. O zaman asıl konu, elektriği mümkün olduğunca doğalgaz yerine yerli kaynaklardan üretmek." diye konuştu. Cari açığı azaltmak için gündeme gelen yenilenebilir enerji yatırımlarından rüzgâr ve güneşin bilinenin aksine kısa vadede cari açığı artıracağına vurgu yapan Köktaş şöyle konuştu: "1000 megavat rüzgâr 1,5 milyar Euro'ya yapılıyor. 1000 megavat kömür santrali ise 800 milyon Euro civarında. Bu kurulu güçte rüzgârdan yıllık ortalama 3 milyar kilovat elektrik üretilirken, aynı güçte kömür santralinden üretilen 8 milyar kilovat. Yani aynı düzeyde yapılacak kömür ve rüzgâra yatırım yapılırsa kömür, rüzgârın 6-7 katı elektrik üretiyor. Bizim cari açıkla ilgili en önemli enstrümanımız yerli kömür. Bu kaynak için seferberlik başlatmamız lazım. Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir yatırımlar orta ve uzun vadede enerjinin cari açık üzerindeki baskısını önemli ölçüde azaltır, çok olumlu etki yapar." Başkan Köktaş'a göre rüzgâr ve güneş santrallerinde kullanılan türbin ve benzeri makine ve ekipmanın önemli kısmı yurtdışından getirildiği için yatırım maliyeti yüzde 85 oranında dışa bağımlı. Köktaş'a göre, hidroelektrik santrallerinde yatırım ekipmanlarının yüzde 20'si ithal, geri kalan yüzde 80'lik bölüm yurtiçinden karşılanıyor. Kömür santralleri için de güneş ve rüzgâra göre böyle bir avantaj var.

Köktaş, gelecek 5 yılda Türkiye'nin Kyoto Protokolleri kapsamında karbon emisyon sorumluluğuna girmeden ciddi bir yatırım seferberliği ile yerli kömürü devreye alacak yatırımlar için lisanslama yapmak zorunda olduklarını söyledi. Kömür yatırımlarının yapılması için fiyat teşviki verilmesinin doğru olmadığını belirten Köktaş, "Bir enerji kaynağına devletin satın alma garantisi vererek teşvik uygulamasını yanlış buluyorum. Böyle bir şey yaptığınızda diğer kaynaklara piyasaya girme demiş oluyorsunuz. Ancak bu kaynakları farklı teşvik türleri ile desteklemek mümkün ve bu yapılmalı." şeklinde konuştu.

İTHALATA BİTKİSEL ÇÖZÜM

Türkiye'nin yıllık 16 milyon ton motorin tükettiğini aktaran Köktaş, bu kullanıma belli oranında yerli üretilen biyoetanol ekleme zorunluluğu getireceklerini söyledi. Çalışmaların yüzde 3 üzerinden devam ettiğini vurgulayan Köktaş şu bilgileri verdi: "Bu konuyu önümüzdeki haftalarda Kurul'da görüşerek nihai kararı vereceğiz. Optimum noktanın şu anda yüzde 3 olduğunu tespit ettik. Motorine katılacak ürün yerli olmak zorunda olacak. Bu şekilde hem yerli üretime katkı sağlayıp hem ithalatı azaltacağız."

zaman



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,845 µs