En Sıcak Konular

Türkiye'ye görülmemiş haksızlık

23 Temmuz 2011 09:25 tsi
Türkiye'ye görülmemiş haksızlık

CMA’nın araştırması kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yaptığı haksızlığı ortaya çıkardı.

Buna göre S&P, Türkiye’ye olması gerekenden 8 puan daha düşük, borç batağındaki Yunanistan’a ise hak ettiğinden 8 puan daha fazla kredi notu verdi...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “Fitch yine Fitch’liğini yapmış” sözleriyle bir kez daha gündeme gelen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yönelik, ekonomik temellere dayanmayan olumsuz bakışı Hazine’nin raporuyla da kanıtlandı.

Türkiye’ye cimriler

Hazine tarafından yayınlanan 2011 yılı Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda yer alan teknik bir araştırmaya göre, Standard and Poors (S&P) da tıpkı Fitch gibi Türkiye’nin gerçeğiyle örtüşmeyen not açıklamış. Raporda yer alan tespitlere göre S&P, dış borç ve bütçe açığı sorunu bulunmayan Türkiye’ye kredi notu verirken aşırı cimri, buna karşılık bugün Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere borç batağındaki Avrupa ülkelerine “bonkör” davranmış.

Göstergeleri kötü

Raporda yer alan “Bir piyasa göstergesi olarak Kredi Temerrüt Takası (KTT)” isimli araştırmada, ülkelerin dış borç riskiyle kredi derecelendirme şirketlerinin o ülkelere verdiği notların uyumu ya da sapması hesaplanıyor. Araştırmada, uluslararası kredi piyasasında bağımsız olarak faaliyet gösteren CMA’nın teknik verileri özellikle dikkat çekiyor. CMA araştırmasına göre ülkelerin dış borçlarını geri ödeyememe riski ve piyasa göstergeleri ile S&P tarafından verilen kredi notları arasındaki akıl almaz farklar:

İnanılmaz fark var

Türkiye +8: Türkiye’nin dış borçlarını inceleyen CMA, ortada herhangi bir geri ödenememe riski görmediği için Türkiye’ye mükemmele yakın not olan AA notunu vermiş. Benzer tabloları inceleyen S&P ise Türkiye’ye BB+ notunu vermiş. Bu iki not arasındaki farkı hesaplayan CMA, borç riski dikkate alındığında Türkiye’nin kredi notunun olması gerekenden 8 puan daha aşağıda olduğu tespit etmiş.

Yunanistan -8: CMA Yunanistan’ın aşırı dış borcunun riskini görüp düşük kredi notu vermiş. S&P ise Yunanistan’a A/A2 ile en yüksek notlardan birini vermiş. CMA kuruluşuna göre, Yunanistan’a S&P’nin verdiği kredi notu, olması gerekenden 8 puan fazla.

Türkiye spekülatifmiş

Rapordaki aynı araştırmanın başka bir bölümüne göre de S&P’nin verdiği notlar Türkiye’yi uluslararası yatırım yapılabilirlik açısından “spekülatif seviye” kategorisine düşürürken, Türkiye’nin çok gerisinde olan riskli ülkelerden İtalya, İspanya, Portekiz, İrlanda gibi ülkeleri “Yatırım Yapılabilir Seviye” kategorisine çıkarıyor.

bugün



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs