En Sıcak Konular

Norveç'te ölü sayısı 91'e yükseldi

23 Temmuz 2011 08:39 tsi
Norveç'te ölü sayısı 91'e yükseldi
Norveç'te düzenlenen iki saldırıda ölenlerin sayısı 91'e yükseldi...

Norveç'te dün başkent Oslo'da hükümet binalarının bulunduğu bölgeye yapılan bombalı saldırı ile birkaç saat sonra iktidardaki İşçi Partisinin gençlik kampında düzenlenen saldırıda toplam 91 kişi hayatını kaybetti.

Oslo yakınlarında Utoya adasındaki gençlik kampına gece saatlerinde düzenlenen tarihteki en kanlı silahlı saldırılardan birinde, 84 kişinin öldüğü bildirilirken, ağır yaralıların bulunması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydediliyor.       

Silahlı saldırıdan önce Başbakanlığın önünde düzenlenen ve 7 kişinin ölümüne yon açan bombalı saldırıyla birlikte Batı Avrupa, 2004'te Madrid'deki 191 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en kanlı terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Başbakan Jens Stoltenberg, Oslo'da düzenlediği basın toplantısında, gençlik kampına düzenlenen saldırıya işaret ederek, "Çocukluğumun cenneti dün cehenneme dönüştü" dedi. Stoltenberg, gençliğinde bu adaya sık gittiğini belirtti.

Gençlik kampına polis kıyafeti içinde silahlı saldırıyı düzenledikten sonra yakalanan, aşırı sağ görüşlü olduğu belirtilen Norveçli, Oslo'daki bombalı saldırıdan da sorumlu tutuluyor.

Polis, zanlının adını henüz açıklamazken ulusal yayın kanalı NRK, zanlının 32 yaşındaki Anders Behring Breivik olduğunu duyurdu. Zanlının Oslo'daki evinde polisin gece aramaya yaptığı belirtilirken, Norveç basın yayın organları sarı saçlı ve mavi gözlü zanlının fotoğrafını yayımladı.  

Bir polis yetkilisi zanlının iki saldırıyı da tek başına düzenlediğinin sanıldığını belirterek, katliamın herhangi bir uluslararası terör örgütüyle bağlantısının gözükmediğini söyledi.

"TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ"

Bu arada, Norveç Adalet Bakanlığı dünkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi.

Dünkü saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.

Norveç'te ölü sayısı 87

Norveç polisi, başkent Oslo yakınlarındaki Utoeya Adası’nda yer alan gençlik kampında dün gerçekleştirilen silahlı saldırıda en az 80 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Kent merkezindeki bombalı saldırıyla birlikte ölenlerin sayısı 87’ye çıktı.

Polis yetkilisi Oystein Maeland, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce 10 kişinin öldüğünü bildirdikleri bölgede çok sayıda kurbanın cesedine daha ulaştıklarını belirtti. Kaç kişinin yaralandığını ise bilmediklerini kaydeden Maeland, "Ölü sayısının artmayacağı garantisini veremiyorum" dedi. Turistik Utoeya Adası’nda, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in lideri olduğu İşçi Parti’sinin gençlik kolları kampı yapılıyordu.

Bu arada, ölümlerden sorumlu tutulan 32 yaşındaki aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in 2009’dan beri tarım sektöründe çalıştığı ve gübre bombası ile saldırıyı gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Breivik, Facebook sayfasında kendisini ‘Hristiyan, muhafazakar ve milliyetçi’ olarak nitelendiriyor. Utoeya Adası'ndaki görgü tanıkları, Breivik'in eşkaline uyan bir kişinin etrafa rastgele ateş açarak yürüdüğünü ve katliamı gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

NORVEÇ SALDIRGANI MÜSLÜMAN KARŞITI ÇIKTI

Norveç'te bir adadaki yaz kampına silahlı saldırı düzenleyen saldırganın aşırı sağ görüşlü olduğu ve Müslüman karşıtı görüşlere sahip olduğu açıklandı.
 
Kampta ölenlerin sayısı da 80'i aştı. Polis müdürü Oystein Maeland, ölenlerin en az 80 olduğunu, ağır yaralıların bulunmasından ötürü ölü sayısının artabileceğini belirtti.

Polis müdürü Sveinung Sponheim da yaptığı açıklamada, saldırıdan sonra kaçan ve bir süre sonra yakalanan şüphelinin internetteki mesajlarını incelediklerini, kendisinin de bazı bilgiler verdiğini belirtti. Sponheim, "soruşturma açısından ilginç bazı bilgiler verdi. Bu bilgilerle daha ileri gideceğiz" dedi.

Sponheim, saldırının arkasında birkaç kişinin bulunabileceği varsayımı üzerinde durduklarını, saldırıda "en az 1 otomatik tüfeğin kullanıldığını" kaydetti.

Polisin verdiği bilgiye göre saldırgan 32 yaşında, uzun boylu ve sarışın. Görgü tanıklarına göre Utoeya adlı küçük tatil adasında çevrede kaçışan gençlerin üzerine rastgele ateş açtı. Bir görgü tanığı, suya atlayanların olduğunu, en az 50 kişinin yüzerek karşı kıyıya çıkmaya çalıştığını gördüğünü, saldırganın yüzenleri de silahıyla taradığını belirtti. 42 yaşındaki görgü tanığı Anita Lien, gençlerin dehşet içerisinde kaçıştıklarını söyleyerek, "tümü çok genç, 14-19 yaş arasında" dedi. Görgü tanıkları, saldırganın polis üniforması giydiğini belirtti.

Gece yaralılar botlarla aranırken, adaya helikopterler de geldi.

Sponheim, yakalanan kişinin, 7 kişinin öldüğü Oslo'daki bombalama olayının da ana şüphelisi olduğunu kaydetti.

NORVEÇ'TE PATLAMAMIŞ BOMBALAR BULUNDU

Norveç polisi, silahlı saldırının yaşandığı başkent Oslo yakınlarındaki gençlik kampının düzenlendiği adada patlamamış bombalar bulunduğunu açıkladı.

Oslo Polisi Şef Yardımcısı Sveining Sponheim, Utoya Adası'nda patlamamış bombalar bulduklarını, ölü sayısının da 10'un üzerine çıkmasından endişe ettiklerini belirtti. Sponheim, saldırganın 32 yaşında ve Norveçli olduğunu ekledi.

Bu arada, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Oslo'daki bombalı ve silahlı saldırıların demokrasilerini tahrip edemeyeceğini ifade etti. Stoltenberg, saldırılara katılanları ve bunların sorumlularını mutlaka yakalayacaklarını vurguladı.

ajanslar



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs