En Sıcak Konular

Silvan ‘kırılma noktası’ oldu...

23 Temmuz 2011 08:13 tsi
Silvan ‘kırılma noktası’ oldu... Son dönemde artan terör saldırılarına karşı devrim niteliğinde yeni uygulamalarla mücadele edilecek.

Ne asker terörle mücadeleden çekiliyor ne de polis tamamen üzerine alıyor. Entegre bir sistemle terörle mücadelede etkili olmak hedefleniyor. Sınırlara profesyonel birlikler, sahada ise özel timler olacak...

PKK’nın Silvan’da 13 askeri şehit etmesi üzerine Ankara, terörlemücadelede söylemve yöntem değişikliğine gidiyor. Bunun ilk işaretini Başbakan Erdoğan Kıbrıs dönüşü uçakta verdi. “Silvan bir kırılma noktası oldu” diyen Erdoğan “İç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi. Dün de İçişleri Bakanı İdrisNaimŞahin “Polis operasyonlarda daha etkinrol alacak“ dedi.Hem Başbakan hemde İçişleri Bakanı süreç hakkında detaylı bilgi vermedi fakat yapılan çalışmaları önemli bir irade beyanı olarak görmek şart. 

PKK ‘GÖRÜNCE KAÇIN’ DİYORDU 

Aslında konsept değişikliği ile ilgili çalışmalar geçtiğimiz yaz yaşanan ve 7 askerimizin şehit olduğu, Hantepe baskını sonrası hızlanmıştı. Hatta bu amaçla taslak yasal düzenlemeler bile yapıldı.Uzunca bir zamandır Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Genelkurmay arasında yapılan toplantılarda projenin ayakları şekillendiriliyordu. Artık sona gelindiği söylenebilir. Güvenlik kaynakları yapılacak olan değişikliklere bütün olarak ba kılması gerektiğini söylüyorlar. Yani terörlemücadeledenne asker çekiliyorne de polis tamamen üzerine alıyor. Birbirine entegre bir sistemle terörlemücadelenin teröristlemücadele kısmında etkili olmak hedefleniyor. 

Yeni konseptte özellikle teröristle mücadelede caydırıcı tedbirlerin alınması planlanıyor.Bir yandanda demokratikhaklarıntemini ve kullanımı konusunda da açılımahız verilecek. Bu aşamada özellikle 28 Şubat döneminde başka gerekçelerle sahadan çekilen polis özel harekâtına büyük iş düşüyor. PKK’nın yazışma ve kamp notlarında ‘görüldüğü yerde kaçılması’ tavsiye edilen polis özel harekât timleri tekrar terör bölgelerinde konuşlandırılacak. 

UYGULAMA BAŞLADI 

Emniyet Genel Müdürlüğü zaten 2010 yılı başındanitibarenkademeli olarak özel harekât timlerini güçlendirme politikası uyguluyordu. Geçtiğimiz yılın mart ve haziran dönemlerinde özel harekâta takviye1200polis alındı. Mart ve haziranaylarında açılaniki ayrı kursta binpolis eğitimdengeçirildi.Böylelikle polis özel harekât timlerininsayısı 5 binden 6 bin 700’e çıkarıldı. 

Ayrıca Özel Harekât Daire Başkanlığı ayrı bir yapılanmaya gitti. Daire Başkanlığı’ndaki şube müdürlüklerinin sayısı 4’ten10’a yükseltildi. Branşlaşmaya önem verildi. Ancak burada önemli bir ayrıntı var. Yeni dönemde terörle mücadele işi sadece polise bırakılmayacak. Bildiğimiz anlamda konvansiyonel mücadele yöntemi terk edilerekpolis ve jandarmaözel harekât timleriortakçalışacak. Çünkü çokgenişbir coğrafyadaoperasyonyapılması gerekiyor.

Yeni ekipman siparişi verildi

Özel harekâtın operasyonel gücünü artırmak için yeni ekipman siparişi verildi.Özel harekât polislerinin kullanması için ‘Cobra’ adı verilen ve üzerine ağırmakineli tüfekmonte edilebilen zırhlı araçlardan alınacak. Envantere ilk kez girecek ‘Cobra’ların yanında Şortlant ve Akrep’lerin de aralarında bulunduğu 200 yeni araç Başbakanlık’tan sağlanacak örtülü ödenekle finanse edilecek. 

54 ilde görev yapan 6 bin 500 özel harekât polisi zırhlı araç projesi ile ilk kez Cobra’lara sahip olacak. İstihbaratın artırılması için de hem yurtiçindeki kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması hemde ABD’den alınacak anlık istihbaratın daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar var. Bu arada önceki gün MİT’te yapılan zirvede emniyet genel müdürü ile MİT müsteşarı Hakan Fidan toplantı yaptı. 

MUTABAKAT TAMAM 

Polise istihbarat desteği konusunda mutabakata varıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Kılıçlar ki, kaymakamlığı döneminde bizzat özel harekâtla operasyonlara katılmış bir isim, aldığı brifingde özellikle özel harekâtın durumu ve helikopter desteği üzerinde durdu. Bütün bu çalışmalar tekrar 1990’lı yıllara, yani şahin politikalara dönüş anlamı taşımıyor. 

Ankara’da uzunca bir zamandır terör örgütü ile mücadelede farklı görüşler çarpışıyordu. Bir kanat ‘açılımvarken operasyon olmaz’ deyip saha taramayı ve teröristle mücadeleyi askıya alıp ‘işimasada bitirme’ hedefindeydi. Bir başka grup güvenlik bürokratı ise teröristle mücadelede etkin ama aynı zamanda demokratik standartları da geniş çaplı yükseltecek paralel bir yapıyı öneriyordu. Ankara’nın kullandığı ‘kırılma noktası’ ifadesinden şunu anlamak lazım: Devlet bir yandan tüm ülkede demokratik standartları yükseltirken suça bulaşan, silahla halk üzerinde baskı kuran ve eylem yapan teröriste karşı daha sert politikalar uygulayacak.

Kır-şehir polisi

Yetişmiş özel harekât polisi ile bu alanı kontrol etmek mümkün değil. Fonksiyonu daraltılmış, nokta operasyonlar yapan ve caydırıcı bir birimoluşturulacak. Bu noktada önemli bir başka ayrıntı da şu. Kulislere göre terörlemücadelenin yeni konseptinde jandarmanın rolünün ne olacağı da üzerinde tartışılan başka bir konu. Çünkümevcut sistemde iki başlılık var. 

Henüz son şekli verilmese de önümüzdeki dönemde jandarmanın İçişleri’ne bağlanarak kır-şehir polisi şeklinde yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Sınırların korunması ve güvenliği ise profesyonel birliklerle yapılacak. Böylece sızmaların olmadığı, sahada da tamamen profesyonel polis ve jandarma timlerinden oluşan vurucu güçlemücadele edilecek.


Adem Yavuz Arslan - Bugün



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs