En Sıcak Konular

YAŞ öncesi TSK'ya kritik öneriler!

23 Temmuz 2011 08:08 tsi
YAŞ öncesi TSK'ya kritik öneriler! Bu rapor Kılıçdaroğlu ve Balyozcuları üzecek.

 Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından hazırlanan YAŞ raporu, 'tutuklamalar zaafiyet oluşturuyor' diyen Kılıçdaroğlu üzecek sonuçlar ortaya koydu. Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından hazırlanan YAŞ raporı çarpıcı raporuna göre; YAŞ sadece istişarî bir kuruluş olarak kalmalı. Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı. Ergenekon ve Balyoz sanıkları açığa alınmalı...

YüksekAskeri Şura (YAŞ) toplantısına sayılı günler kala, başkanlığını Prof.Dr. Yasin Aktay’ın yaptığı StratejikDüşünce Enstitüsü (SDE) tarafından hazırlanan “Yüksek Askeri Şura ve Hükümet - TSKilişkileri TespitlerÖneriler” isimli çalıştay raporunda önemli tespitlere yer verildi. 2 ana başlık altında toplanan çalışmanın birinci bölümde YAŞ’ın yapısı, karar alma usulü ve görevlerine ilişkin, ikinci bölümde ise Türkiye’de askeri bürokrasi reformunun ana çizgilerine ilişkin tespitler ve öneriler yer aldı. YAŞ’ın 1972 yılında 1612 Sayılı “Yüksek Askeri Şura’nınKuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”a göre çalıştığı vurgulanırken, o yılki duruma göre 14-15 asker ve 2 sivilden oluştuğu, her katılımcının 1’er oy kullanma yetkisi olduğu kaydedildi.

Bu durumun demokrasilerdeki sivil yönetimlerin üstünlüğü ilkesine aykırı olduğu belirtilerek, bu durumun askeri bürokrasi ve sivil siyaset üzerinde vesayet kurumu olarak varlığının sürdüğüne dikkat çekildi.Raporda, 2010Ağustos YAŞ toplantısı ve sonrası yaşananlara dikkat çekilirken,Hükümetin, KanunHükmündeKararname çıkarma yetkisini kullanarak “YAŞ kararları ancak Cumhurbaşkanının onayı ile kesinlik kazanır” cümlesinin 1612 SayılıKanu’nun 5.maddesine eklemesi gerektiği vurgulandı.

TERFİ VE İHRAÇ YETKİSİ ALINSIN

YAŞ’ın bir kurul olarak kalması ve sadece askeri stratejik konseptin tespiti ile TSK’nın modernizasyonu gibi konularda görüş bildirmek ile görevli bir istişaremekanizması olması gerektiği vurgulandı. Terfi, atama, görev süresini uzatma ve TSK’dan ihraç işlemlerinin YAŞ’ın görev alanında olmaması gerektiğinin altı çizilirken, bu işlemlerinMilli Savunma Bakanlığı veGenelkurmay Başkanlığı’nınmüştereken çıkaracağı kararname ile yapılması gerektiği belirtildi.

Tutuklular açığa alınmalı

Çalıştay raporunda, Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için TSK’da her türlü hukuksuzluğa ve demokrasi dışı girişimlere karşı sıfır tolerans politikasının yürütülmesi gerektiği vurgulanarak, Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu olup da rütbelerinde bekleme sürelerini dolduran generaller TSK’dan emekli edilmesi gerektiği belirtildi. Bu davalarda tutuklu olan ancak emekliliği gelmeyen personelin açığa alınması gerektiği ifade edilirken, tutuksuz yargılanan diğer personelin de pasif görevlere atanması gerektiğine işaret edildi.

ZAFİYET OLUŞMAZ

Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tutuklamaların görev zafiyetine neden olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, “Tutuklu generallerin TSK’dan ilişiklerinin kesilmesi bir görev zafiyeti oluşturmaz” denildi.

Raporda dikkat çeken başlıklar

- TSK’nın yapısında fonksiyonel bir küçülme, yeniden yapılandırma ve modernizasyonu sağlayacak köklü bir reformgerçekleştirilmeli.

- Terfi sistemi teamüller çerçevesinde değil rekabet ortamını teşvik eden bilimsel ve mesleki performansı ön plana çıkaran bir yapıya dönüştürülmeli.

- YAŞ kararları yargı denetimine açık olmalı.

- TSK’nın eğitim, bütçe ve personel politikası hesap verebilir konuma gelecek şekilde yeniden düzenlenmeli. lAskeri Yüksek İdareMahkemesi (AYİM) ve Askeri Yargıtay kaldırılmalı.

- TSK kademeli olarak profesyonel orduya geçmeli.

rotahaber



Bu haber 1,183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs