En Sıcak Konular

'Fitch yine Fitchliğini yapmış'

21 Temmuz 2011 17:45 tsi
'Fitch yine Fitchliğini yapmış' Kredi derecelendirme kuruluşu Fithc'in Türkiye ile ilgili yaptığı, piyasaları dalgalandıran açıklaması hükümet kanadından tepki aldı

Ekonomi Bakanı Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yaptığı açıklamayı "Fitch yine Fitchliğini yapmış'' sözleriyde değerlendirdi. Çağlayan, kuruluşların bir dönem kriz yaşayan İrlanda'ya en yüksek notları verdiklerini hatırlattı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cari açığın ihmal edilmeyecek, üzerinde durulmayacak bir konu olmadığını, önümüzdeki aylarda Türkiye'nin hizmet ticaretindeki gelirlerinin artması, yaz boyunca ithalattaki yoğunlaşmanın biraz daha azalmasından dolayı, cari açığın etkisinin ilk 6 ayda görülen etkisinden daha az olacağına işaret eden Çağlayan, kredi derecelendirme kurulu Fitch'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesine katılmadığını kaydetti. Çağlayan, bunu söylerken rakamları, belgeleri baz aldığını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bir Bakan olarak bunları söylediğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, IMF'nin büyüme tahminine ilişkin soru üzerine de IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye ile ilgili bugüne kadar büyüme hedeflerini bir türlü tutturamadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Onlar kadar revize eden başka yerler gördünüz mü? Nereden başladılar, nereye kadar geldiler? Bu noktada, IMF 2012'de yüzde 2,5 büyümeyi neye göre almış? Nereden, neye göre çıkarttılar? Çok şükür artık Türkiye'de pek görünmüyorlar. Eskiden geldiklerinde IMF heyeti bayram şekeri toplayanlar gibi kapı kapı gezerdi. Allaha şükürler olsun Türkiye bugün ciddi bir yapıya sahip oldu. Cari açık ihmal edilecek bir konu değil tabii ama cari açık onların dediği gibi Türkiye açısından yüksek risk oluşturacak bir yapıda değildir. 2012 ile ilgili verdikleri rakamlar sadece IMF'nin söylediği rakamlardır. Bunlar aynen kredi derecelendirme kuruluşlarında olduğu gibi başkalarının da itibarını sarsabilir. Yani bu kadar sık makas değiştirmek çok doğru olmaz. Beklesinler bakalım, Orta Vadeli Program'daki rakamları revize edip tekrar ortaya koymamızı. Onların söyledikleri kendi açısından önemli olabilir ama bizim açımızdan çok fazla dikkate alınmaması gerektiğini ifade ediyorum.''

Çağlayan, cari açıkla ilgili meselenin sadece Merkez Bankası ve BDDK'ya bırakılmış bir konu olmadığına işaret ederek, cari açığın üzerinde uzun süredir çalışılan bir konu olduğunu söyledi. Cari açığı oluşturan sektörler bazında tek tek çalışma yaptıklarını anlatan Çağlayan, bu sektörlerin başında enerjinin geldiğini kaydetti. Türkiye'de üretilmeyen ürünlerde yatırımları Türkiye'ye çekmeyi, enerjide de nükleer başta olmak üzere petrol ve doğal gaza bağımlılığı mümkün olduğunca azaltmayı hedeflediklerini belirten Çağlayan, ''Konuya her boyutuyla çalışıyoruz. Merkez Bankasının ve BDDK'nın son günlerde aldığı kararları da önemsiyorum. Mal ve hizmet üretimi, ticareti konusunda birleştirmek gerekiyor'' dedi.

'VATANDAŞ BİZDEN DAHA İYİ BİLİYOR NE YAPACAĞINI'

AK Parti Genel Başkanı Bülent Gedikli'nin sözlerinin hatırlatılması üzerine Çağlayan, ''arkadaşlarımızın söylediği sözler önemlidir ama Türkiye'de yürütme görevi hükümetindir'' diye konuştu. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) olarak vatandaşlara harcayın ya da harcamayın diye bir telkinlerinin olmadığını vurgulayan Çağlayan, vatandaşa söyleyebileceğinin kendi bütçesini dikkate alması, ihracatçılara söyleyebileceğinin ise aynı para biriminden borçlanıp, aynı para biriminden kazancı olmasının her zaman daha doğru olduğunu ve dikkat edilmesi gereken bir dönemde bulunulduğu kaydetti.

Bakan Çağlayan, ekonomi yönetimi olarak soğukkanlı olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu noktada ekonomi yönetimi olarak vatandaşa bir telkinimiz söz konusu değil. Hiçbir şey yokmuş gibi davranmıyoruz, tek tek radarlarımız, antenlerimiz iyi çalışıyor. Vatandaş bizden çok daha iyi biliyor ne yapacağını. Türk insanı geçmişte birçok kriz gördü yaşadı. Tabii ki ayağını yorganına göre uzatacak. Benim vatandaşa kısın kısmayın şeklinde bir ifadem olmaz. Vatandaşımız kendi gelirleri noktasında kendi günlük yaşantısına devam edecektir.'' Önümüzdeki aylarda dünyada çok büyük problemler çıkmazsa bu yıl ihracatta 2008 yılının geçileceğini kaydeden Çağlayan, serbest bölgelerde de hizmet ve mal ticaretini öne çıkaracak çok önemli hedeflerinin bulunduğunu belirtti.

PİYASALARI DALGALANDIRAN AÇIKLAMA

Avrupa'daki borç krizi endişeleri piyasanın gündemine otururken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklamayla piyasalarda dalgalanma yaşandı. Euro ve dolarda yükseliş görülürken, borsadaki kayıp derinleşiyor. Avrupa ortak para birimi Euro, bankalararası piyasada 2,38 liraya kadar çıkarak Türk Lirası karşısındaki rekorunu yeniledi.

DOLAR 1,67'Yİ AŞTI

Bankalarası piyasada dolar yeniden 1,67'nin üzerine çıktı. Dolar 1,6760'la 28 ayın zirvesini gördü.

Bir bankacı, "Almanya ve Fransa Yunanistan konusunda anlaştı. ABD'de borç tavanına ilişkin sorunların çözümünde umutlar artıyor. Bu gelişmelerle bugün Euro/dolar 1.4250'nin bile üzerinde ama gelişmekte olan para birimlerinden bir tek dolar/TL yönünü net biçimde aşağı çeviremiyor. Dolar/TL net biçimde ayrışarak 1,66'nın bile altına inememiş durumda. Buradaki ana neden TCMB'nin alışılagelmişin dışındaki para politikası. Bugün için TCMB'den gelecek açıklamalar tonlamalar bir önceki açıklamadaki farklılıklar her şey piyasada yön belirleyici olabilir. Faizde değişiklik beklenmiyor. Faiz dışı munzam gibi para politikası araçlarında da değişiklik olmayacaktır. Daha güvercin açıklamalar bonoda alım dolar/TL'de yükseliş olarak yansır" dedi.

İMKB DE DÜŞÜŞTE

Borsada sert düşüş yaşanıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğü ve not artışının cari açık kaynaklı olarak belirsiz olduğu yönündeki açıklamalarının yanı sıra, Avrupa borsalarındaki düşüşün de tetiklediği satışlarla İMKB'de hızlı kayıp var.

Borsa ilk seansta yüzde 3.21'lik düşüşle 59 bin 657 puana geriledi. Borsa seans içinde 59 bin 434 puana kadar indi. İkinci seansta kayıp yüzde 2'ye yakın.

FITCH NE DEDİ?

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti Ed Parker, Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğünü belirterek, Türkiye'nin cari açık sorunu yüzünden AB'deki krize diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu ve yüksek cari açığa bağlı belirsizlik nedeniyle not artışının da belirsiz olduğunu söyledi.

Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs