En Sıcak Konular

El Hayat: Erdoğan Kıbrıs'ta oldukça sertti!

21 Temmuz 2011 15:54 tsi
Başbakan Erdoğan, kullandığı ateşli ve milliyetçi söylem sayesinde kendisine ve Kıbrıs'ta şu anda iktidarda bulunan hükûmete karşı muhalif sol eylemler çıkmasını engellemeyi başardı.

Erdoğan, yeni hükûmeti kurmasının ardından Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıl dönümü dolayısıyla KKTC'ye yaptığı ilk ziyarette Kıbrıs meselesine yönelik sert bir dil kullandı. Erdoğan, kullandığı ateşli ve milliyetçi söylem sayesinde kendisine ve Kıbrıs'ta şu anda iktidarda bulunan hükûmete karşı muhalif sol eylemler çıkmasını engellemeyi başardı.

     Erdoğan, Kıbrıs meselesi konusunda Ada'nın iki yarısının birleştirilmesini talep eden siyasi çerçevenin ve BM kriterlerinin dışına çıkmadı fakat siyasi koşulların değiştiğini ve eskiden toprak konusunda verilecek tavizlerin artık söz konusu olamayacağını söyledi. Türkiye'nin sabrının artık tükendiğinin ve Rum tarafını daha fazla bekleyemeyeceklerinin altını çizen Erdoğan, Ada’nın sonsuza dek bölünmüş olarak kalabileceğine de dikkat çekti.

     AB'ye de yüklenen Erdoğan, Güney Kıbrıs, AB Dönem Başkanlığını devralana kadar -yani önümüzdeki temmuza kadar- Ada'da siyasi çözüme ulaşılmazsa, Güney Kıbrıs AB Dönem Başkanı olduğu sürece Birlik ile ilişkileri askıya alacaklarını söyledi.

     Erdoğan, "Kıbrıs adında bir devlet yok. KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi var."dedi. Bu açıklamalar pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi; özellikle de AK Parti yönetiminin, Ada'da çözüme ulaşmak ve Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki en büyük engeli aşmak adına sükûnetten ve tavizden yana olduğu düşünülecek olursa. Üstelik Ankara 2004 yılında Annan planının kabul edilmesi için Kıbrıslı Türklere baskı bile yapmış fakat plan, Kıbrıs Rum kesimi tarafından reddedilmişti. Erdoğan'ın, Ada'nın iki tarafının temsilcileri arasında önümüzdeki ekim ayında Cenevre'de yapılacak müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına dair umutlu olmadığı da söyleniyor. Zira Erdoğan Kıbrıs Rum kesimini, Dönem Başkanlığını devralana kadar zaman kazanmak ve Türkiye'yi, AB ile diplomatik bir krize sokmak için ciddi müzakerelere girmekten kaçınmakla suçladı.

     BM Genel Sekreterinin bu yılın sonuna doğru yeni bir çözüm taslağı sunması bekleniyor. Analistlere göre Türkiye, Dimitris Hristofyas hükûmetinin, ülkenin güneyindeki askerî cephaneliğin patlaması ve Ada'nın güneyinde elektrik kesintisine sebep olması dolayısıyla düşeceği söylentilerinin üzerine söylemini sertleştirmiş olabilir. Fakat böyle bir gelişme, Cenevre'de yapılan bütün müzakereleri yıkar ve BM'nin çözüm planını aksatır.

     Türk gözlemciler aynı zamanda Türkiye'nin, Ada'nın önümüzdeki yılın ortalarına gelmeden önce birleştirilmesi için uluslararası destek toplamaya çalıştığını söylüyor.

El Hayat, Tercüme: BYEGM



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs