En Sıcak Konular

Arınç: Ankara'daki saldırı seçime yönelik

0 0 0000 00:00 tsi
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ankara'nın Ulus semtindeki patlamaya ilişkin “Bunun doğrudan seçime yönelik bir provokatif hareket olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Arınç, katıldığı Samanyolu Haber Televizyon kanalının canlı yayınında, Ankara'daki saldırıya değindi.
Terörün insanlık suçu olduğunu vurgulayan Arınç, “Terörü kim, hangi amaçla ve kime karşı yaparsa yapsın, bunu kabul etmek, anlayışla karşılamak mümkün değil” dedi.

Avrupa'nın bazı ülkelerinin teröre, “hak arama eylemi” olarak baktığını ifade eden Arınç, “Bunlar, terörü masum gösterme veya anlayışla karşılama girişimi... Bunlar çok yanlış. Biz terörü hakikaten rengine ve ırkına bakmadan, dini amacına veyahut dindar gruplar tarafından yapılsa bile bunları dikkate almadan, bir terör suçu olarak büyük bir facia olarak kabul ediyor ve bunlarla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Terörün insana dayalı, insan unsurunu içine alan bir eylem türü olduğuna işaret eden Arınç, şöyle devam etti:
“Terör, nerede, ne zaman, nasıl ortaya çıkacağı çok da belirlenemeyen bir şey. Bu bakımdan güvenlik güçlerimizin daha da etkili hale gelmesi, istihbaratını güçlendirilmesi, tüm istihbaratın iyi bir koordinasyon altında tek elde toplanması, teknik araç ve gereçlerle operasyonların çok önceden yapılması gerekir.

Bugün Adana'da da patlayıcı yakalandı. Türkiye'ye dışarıdan patlayıcı madde girişi meçhul değildi. Birkaç yıldan beri bu konuda istihbarat alınıyordu. Ne amaçla yapılmış olabilir? Ben de onu merak ediyorum. Bunu yaklaşan seçimlerle irtibatlandırmak, ona yönelik bir provokatif hareket olarak düşünmek mümkün, ateşkesin ortadan kaldırılmasıyla irtibatlı eylem olarak görmek mümkün...

Başka başka amaçlarda olabilir ama tek amaç var, toplum içerisinde korku, panik meydana getirmek, devleti aciz göstermek, siyasetçileri, parlamentoyu, hükümeti yıpratmak, 'Biz varız' demek, seslerini duyurmak. Bunun dış ve iç bağlantılı amaçları da olabilir. Varsayımlar üzerinde çok şey söylenebilir, ama ben bunun doğrudan seçime yönelik bir provokatif hareket olduğunu düşünmüyorum, adı üstünde terördür. Pek çok amacı da olabilir. Önemli olan bunların önlenmesi ve olayın hemen akabinde de faillerin yakalanması.”

“BU İŞİ ÖLÇÜLÜ YAPMAMIZ LAZIM”

Ulus'ta meydana gelen patlamanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile birçok bakanın yaralıları ziyaret etmesinin “faydalı” olduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:

“Ziyaretler, şu açıdan faydalı: Halkımıza güven vermek, hükümet bu işin üstünde, güvenlik güçleri bu işin üzerindeler, parti farkı gözetmeksizin tüm Türkiye siyasetçileri teröre karşı birlik ve beraberlik içerisinde...

Teröristlerin amacı bir noktada propaganda olduğuna göre, halkta panik yapmak olduğuna göre, siviliyle askeriyle Türkiye'yi yönetenlerin olay yerine gidip orada hazır bulunmaları, acaba onların istediği bu propaganda ve tam aksini düşünürsek panik havasını çoğaltabilirler mi? Doğrusu burada da haksız değiller. Yani Sayın Başbakanın, İçişleri Bakanının, görevi gereği belki Emniyet Genel Müdürünün ziyaret etmesi, olay mahalinde açıklayıcı bilgi vermesi belki yeterlidir.

Hatta bugün bana arkadaşlarımız hastaları ziyarete gidelim dediklerinde, bu konudaki düşüncelerimi ifade ettim. Bizim o yerlere gitmemiz, aslında orada çalışan insanların işini de güçlendiriyor. Bir hastaneye gidiyorsunuz, giriş çıkış yasağı koyuyorlar, onlarca polis, kapıda zaten acılı insanlar, tedavi gören insanlar hizmetten mahrum kalıyorlar. Ben oraya gitsem başlarını okşayıp 'geçmiş olsun' diyeceğim. Bu işi ölçülü yapmamız lazım. Bir kişinin çıkıp yeterli bilgiyi vermesi yeterli. İngiltere, 11 Eylül saldırılarından sonra bunu yaptı.”

“ZATEN KUZEY IRAK'TA SİLAHLI GÜCÜMÜZ VAR”

Türkiye'nin, hem kendi çıkarlarını hem de bölgenin çıkarlarını düşünmek zorunda olduğunu ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

“Ulusal çıkarlarımız doğrultusunda, Meclisten talep edilen tüm yetkileri anında veririz. Milletvekili arkadaşlar adına bunu peşinen söyleyebilirim. Ama olayın arka planınında, Türkiye'ye getireceklerini veya götüreceklerini, zamanlamasını da çok iyi düşünmek lazım. Asker, kendi düşüncesi içinde doğru olanı, doğru bildiklerini söyleyecektir. Ama bu konuda mekanizmada siyasi karara da ihtiyaç duyulmaktadır. Irak'a yönelik bir operasyon ihtiyacı doğduğu takdirde, TBMM'de derhal bu yetkilerin verileceğini düşünüyorum.”

Arınç, TBMM'nin kararı olmadan, Cumhurbaşkanının, “Başkomutan” sıfatını kullanarak Kuzey Irak'a müdahale edilmesi doğrultusunda, son günlerde konuşulan senaryolara ilişkin bir soru üzerine, “Bazen uçuk kaçık şeyler de konuşulur. Sayın Demirel'in yaptığı gibi biz de Anayasayı elimize alalım... Yurtdışına asker gönderme TBMM'nin vereceği karara bağlıdır. Anayasa'nın 92. maddesinde Meclis tatilde iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması söz konusu olursa şüphesiz... Ama böyle bir şey mi var sayılıyor?” diye konuştu.

100-200 teröristin Irak'tan gelerek Türkiye'ye bir saldırı düzenlemesinin ani bir silahlı saldırı kapsamına girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine Arınç, “100-200 nedir? Çok uç bir değerlendirme. Türkiye devleti güçlüdür. Bu tür saldırılar zaman zaman oluyor zaten silahlı kuvvetler onların cevabını veriyor. Bizim Kuzey Irak'ın belli bir yerine kadar zaten silahlı gücümüz var” dedi.
hürriyet



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs