En Sıcak Konular

'Resmen' açlar

21 Temmuz 2011 11:32 tsi
'Resmen' açlar Kuraklık, yoksulluk ve iç savaşın pençesindeki Somali’de çocukların üçte biri ölmeye başlayınca BM resmen açlık ilan etti ve uluslararası acil yardım çağrısında bulundu.

BM, diplomatik anlamda son derece sert bir tabir olan ‘açlık’ (Famine) kelimesine nadiren başvuruyor.

SOMALİ’de yaşanan son 55 yılın en sert kuraklık yoksulluk ve iç savaş ülkede insanlık dramına yol açtı. Birleşmiş Milletler ülkenin güneyindeki Bakul ve aşağı Şabel bölgelerinde resmen açlık yaşandığını duyurdu. BM, diplomatik anlamda son derece sert bir tabir olan ‘açlık’ (Famine) kelimesine nadiren başvuruyor. Bir ülkede resmen ‘açlık’ olduğunda çocukların yüzde 30’undan fazlası eksik beslenmeden ötürü ölüyor. Açlıktan ölenlerin sayısının yetişkinlerde günde 10 binde 2’ye, çocuklarda ise günde 10 binde 4’e yükselmesi de bir ülkede açlık ilan edilmesi için gereken şartlardan biri. Birleşmiş Milletlere göre Somali’nin 3.7 milyon nüfusunun yarısı açlık ile boğuşuyor.

El Şabab vahşeti

El Kaide bağlantılı El Şabab örgütünün uluslararası insani yardım örgütlerinin çalışmalarını kısıtlaması ülke içinde yardım faaliyetlerinin engelliyor. İki yıl önce yardım gönüllülerini ülkeden kovan El Şabab kısa bir süre önce sınırlı yardımlara izin vermişti. Yardımlara kendi ülkelerine ulaşamayan 166 bin Somalili komşu ülkeler Kenya ve Etiyopya’ya sığınmıştı. Öte yandan BM ve ABD, yardımı artırabileceklerini ancak El Şabab’ın yardımlara el koymayacağını garanti etmesi gerektiğini açıkladı. BM’ye göre Somali’nin acil 300 milyon dolar yardıma ihtiyacı var.

Gömecek hali yok

Somali’nin başkenti Mogadişu’da kuraklık kurbanları için kurulan kampına ulaşabilenler tüyler ürpertici hikayeler anlatıyor. BBC’ye konuşan Habiba adlı bir kadın kampta yiyecek bulma umuduyla beş çocuğuyla 200 kilometrelik mesafeyi yürümek zorunda kaldığını anlattı. Ancak çocuklarda 2 ve 5 yaşındaki en küçükleri yolda açlıktan öldü. Habiba, çocukların cesetlerini öylece yol boyuna bıraktığını çünkü “mezar kazabilecek mecali olmadığını” söyledi. Bir başka kadın Amina ise 1,5 yaşındaki oğlunu sırtına bağlayıp kampa 50 kilometre yürüyerek ulaştı. Ama sırtından indirdiğinde oğlunun cansız bedeniyle karşılaştı.

Hürriyet



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs