En Sıcak Konular

İrlanda başbakanından Vatikan'a çocuk tacizi suçlaması

21 Temmuz 2011 11:28 tsi
İrlanda Başbakanı Enda Kenny Vatikan'ı çocuk tacizleriyle ilgili suçladı.

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, bir süredir ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan kiliselerde çocuk tacizi konusunda Vatikan'a sert eleştiriler yöneltti.

İrlanda'nın Cloyne bölgesinde görev yapmış 19 din adamının 1990'lı yıllarda çocuklara cinsel tacizde bulunduğuna ilişkin iddiaları içeren ve geçen hafta açıklanan Cloyne raporu, dün parlamento gündemine geldi.

Başbakan Kenny, Vatikan'ı "Cloyne soruşturmasının yürütülmesine engel olmak ve kendi gücünü, itibarını korumak adına çocuklara tecavüz ve işkence edilmesini hafife almakla" suçladı.

Kenny, "Raporun, Vatikan kültürüne bugüne dek hakim olan işlevsizlik, bağlantısızlık, elitizm ve narsizmi gün yüzüne çıkardığını" ifade etti.

Enda Kenny'nin çıkışı, konuyla yakından ilgilenen sivil toplum kuruluşlarından destek görürken, devlet televizyonu RTE, "daha önce hiç bir İrlanda Başbakanının Katolik Kilisesini eleştirirken bu tür bir dil kullanmamış olduğu" yorumunda bulundu.

CLOYNE RAPORU

İrlanda hükümetinin, Cloyne piskoposluk bölgesindeki kiliselerde çocukların yeterince korunamadığına ilişkin şikayetler üzerine 2009 yılında hazırlanması talimatını verdiği rapor, 13 Temmuz'da kamuoyuna açıklandı.

Cloyne'daki 19 din adamının, 1996-2009 arası dönemde çocuklara cinsel tacizde bulunduğuna yönelik iddiaların yer aldığı yaklaşık 400 sayfalık raporda, Cloyne Piskoposluğunun bu iddiaları görmezden geldiğine ilişkin kanıtlara yer veriliyor.

Raporda, Katolik Kilisesi ile birlikte İrlanda devlet makamlarının da bu konuda bazı ihmalleri olduğuna işaret ediliyor.

İrlanda'da 2009 yılında sonuçları açıklanan bir başka soruşturma da, 1975-2004 arası dönemde din adamlarının çocuklara tacizde bulunduğuna yönelik şikayetlerin Dublin'deki din otoritelerince örtbas edildiğini ortaya çıkarmıştı.

aa



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs