En Sıcak Konular

21 Temmuz 2011 09:41 tsi
Cevabı 'içeride'...

iyibilgi Ankara

ABD Büyükelçisi Ricciardone’nin terörle mücadeleye ilişkin açıklama ve temasları, ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyareti, görüşmeleri ve açıklamaları, CIA’in çiçeği burnunda Petreaus’un Ankara’ya gelip, daha üniforması üzerindeyken yaptığı görüşmeler…

Bunların hepsi bir yüzüyle Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin tartışma ve taleplerin masaya geldiği oturumlar. Türk kamuoyu açısın ise ABD’nin teröre karşı Ankara’nın yanında duracağına ilişkin söylemleri güvenilir bulunmuyor ve bunu destekleyen tecrübeler de-üçlü mekanizma vb-mevcut.

Tersine, bu kadar sık ve ardı ardına gelen temaslar ve Türkiye’nin gündeminde terör örgütünün aktüel olması ilgiyi yine aynı noktaya, “nasıl bir düzenleme hatta ABD desteği olabilir” sorusuna getiriyor.

Bu işin bir boyutu. Türkiye’nin ABD ile yakınlaştığı bugünlerin ortak konularından biri de elbette Suriye. Ve yine ayrılmaz parçası olarak İran! İki ülke de yukarıdaki temaslarda masadaydı.

Törer örgütünün klasikleşmiş strateji denemelerinden pek bilinen bir tanesi de bu bakışa ayrı bir açı getiriyor; Terör örgütü, Türkiye ile ABD yakınlaştığında Suriye ve İran’a, Ankara, Suriye-İran’a yaklaştığında ise ABD’ye yaklaşmaya çalışıyor.

Bir tür “oynak terör örgütü” hamlesi. Öyle ki-ilginç biçimde-Diyarbakır-Silvan saldırısının bir dış ülke, adlı adınca yazıldığı üzere Suriye tarafından desteklendiği ilişkin yazılar da, kimi köşe yazarları tarafından kaleme alındı ve okura sunuldu!

Öte yandan bu gündem listesinde bulunan bir başka gelişme, çok farkında olunmasa da dikkati hakediyor…

İran- Irak sınırındaki Dola Koke ve Zele bölgelerinden Kandil’e girmek isteyen İran ordusu, sınırda PKK’nın İran örgütlenmesi olan PJAK’la çatışıyor.

İran sınıra pek ender rastlanır biçimde asker (5000), mühimmat ve zırhlı araç yığıyor. Kimi kaynaklara göre ağır kayıplar da veriyor. (Hürriyet Gazetesi rakamı “yüzlerce İran askeri öldü” diye verdi!!) Yine kimi kaynaklara göre İran, PJAK'ın üç kampını ele geçirmiş durumda.
 
İran Devrim Muhafızları'nın terör örgütü PKK'nın uzantısı olan PJAK'a yönelik başlattığı operasyon beşinci gününde. Terör örgütü PJAK'ın ana kampı Marvan'ın da ele geçirilen yerler arasında olduğu da açıklandı. Onlara göre ise İran güçlerinin kaybı çok ama çok daha az noktada.

İran’ın PJAK ile sorunu ve ona yönelik operasyonları bilinmeyen bir gelişme değil. Keza, Türkiye PKK ile uğraşırken onlar da PJAK’a müdehale ederek ortak mücadeleler de geliştirdiler. Ama altını çizmek gerekiyor ki, zamanlaması, gücü (!) ve süresi farklı!

Bu durumda İran bunu niye yapıyor diye sormak gerekiyor. Elbette tıpkı Türkiye’de sık dillendirilen bir tartışma maddesi olarak, ABD’nin bölgeden ayrılmaya hazırlanması bir fikir içeriyor.

Ama bundan ötesi var mı?..

Tahran yönetimi operasyon sırasında yaptığı açıklamalardaki gibi, “ABD ve İsrail tarafından desteklenen” güçleri özellikle hedefe alarak ve “şimdi” bu tutumunu parlatarak Suriye ile yakınlığına da gönderme yaparken, bölgenin müstakbel dengelerini herkesin görebilmesi için aydınlatma fişekleri mi atıyor?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs