En Sıcak Konular

Kıbrıs’ta büyük restleşme

21 Temmuz 2011 09:17 tsi
Kıbrıs’ta büyük restleşme

Şimdi Türkiye karşı atağa geçiyor. Bir anlamda AB’nin restini görüyor. Eğer Türkiye çıkışında ısrar ederse bu yol KKTC’ye tam bağımsızlık yolunu açabilir.

Sedat Laçiner / Star

Kıbrıs sorunu’ AB-Türkiye ilişkilerinde turnusol kâğıdı gibi. İlişkilerin geleceğini Kıbrıs’a bakarak anlamak mümkün... Eğer bu varsayımımız doğruysa Türkiye AB’ye asla giremeyecek demektir. Çünkü AB ülkeleri Kıbrıs’ta hukuku göz göre göre çiğnediler, Türkiye’yi ise neredeyse yok saydılar...

Türkiye 2003 Annan Planı’ndan bu yana hep bir adım önde olma ilkesiyle hareket etti. Uluslararası toplumun neredeyse tüm önerilerine ‘evet’ dedi... barış için ve ‘birleşik Kıbrıs’ için elinden gelen gayreti gösterdi. Hatırlayacaksınız Nisan 2004’de yapılan BM (Annan) Planı Referandumu’nda Türk tarafı % 65 oyla planı onaylarken Rumların % 76 gibi ezici bir çoğunluğu birleşik Kıbrıs’a ‘hayır’ dedi. Referandumdan önce AB ve ABD “eğer Türkler evet oyu verirse izolasyon kalkacak, sizleri ödüllendireceğiz” türünden vaatlerde bulunmuştu. Buna rağmen ödüllendirilen taraf barış isteyen Türkler değil, Rumlar oldu. Referanduma ‘hayır’ diyen Rumlar sanki adanın tek ve meşru temsilcisiymiş gibi AB’ye tam üye olarak alındılar. Böylece AB’deki Rum devlet sayısı ikiye çıkmış oldu ve Kıbrıs sorunu AB sorunu haline getirildi. AB, Rumları kendi içine alırken hukuka bin bir takla attırdı, her türlü hileye başvurdu. Bir kere sınır sorunu olan bir ülkeyi almaması gerekirken kendi kuralını çiğnedi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir Türk ve Rum devleti olarak kurulduğu da yok sayıldı. Böylece adanın kuzeyi AB toprağı sayılırken üzerindeki Türkler AB üyesi sayılmadı. Hatta KKTC ve Türkiye işgalci konumuna sokuldu. Bu da yetmedi Brüksel, Türkiye’nin tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi’ni AB için zorla tanıtmaya kalktı. Sonuçta Ada’nın Hristiyanları AB’ye girerken, Müslümanları dışarıda bırakıldı. Yetmedi bir de Türkiye Kıbrıs üzerinden hem dövülmek, hem de AB dışında tutulmak istendi.

Türkiye resti gördü

Bugün Türkiye şunu çok iyi görüyor: Kıbrıs sırtımızın dayandığı son nokta. Artık deniz bitti. AB ile ilişkilerde verilecek taviz de yok, gidilecek başka bir yer de... AB kararını vermek zorunda... Ya Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir tam üyelik süreci izleyecekler, ya da dürüstçe içlerinden geçeni dışa vuracaklar. Mevlana’nın dediği gibi, ya oldukları gibi görünecekler, ya da göründükleri gibi olacaklar. Bu değişimi de gösterebilecekleri en önemli alan Kıbrıs sorunu... Türkiye en son çıkışlarıyla AB’ye fazla bir manevra alanı bırakmıyor.

Önce Davutoğlu Dışişleri Bakanı atanır atanmaz ültimatom verir gibi sert bir çıkış yaptı. Adanın birleşmesi için 2012 yılında yapılabilecek bir referanduma işaret eden Davutoğlu Kıbrıs konusundaki sert çıkışını sonra da sürdürdü. Onu Başbakan Erdoğan’ın sert açıklamaları izledi ve Erdoğan “Rum tarafı kendilerini muhatap almamızı beklemesin. Hiçbir zaman aynı masaya oturmayız” diyerek Rumların AB dönem başkanlığını dahi tanımayacaklarını ilan etti.

Bağımsızlık yolu

Şu ana kadar Rumlar AB üyesi olarak rahattılar. Tüm adımlar Türkiye’den bekleniyordu. Türkiye’ye “tam üye olmak için müzakereler sürsün istiyorsan Kıbrıs’ı tanımak zorundasın” deniyordu. Şimdi Türkiye karşı atağa geçiyor. Bir anlamda AB’nin restini görüyor. Eğer Türkiye çıkışında ısrar ederse bu yol KKTC’ye tam bağımsızlık yolunu açabilir. Zaten anlaşılan o ki son 10 yıldır Türkiye bir yandan bağımsızlığa hazırlık yapıyor. KKTC’nin elektrik ve su başta olmak üzere tüm sorunları çözülmeye çalışılıyor. Daha da önemlisi Hükümet geçmişte hiç dokunulmayan mülkiyet sorununu da çözmek için elinden geleni yaptı, yapıyor. Bu çıkışlar şu ana kadar değişmeyen Rumları da yola getirebilir belki. Bölünme ihtimali güç kazandıkça Rumlar rahat AB koltuğundan doğrularak müzakere masasına gelebilir de. Bunları söylemek için belki henüz erken. Özellikle Brüksel’in Türkiye’nin çıkışına nasıl karşılık vereceğini görmeden tahminde bulunmak kolay değil.



Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,974 µs