En Sıcak Konular

Rusya'dan Libya atağı

20 Temmuz 2011 20:19 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Obeydi ile bugün Moskova'da kapalı kapılar ardında bir görüşme yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Obeydi ile bugün Moskova'da kapalı kapılar ardında bir görüşme yaptı.

Obeydi, Lavrov ile görüşmek içinRusyaDışişleri Bakanlığı'na gelişi sırasında kendisini bekleyen gazetecilerin ısrarlı sorularını karşılıksız bıraktı.

Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi milletvekillerinden ve Rus parlamentosunun alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçyov, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya tarafından gelen istek üzerine yapılan görüşmenin kendilerinde "temkinli iyimserliğe" neden olduğunu belirterek, "Bu Trablus'ta iktidarda bulunanların sadece halkın direnişini tanklarla veya diğer silahlarla bastırmak istemediklerini aksine konuşmaya da hazır olduklarını gösteriyor" dedi.

Batının Ulusal Geçiş Konseyi'ni meşru hükümet olarak tanıması ve Libya'daki yerleşim yerlerini bombalamasının diplomasinin altını dinamitleyebileceğini, müzakereleri çıkmaz sokağa sokabileceğini söyleyen Kosaçyev, "Bunu bir defa tam anlamamız gerekiyor: Kaddafi rejiminin gerçekten bir geleceği yok ve iktidarda kalamaz" diye konuştu.

Kremlin'in gayri resmi sözcüsü konumunda olan Kosaçyov, Kaddafi ve çevresine iktidarı terk etmesi için bazı güvenceler verilmesi gerektiğini ancak Moskova'nın Kaddafi'yi kabul etmeyeceğini bir kez daha yineleyerek, "Kaddafi açısından hangi konular ele alınabilir? Muhtemelen kişisel güvenliği ve aile üyeleri için güvenlik güvencesi olabilir" ifadesini kullandı.

Moskova'daki Carneige Merkezi analistlerinden Dimitriy Trenin de yaptığı açıklamada, ziyaretin Kaddafi çevresindeki insanların diplomatik bir çıkış yolu aradığını gösterdiğini belirterek, "Kaddafi'nin iktidarı bırakması karşılığında bazı şartlar öne sürme pazarlığı yapmak için çok sayıda fırsatı oldu ama kendisi bunları şu ana kadar kullanmadı" dedi.

Trenin, Kaddafi ve çevresinin gelecekleriyle ilgili güvence arayışında olduğunu savunarak, "Kaddafi Trablus'ta ölmeyi tercih edebilir ancak çevresindekiler onunla ölmek istemiyor. Onunla birlikte dibe çökmek istemiyorlar" diye konuştu.

Moskova daha önce Kaddafi'ye iktidarı bırakma çağrısında bulunmuş ancak Batının Libya'daki muhalefete verdiği askeri ve siyasi desteği de sert şekilde eleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Afrika Özel Temsilcisi bu ay başında Libya'da hem muhaliflerle hem de Kaddafi yönetimiyle yaptığı görüşmelerde taraflar arasında uzlaşı şansının hala bulunduğunu söylemişti.

aa



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs