En Sıcak Konular

AB, Başbakan Erdoğan'ın umurunda değil!

20 Temmuz 2011 16:54 tsi
Ankara, özellikle Kıbrıs konusunda uzlaşıdan uzak bir tavır takınıyor. Fransa gibi ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıkması, Türk tarafının bu şekilde davranmasına neden oluyor. Bu durum Kıbrıs Adası’nın nihai bir şekilde bölünmesi


Thomas Seibert *

Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin altı aylık AB Dönem Başkanlığı süresince ülkesinin, AB ile ilişkilerini dondurmak istiyor. Başbakan Erdoğan, salı günü bir gazeteye yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunda yeni tavizler vermeyeceğini belirtti. Kendisi geçen hafta AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fülle'yi de kabul etmemişti.

Başbakan Erdoğan’ın  Kıbrıs ile ilgili açıklamalarında AB'nin, Türkiye siyaseti için önemini yitirdiği gözleniyor. Ankara, özellikle Kıbrıs konusunda uzlaşıdan uzak bir tavır takınıyor. Fransa gibi ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıkması, Türk tarafının bu şekilde davranmasına neden oluyor. Bu durum Kıbrıs Adası’nın nihai bir şekilde bölünmesine neden olabilir.

Türk tarafı 2004 yılında BM'nin barış planına olumlu yaklaşmış fakat Kıbrıslı Rumlar nedeniyle söz konusu plan hayata geçirilememişti. Buna rağmen güney kesimi Avrupa Birliği'ne kabul edilmişti. Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB sürecini olumsuz etkilediği biliniyor.

Başbakan Erdoğan, 2012 yılının ikinci yarısında Kıbrıs Cumhuriyeti, AB Dönem Başkanı olduğunda kimsenin, Türkiye'den Rumlarla aynı masaya oturmasını bekleyemeyeceğini vurguladı. Başbakan, Türk ordusunun Ada’dan çekilmesinin söz konusu olmadığını ve mutabakat sağlanması için her iki tarafın da buna hazır olması gerektiğini söyledi.
Başbakan bu şekilde konuşarak Rum tarafına olan baskıyı muhtemelen artırmayı hedefliyor. Ankara, Kıbrıs Adası’nda yeni bir referandumun yapılmasından yana bir tavır sergiliyor. Başbakan Erdoğan, Yunanistan, Türkiye ve Ada’daki Türkler ve Rumların dörtlü müzakerelerde bulunmasını istiyor. Ada’da birleşme gerçekleşirse Türkler, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB Dönem Başkanlığına karşı çıkmayacak. Başbakan Erdoğan, birleşme gerçekleşmezse bunun Türkiye için bir felaket anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberde, bu durumda Türklerin, Türk tarafının uluslararası alanda tanınması için çaba sarf edeceğinden söz ediliyor.

* Der Tagesspiegel, Tercüme: BYEGM



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs