En Sıcak Konular

Amerikan Kongresi'nde Türkiye hareketliliği

20 Temmuz 2011 16:41 tsi
Amerikan Kongresi'nde Türkiye hareketliliği ABD Kongresi'nden, "Washington'daki resmi ve sivil Türk unsurları hareketlendiren" kanun tasarısı

Osmanlı Devleti'ni Hıristiyan nüfusunu 'kasıtlı şekilde imha' etmekle ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kalan Hıristiyanlara 'ayrımcılık'la suçlayan karar tasarısının bugün Amerikan Kongresi'nde bir başka kanuna eklemlenerek onaylanma riski, Washington'daki resmi ve sivil Türk unsurları hareketlendirdi.

ABD Temsilciler Meclisi'ne haziran ayında sunulan 306 No'lu karar tasarısı, özellikle sivil Türk lobisinin yoğun girişimleri sonucu Dışişleri Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen'in imzasını çekmesi üzerine, kadükleşmeye mahkum hale gelmişti. Zira tasarılar komite başkanının desteği olmadan gündeme getirilemiyor. Bunun üzerine tasarının destekçileri ağır ithamlar da içeren metni onaylatmak için farklı bir taktiğe başvurmaya karar verdi. Metnin Dışişleri Komitesi'nde bugün görüşülmesi beklenen Dışişleri Bakanlığı Yetkilendirme Kanunu'na eklemlenmesi bekleniyor.

Amerikan Kongresi'nde kanun tasarılarının sadece Temsilciler Meclisi değil, Senato'nun da onayından geçmesi gerekiyor. Gözlemciler, kanun paketi Temsilciler Meclisi kanadından geçse bile Türkiye'yle ilgili ek kısmının Senato'ya takılmasına yüksek ihtimal veriyor. Ancak Amerika'daki Türkler ile Ankara, işi şansa bırakmak istemiyor. Türk ve Türki sivil toplum grupları Kongre nezdinde kampanyalar yürütürken, ABD'nin Washington Büyükelçiliği de resmi lobicilik kaynaklarını devreye soktu. Ermeni ve Rum gruplar ise tasarıyı destekleme yönündeki lobicilik faaliyetlerini artırdı. Başta Komite'nin eski Başkanı California milletvekili Howard Berman olmak üzere 30'u aşkın Kongre üyesinin sponsorluğunu yaptığı tasarıya bazı Ermeni ve Rum gruplar güçlü destek veriyor.

Türk ve Amerikan diplomasi camiası, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın geçen hafta Türkiye'de yaptığı resmi temaslarla ikili ilişkilerde son dönemlerdeki olumlu hava pekişmişken, Amerikan Kongresi'nde bu tür tartışmalı bir metnin gündeme gelme ihtimalinden rahatsız.

Tasarı metninde Türkiye'ye Ermeniler, Asuriler, Pontuslar, Süryaniler ve diğer Hıristiyan topluluklarına ait 'el koyulmuş' Kilise'leri ve tüm emtiayı 'hak sahipleri'ne iade etmesi çağrısında bulunuluyor. Türk hükümetinden uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda ülkedeki Hıristiyanlara yönelik kötü muamelelerin her çeşidine son vermesi isteniyor. Türk makamlar, metindeki Osmanlı Devleti'nin eski Hıristiyan nüfusunu 'kasıtlı şekilde imha' ettiği ifadesini soykırım iddialarını dolaylı şekilde Amerikan Kongresi'ne onaylatma teşebbüsü olarak görüyor.

Ali H. Aslan / Zaman

 



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs