En Sıcak Konular

BİLGESAM: Terör sorununa barışçıl yaklaşılmalı

20 Temmuz 2011 14:53 tsi
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) tarafından hazırlanan 'Terörle Mücadele Stratejisi Raporu' basın mensuplarıyla paylaşıldı.

 BİLGESAM Başkanı Emekli Deniz Piyade Kurmay Albay Doç. Dr. Atilla Sandıklı, geçmişte terörle mücadelede başarı kriterinin öldürülen terörist sayısına endekslendiğini hatırlatarak, mücadeleye artık barışçıl yaklaşılması gerektiğini belirtti. Örgütün silah bırakması için gayret sarf edilmesi gerektiğini ifade eden Sandıklı, örgütün uzlaşmaması durumunda daha etkili ve yeni bir güvenlik yapılanmasına gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye, örgütlü teröre karşı mücadelesini otuz yıla yakın bir süredir sürdürüyor. Son olarak Diyarbakır'da 13 askerin şehit olmasıyla terör Türkiye'nin tekrar gündemine oturdu. Terör uzmanları medyada bu durumu analiz ederken, mücadele için gerekli önlemler tartışılmaya başlandı. BİLGESAM da hazırladığı 'Terörle Mücadele Stratejisi Raporu'nu Mecidiyeköy'deki binasında açıkladı. Basın mensuplarına raporu anlatan Atilla Sandıklı, terör olaylarının gerçekleştiği ilk dönemde, terör örgütünün yaptığı eylemlerin küçümsendiğine dikkat çekti.

Önemsenmeyen terörün zaman içerisinde daha karmaşık hale geldiğini aktaran Sandıklı, "Bu dönemde mücadelenin ekseni, büyük ölçüde güç kullanımına endekslendi. Terörle mücadelede başarı kriteri öldürülen terörist sayısına endekslendi. Bu kriter vahim hatalar zincirinin de başlangıcı oldu. Hukuk kuralları dışında bazı tedbirler alınmaya çalışıldı. Faili meçhul cinayetlerin sayısı arttı. Teröristlerin lojistik desteğinin kesilmesi için çok sayıda köy boşaltıldı. Kısa süre içinde köyünü terk etmek zorunda kalan binlerce insan göç ettikleri coğrafyada sefalete düştü. Bu aileler ve çocukları büyük ölçüde örgütün etki alanına girdi. Güvenlik güçlerinin aldığı tedbirler zaman zaman terör örgütüne karşı önemli başarılar sağlasa da bu tedbirlerin azaltılmasından sonra örgüt yeniden toparlanma sürecine girdi ve kesin bir sonuç elde edilemedi. Bu durum terörle mücadele algısının değişmesine neden oldu." dedi.

Soruna mümkün olduğu kadar barışçıl yaklaşılmasını öneren Sandıklı, bunu yaparken de acze düşülmemeli gerektiğini vurguladı. Dış ve iç dinamikler kullanılmak suretiyle örgütün silah bırakması için gayret sarf edilmesi tavsiyesinde bulunan Atilla Sandıklı "Silahlı gücünü koruyan örgütün uzlaşmaya yanaşmasının zor olduğu dikkate alınmalı, daha etkili ve yeni bir güvenlik yapılanmasına gidilmeli, güçlü bir istihbarat yapısı oluşturulmalı, terörle mücadeleye katılan kuruluşlar ve birimler arasında etkili bir koordinasyon sağlanmalı, teröristle mücadele çok boyutlu olarak yürütülmelidir." diye konuştu.

BİR DÖNEM ORDU İÇİN TÜM GÖRÜŞLER TEHDİT SAYILIYORDU

Bir gazetecinin, "'Asker enerjisini darbe, darbe planları gibi yerlere harcamasaydı terörle mücadele de farklı bir boyut kazanırdı' şeklinde eleştiriler var. Asker kökenli biri olarak bu eleştiriye katılıyor musunuz?" sorusuna Sandıklı, bir dönem bütün düşünceler, inanç gruplarının hepsinin tehdit olarak algılandığını aktardı. Terörle ilgili tanımlamanın doğru algılanması gerektiğini dile getiren Sandıklı, "Görüşler tehdit değildir. Herhangi bir siyasi görüş, düşünce, ideoloji, şiddet ve zor kullanmadıktan sonra tehdit olarak algılanamaz. Tam tersi bir zenginlik olarak algılanır. Silahlı kuvvetleri terör örgütüne harcayacağı enerjisinin bir bölümünü farklı alanlara kullanmış olabilir. Bu o zafiyetin, bir eksikliğin nedenlerinden biri olabilir." şeklinde konuştu.

BALYOZ DAVALARINDAN DOLAYI ASKERİN MORALİ BOZULMAZ

"Balyoz davası Türk ordusunda moralsizlik yaratmıyor mu?" şeklindeki soruya Sandıklı şöyle karşılık verdi: "Bu durumdan silahlı kuvvetler mensubu olarak içim yanıyor. Ama ben orada görev yapıyor olsam benim moralimi etkilemezdi. Personel olarak da zafiyet olmaz. Komutanların olduğu yerde hemen arkasından gelen onu tamamlar. Moral motivasyon konusunda insanların yüreklerinde bir yanma olur fakat, başarıyla görevlerini yaparlar."

Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs