En Sıcak Konular

'Şemdinli'de zincirin ilk halkası Büyükanıt'

20 Temmuz 2011 12:09 tsi
'Şemdinli'de zincirin ilk halkası Büyükanıt' Şemdinli davasının tutuklu sanıkları astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yeniden yargılanmasına 21 Temmuz günü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanılacak.

Anayasa değişikliğinin ardından Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından kararı bozulan ve tekrar Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Şemdinli davasında mahkeme, Askeri Mahkeme tarafından serbest bırakılan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tutuklama kararı vermişti.

Şemdinli davasının tutuklu sanıkları astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş 21 Temmuz'da Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden yargılanacak.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, 'adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Davanın müdahil avukatlarından Van Baro Başkan Yardımcısı Murat Timur, dosya askeri mahkemeye geçtikten sonra askeri mahkemenin bağımsız yargılama yapamayacağı gerekçesiyle müdahil vekilleri olarak bu dosyadan çekildiklerini hatırlattı.

Ancak dosya uyuşmazlık mahkemesi tarafından değerlendirildikten sonra davaya sivil mahkemenin bakacağı konusunda bir karar verildi. Yarın başlayacak yeniden yargılamaya ilişkin müdahil avukatlarından Murat Timur, "Bu olay üç kişinin bireysel olarak gerçekleştirdiği bir eylem olmadığı bir gerçek. Dosya, bilgiler, belgeler birlikte değerlendirilip bu işin arka planı sorgulanmadı. Bu işin arkasındaki kişiler soruşturmaya tabi tutulmadı. Bizim temel beklentimiz şu an mahkemenin soruşturmayı genişleterek, daha önce savcı Ferhat Sarıkaya'nın işaret ettiği sanıkların dosyaya dahil edilerek yargılamanın yapılması" şeklinde konuştu.

'BÜYÜKANIT YARGILANMALI'

Dosyanın ilk açıldığı dönem dava savcısı olan Ferhat Sarıkaya'nın, bunun emir-komuta zinciri içinde gerçekleşen bir eylem olduğunu söylediğini de hatırlatan Timur şunları söyledi:

"Burada şöyle bir emir-komuta zinciri oluşur; bunların bağlı oldukları yer Hakkari İl Jandarma Komutanlığı. İl jandarmanın bağlı olduğu ise Bölge Asayiş Kolordu Komutanlığı, bölge asayişin bağlı olduğu komutanlık sanırım Malatya 2. Ordu'ydu. Orası o dönem Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Yaşar Büyükanıt'a bağlıydı. Bu emir-komuta zinciri içinde bulunanların hepsi bu olaydan sorumludur. Bunların da sanık olarak bu davada yargılanmaları gerekiyor."

'SORUŞTURMA GENİŞLETİLMELİ'

Daha önce çeşitli defalar bu dosyaya girmeyen sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Timur, bu mahkemede; ya soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunarak sanıkların ek iddianameyle dosyaya dahil edilmesini isteyeceklerini ya da bağımsız bir suç duyurusuyla savcılığın bu şahıslar hakkında soruşturma yapmasını talep edeceklerini vurguladı.

etha

Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,469 µs