En Sıcak Konular

Suriye'den son gelişmeler

18 Temmuz 2011 15:04 tsi
İşte dakika dakika Suriye'de yaşananlar...

AB'DEN SURİYE'YE REFORM BASKISI VE YENİ YAPTIRIM SİNYALİ

AB dışişleri bakanları, acil reform bekledikleri Suriye'ye ilave yaptırımları gündemine aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, AB'li mevkidaşlarıyla Lüksemburg'daki toplantıya girerken yaptığı açıklamada, "Suriye'de durumun çok ciddi olduğunu ve kötüleştiğini belirterek, ''ilave yaptırımların zamanı mutlaka gelecek'' ifadesini kullandı.

William Hague, AB'nin ''Suriye üzerinde birçok Batılı ülkeden daha etkili olan Türkiye ile yakından çalışması gerektiğini'' vurguladı.

İsveç Dışişleri bakanı Carl Bildt de "Mesele kişiler değil rejim. Mevcut rejim yenisine yol vermeli, bu çok açık. Rejim ömrünü doldurdu'' diye konuştu.

Suriye'de ulusal diyalog çağrısı yapan Bildt, muhaliflerin birlik sağlamasının ve şiddetten uzak durmasının umut verici olduğunu söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Suriye'de reformlar için Arap Birliği'nin öncü rol oynamasını istedi.

Asselborn ''Arap Birliği üzerinden uçuşa yasak bölge ya da askeri müdahale talep etmemiz gerektiğini söylemiyorum. Fakat Arap Birliği en azından protestoculara ateş açılmasının durması için daha kararlı ve müdahil olmak zorunda'' dedi.

AB, protesto gösterilerinin sürdüğü son 4 ayda 1400 sivilin katledilmesinden sorumlu tuttuğu Devlet Başkanı Beşşar Esad ve diğer üst yöneticilerin mal varlıklarını dondurarak seyahat yasağı getirmişti.

AB dışişleri bakanlarının toplantısından Şam yönetimine, gösterileri şiddet kullanarak bastırma politikasını sürdürmesi halinde ilave yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısının çıkması bekleniyor.


KATAR BÜYÜKELÇİSİ SURİYE'DEN AYRILDI

Katar'ın Şam Büyükelçisi Zaid El Hayarin'in Suriye'yi terk ettiği ve Büyükelçiliğin ''çalışmalarını dondurduğu'' bildirildi.

Katar Büyükelçiliğinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Diplomatlar Suriye'den ayrıldı ve çalışmalar belirlenmeyen bir tarihe kadar ertelendi'' diye konuştu.

Aynı kaynak, Büyükelçinin ne zaman ve ne kadar süreliğine gittiği konusunda ise bilgi vermedi.

Katar, kısa bir süre öncesine kadar Suriye ile iyi ilişkiler yürütüyordu. Ancak Şam'daki yetkililer merkezi Katar'da bulunan El Cezire kanalının yayınlarını sert dille eleştirmişti. 30 Nisan'da yüze yakın kişi Şam'da kanalın binası önünde toplanmış ve kanalı ''abartılı ve yalan'' haber yapmakla suçlamıştı.


İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAGUE: "ESAD YA GİTSİN YA DA REFORM YAPSIN"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ülkede reform yapması ya da gitmesine yönelik çağrısını yineledi.

Avrupalı mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Brüksel'de bulunan Hague, "Buna Suriye halkı karar verecek, ancak Devlet Başkanı Esad'ın ya reform yapması ya da iktidardan çekilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

20 Haziran'da da benzer açıklamalar yapan İngiltere Dışişleri Bakanı, Suriye rejimine yeni yaptırımların getirilmesi zamanının geleceğini söyledi.
AFAD: ''BUGÜNE GERİ DÖNÜŞ YAPAN SURİYE ARAP CUMHURİYETİ VATANDAŞI; 7 BİN 321''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınanların ülkelerine dönüşlerinin devam ettiğini, dönenlerin sayısının 7 bin 321 olduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Başkanlık tarafından Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının acil ihtiyaçları için Hatay Valiliği emrine toplam 5 milyon 750 bin lira acil yardım ödeneği gönderildi.

Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerine dönüşleri sürerken, bugüne kadar Türkiye'ye 15 bin 672 Suriyeli'nin  geldiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
''Bugüne kadar geri dönüş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı 7 bin 321. Bugün itibariyle ülkemizdeki Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı 8 bin 351.

17–18 Temmuz 2011 tarihlerinde 112 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı kendi istekleri ile ülkelerine dönmüş olup, 6 kişi ise ülkemize giriş yapmıştır. 15'i refakatçi 39'u hasta olmak üzere toplam 54 kişi hastanede bulunmaktadır.

Suriye Arap Cumhuriyeti'nden ülkemize yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak Başkanlığımızın koordinasyonunda; Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları, Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay ile  yürütülen çalışmalar devam etmektedir.

Ülkemize giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının geçici barınmaları için her türlü kolaylık tesisleri ile (seyyar mutfak, banyo, WC üniteleri, çocuk oyun parkları, ibadet alanları, eğitim, seyyar hastane ve diğer sosyal tesisler) birlikte Yayladağı'nda 2,  Altınözü'nde 2, Reyhanlı ilçesinde 1, merkez ilçeye bağlı Apaydın köyünde 1 ve Karbeyaz Kuyubaşı'nda 1 olmak üzere toplam 7 çadırkent kurulmuştur.

İlgili kurum ve kuruluşlarımızca, çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme gibi hizmetler verilmektedir. Çadırkentte kalan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına  günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir.''


HUMUS'TAKİ ÇATIŞMALARDA 30'DAN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Suriye'nin orta kesimindeki Humus'ta rejim yanlıları ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 30'dan fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdurrahman, dün akşam yaptığı açıklamada, son 24 saatte rejim karşıtlarıyla yandaşları arasında 30'dan fazla sivilin öldüğünü belirtti ve ''Bu çatışmalar devrime zarar veren tehlikeli bir değişime işaret ediyor ve devrimi bir iç savaşa dönüştürmeye çalışan düşmanların çıkarlarına hizmet ediyor'' ifadesini kullandı.

Çatışmaların Humus'ta geçen hafta kimliği belirsiz kişilerin kaçırdığı 3 rejim yanlısının öldürülmesinden sonra çıktığı belirtiliyor. (AA) 



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs