En Sıcak Konular

ABD, Türkiye'nin planına karşı çekinceli

18 Temmuz 2011 12:41 tsi
ABD, Türkiye'nin planına karşı çekinceli Suriye muhalefeti Esad sonrası süreç için toplantı düzenlerken; Amerika yönetimi Türkiye'nin Esad planına çekinceli yaklaşıyor: "Suriye muhalefeti, kendi politikalarını kendisi belirlesin."

Suriye muhalefeti aralarındaki bazı anlaşmazlıklara rağmen, 'Milli kurtuluş meclisi' kurmayı başardı. Önümüzdeki günlerde 11 kişiden oluşacak olan yönetim kurulunun da seçilmesi bekleniyor. Türkiye yönetimi geçiş süreci için çalışmalar sürdürürken; ABD, Esad'ın demokratik adım atmayacağını düşündüğü için Türkiye'nin Esad planına güvenmiyor

Suriye'de yapılan en büyük protesto gösterilerden bir gün sonra İstanbul'da muhalefet tarafından yapılan toplantıya, Suriye içinden de video konferans aracılığı ile katılım planlanmıştı. Ancak, Suriye askerlerinin toplantının yapılacağı yere yaptıkları baskın nedeniyle Suriye'den katılım iptal edildi.

Davutoğlu Esad yönetimine uyarıda bulunarak, reformları yapmaya çağırdı. Halkın isteklerini yerini göz ardı eden hükümetlerin uzun süre iş başında kalamayacağını söyledi.  Öte yandan Şark el Ewsat gazetesine açıklamada bulunan Suriyeli bir Kürt yetkili, Türkiye'nin bir Suriye projesi bulunduğunu ve bu projenin Esad yönetimini içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmayı hedeflediğini söyledi.

‘SURİYE DEVRİMİ TÜRKİYE İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUYOR’

Kürt yetkili, 'Türkiye'nin Esad projesi, Suriye devriminin geleceği için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Çünkü Türkiye ile Şam yönetimleri proje konusunda anlaşmaya varmak üzere. Türkiye'nin hazırladığı proje içinde Müslüman Kardeşler'in de bulunacağı, süresi belirsiz, muhalefet tarafından kurulacak olan bir geçiş dönemi hükümetinin kurulmasını öngörüyor. Bu şekilde ordunun kışlasına dönmesi ve göstericilere müdahalesinin sona erdirilmesi hedefleniyor. Geçiş hükümetinin iktidarda olduğu dönemde, daha önce Suriye rejimi tarafından açıklanmış olan reformlar hayata geçirilecek, Baas Partisi kapatılacak ve ülkede yeni bir siyasi süreç yaşanacak. Bu süreç içerisinde Türkiye, protesto gösterilerinin sona ermesi ve muhalefetin Esad yönetimi ile diyaloga başlaması için arabuluculuk yapacak,' dedi.

WASHİNGTON PLANA İHTİYATLI

Şark el Ewsat gazetesinin haberine göre ismini açıklamak istemeyen aynı kaynak; 'Amerikan yönetimi Suriye rejiminin çok partili sisteme geçme konusundaki niyetine güvenmediğinden dolayı, Türkiye'nin bu projesine çekinceli yaklaşıyor,' dedi ve Amerika'nın Suriye muhalefetinin kendi politikalarını kendisinin belirlemesi taraftarı olduğunu ifade etti.

Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs