En Sıcak Konular

'Gölge internet' ile vuracaklar

18 Temmuz 2011 11:07 tsi
'Gölge internet' ile vuracaklar Radikal yazarı Özgür Mumcu, ABD'nin adaletsizliğe karı internet' stratejisiyle geliştirdiği 'gölge internet' teknolojisini anlattı...

Radikal yazarı Özgür Mumcu, ABD'nin internet politikalarına dair çarpıcı bir yazıyla dikkat çekti. Mumcu, ABD'nin Çin ve İran gibi ülkelerdeki internet yasaklarını aşacak teknolojiler üzerinde yoğunlaştığını yazarken 'adaletsizliğe karşı internet' stratejisini yazdı.

ABD Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton’ın danışmanı Alec Ross'un internete yapılan her müdahaleyi ABD’ye karşı yapılmış sayacaklarını açıkladığını hatırlatan Mumcu ‘gölge internet’ adlı yeni bir teknolojiden söz etti. Bir çantanın içine sığabilecek olan sistem, geniş bir bölgede takip edilemeyecek kablosuz ağ bağlantısı sağlayarak yasaklar aşılacak.

"Yeni dünya, yeni internet" diyerek söze başlayan Mumcu şöyle devam ediyor:

'ÇİN TWİTTER'I 'WEİBO' KOMÜNİST PARTİ'NİN BAŞINA BELA OLDU!

Yao Bo, Çin’in belki de en çok tanınan blogger’ı. İnterneti Tanrı’nın Çinlilere verdiği en güzel hediye olarak tanımlıyor. Yao, Çin seçimlerinde bağımsız aday. Hem de 1 Temmuz’da 90. yaşını kutlayan Çin Komünist Partisi’nin adayına karşı.
Seçimi kazanırsa Halk Kongresi’nin yerel temsilcisi olacak. Çok önemli bir pozisyon değil ancak tek parti hükümetinin hoşlanacağı bir gelişme de değil.
Twitter Çin’de yasak. Onun yerine Twitter’ın daha kolay kontrol edilebilir bir milli versiyonu var. Adı Weibo. Şimdiden Twitter’ın tüm dünyadaki kullanıcısından daha çok kullanıcıya sahip. Yao Bo gibi birçok siyasi figür, her türlü denetime rağmen Weibo’yu ve bloglarını kullanarak ülke çapında tanınmayı başarmış. Bu sene 100’ün üzerinde bağımsız adayın çıkması buna bağlanıyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nin Weibo gibi mikroblogları ‘ideolojik güvenlik’ için çok önemli bir tehdit olarak değerlendirdiğini yayımlaması bu sebeple.

Dijital diplomasi
Sosyal medyanın siyasi dönüşümlerdeki rolü üzerine sadece Çin devleti kafa yormuyor. ABD’nin Obama’nın başkanlığa seçilmesinden bu yana dijital diplomasi yöntemini olgunlaştırdığı biliniyor. Haziran 2009’da İran’da muhalif gösteriler sürerken, Twitter muhaliflerin örgütlenmesi için en çok kullanılan mecra olarak göze çarpmaktaydı. O dönem sitenin bakıma girmesi söz konusu olduğunda, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bir taleple bakım işlemi ertelendi.

CLINTON'UN DANIŞMANI SANAL MUHALEFETLE TEMASTA

Talebin arkasında genç bir Dışişleri çalışanı, Jared Cohen vardı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın danışmanlarından Alec Ross artık çoğu zaman resmi görevlilerle temasa geçmekten kaçındığını söylüyor. Dijital diplomasiyle sosyal olayların doğrudan aktörleriyle hatta bazen ülkelerinde yasadışı görülen muhaliflerle temasta olduğunu belirtiyor.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan Jared Cohen’in öncülüğünü yaptığı ‘Alliance for Youth Movement’ yani ‘Gençlik Hareketi Birliği’ de bu dijital diplomasinin somutlaştığı bir yer. Birlik sadece Dışişleri’nin desteğini almıyor. Facebook, MTV, Howcast, YouTube, AT&T gibi şirketler de bu harekete destek veriyor. 17 ülkeden çeşitli sivil toplum örgütleri bu çatı altında bir araya geldi. Radikal’de bu konuda bir haber yayımlanmıştı. Türkiye’den de Genç Siviller’in aralarında bulunduğu bu sivil toplum örgütleri, internet aktivizmi hakkında fikir alışverişinde bulunuyor.

"GÖLGE İNTERNET" BİR ÇANTAYA SIĞACAK

Clinton’ın danışmanı Alec Ross, internete yapılan her müdahaleyi ABD’ye karşı yapılmış sayacaklarını açıkladı. Ross’a göre ABD özgürlük adına interneti korumakla da yükümlü.

ADALETSİZLİĞE KARÇI İNTERNET

Geçen ay çıkan bir haber, Ross’un söylediklerini doğrular nitelikte.
The New York Times’ta çıkan bir habere göre Obama hükümeti, internet sansürüne karşı muhalifleri desteklemek için bir ‘gölge internet’ üzerinde çalışıyor. Bir çantanın içine sığabilecek olan sistem, geniş bir bölgede takip edilemeyecek kablosuz ağ bağlantısı sağlayabiliyor. Clinton konu hakındaki sorulara adaletsizliğe karşı internet üzerinden tepki gösterecek olanlara ABD’nin yardımcı olacağını söyleyerek cevap veriyor.

İNTERNET ABD İÇİN BİR TRUVA ATI MI?

Bütün bu yazılanlardan “Arap Baharı bir ABD oyunudur, internet aktivistleri ABD’nin Truva Atı’dır” sonucu çıkmasın. Bir Fas sosyal medya blogu olan Woosh.ma’da isabetle söylendiği gibi ABD, Joseph S. Nye’ın kavramsallaştırdığı ‘soft power’a, yani yumuşak güce ağırlık vermeye karar verdi. Bush’tan Obama’ya geçişin önemli işaretlerinden biri de bu zaten. Elbette bu, tankı-tüfeği bir kenara bıraktığı anlamına gelmiyor. Ancak her uluslararası gelişmenin internet boyutu olduğu açık.

NATO SANAL KOMUTANLIKLARINI KONUŞACAĞIZ

Tahminim, ABD’nin bu hamlesinin cevapsız kalmayacağı ve ABD’nin Rusya ve Çin başta olmak üzere bazı devletler tarafından sanal-saldırıya
uğrayacağı. Daha geçen günlerde Pentagon’un bir sanal-saldırı sonucu birçok belgesini çaldırması da bunun delillerinden biri.
NATO üyesi devletlerde kurulmaya başlanan ‘sanal komutanlıklar’ı çok konuşacağımız günlere geliyoruz.

Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,934 µs