En Sıcak Konular

Genelkurmay'a giden anket!

0 0 0000 00:00 tsi
Genelkurmay'a giden anket! Genelkurmay'a ve Başbakanlığa 22 Temmuz seçimleriyle ilgili iki ayrı anket sunuldu. Genelkurmay'a giden ankette birinci parti kim? İşte o iki anketteki çarpıcı sonuçlar.

Şamil Tayyar'ın yazısının ilgili kısmı:

Genelkurmay’daki anket

İlk anket, Genelkurmay karargahına servis edilen önemli bir çalışma. Yanlış anlaşılmasın, Genelkurmay’ın yaptırdığı bir anket değil. Durumdan vazife çıkaran kimi kamuoyu araştırma şirketleri bu servisin önemli araçlarıdır.

Bu ankette; AK Parti yüzde 44 oyla birinci sırada. CHP, yüzde 20’yi güçlükle aşarken, MHP baraj sınırının (yüzde 9.5) hemen altında. DP’nin ise ciddi bir baraj sorunu (yüzde 7.5) var. Karargaha ulaştırılan tek anket bu değil elbet.

DSP’nin CHP’ye monte edilmesi, Genç Parti’nin sol ittifaka dahil edilerek cephenin genişletilmek istenmesi, DYP ve ANAVATAN’a BBP’nin eklemlenmeye çalışılması, bu ve benzeri anket sonuçları nedeniyledir.

Başbakanlık’taki anket

Bir de madalyonun öbür yüzü var. İktidar partisi de karşı cephedeki tüm siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor. Erdoğan’ın masasında çok önemli bir çalışma var. AK Parti, yüzde 40’ın üzerinde. CHP yüzde 15’nin altında.
Şu aşamada barajı sadece bu iki parti aşıyor. Yüzde 8’e sahip MHP’nin sürpriz ihtimali sözkonusu.

Asıl üzerinde durduğum konu, şu soruya verilen cevaplar: Türkiye’de laiklik tehlikesi var mı? Ankete katılanların yüzde 44’ü ‘evet’, yüzde 52’si ‘hayır’
diyor. Her ne kadar toplumun yarıdan az fazlası Türkiye’de laiklik tehlikesi olmadığını düşünse de zihinleri karışık olanların yüzde 44’e ulaşması, iktidar açısından ele alınması ve üzerinde ciddiyetle durması gereken önemli bir sorundur.

Özetlersek; Asker, siyaset alanına müdahale ettikçe sivil siyaseti temsil eden AK Parti’nin oyları tavan yapıyor. Diğer taraftan toplumda kutuplaşma ivme kazandıkça iktidar karşıtları bunu rejim sorununa dönüştürebiliyor.

Beni ilgilendiren tarafı, Türkiye’nin kazanmasıdır. Türkiye, geçmişte çok ağır bedeller ödedi ve çağın değişim hızına ayak uydurmakta hep zorlandı. Bu kez, ‘tarih tekerrür etmesin’ diyorum.

3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra Sabah’ta çalışırken 28 Şubat sürecinin önemli ismi, emekli orgeneral Çevik Bir’le telefon görüşmem olmuştu. Özetle şöyle demişti: ‘Ben çocuklarımın geleceğini düşünüyorum. Sandıktan tek parti iktidarının çıkmasından memnun oldum. 28 Şubat sürecinde her iki taraf da hatalarını anladı.’

Yeni dönem de herkesin hatalarını anladığı bir dönem olmalıdır. 22 Temmuz seçimleri, iktidar partisi için tarihi fırsattır. Sadece kendisine oy verenler değil tüm Türkiye’yi kucaklayacak yönetim modelinin işaretleri, aday listesinden fışkırmalıdır. Asker de kışlasındaki yerini almalıdır.

Mekanik siyaset modelleriyle sadece bunalım yaratılır. En iyi ayar, sandık ayarıdır. Eğer, Türkiye’yi düşünüyorsanız...

Şamil Tayyar - Star



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs