En Sıcak Konular

Suriye için gölge hükümet kuruldu

17 Temmuz 2011 13:30 tsi
Suriye için gölge hükümet kuruldu
Suriye için gölge hükümet kuruldu...

Suriye muhalefetinin yaklaşık 350 temsilcisinin katılımıyla dün İstanbul'da toplanan Suriye Ulusal Kurtuluş Konferansı'nda, Beşşar Esad yönetiminin devrilmesinin başarılması halinde iktidar boşluğunu dolduracak geniş tabanlı bir gölge hükümetin oluşturulması amacıyla çalışacak bir Konsey kuruldu.
 
Muhalif liderlerden Heysam el Malih, bir gün süren toplantının ardından Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ülkemizi, sahip olduğumuz demokratik vizyona kavuşturmaya yönelik olarak, diğer muhalif gruplara ulaşmak üzere çalışma yürüteceğiz" dedi. Verilen bilgiye göre toplantıda, "bekleme halinde bir kabine kurulması mı, bekle gör politikası izlenmesi mi gerektiği" gibi çeşitli konularda görüş ayrılıkları çıktı. Bazı aşiret liderleri kendilerine yeterince önem verilmediğinden yakınırken, bazı Kürt siyasi oluşumları da toplantıyı terk etti.

Sonuçta kurulmasına karar verilen ve bugün toplanacak 25 üyeli Konsey, 11 üyeli bir komite oluşturacak. Bu komite, gölge hükümetin kurulması hedefiyle toplanacak yeni bir Konferans'ın organize edilmesi için çalışma yürütecek. Konferans katılımcılarının verdiği bilgilere göre, gölge hükümet veya "bekleme halindeki kabinenin", Suriye'deki rejimin devrilmesi halinde ülkede başlayacak geçiş döneminin yönetimini üstlenmesi hedefleniyor.

Aktivistlerden Rıdvan Ziyade, Suriye'de gösterilerde çok sayıda kişi ölürken, muhalefet liderlerinin, aralarındaki görüş ayrılıklarını daraltmak zorunda olduklarını, aksi halde sokağın desteğini kaybedeceklerini, bu nedenle sorumlu davranmak zorunda olduklarını belirtti. Ziyade, ortak bir cephe oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, "tüm gruplar demokratik ve sivil bir devlet hedefi üzerinde mutabık. Tüm siyasi mahkumları bırakıncaya ve sokaklardaki birlikleri çekinceye değin, rejimle diyaloğu reddetme konusunda da görüş birliği var" dedi.

aa



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs