En Sıcak Konular

GATA'da kansere yol açan ihmal

17 Temmuz 2011 13:01 tsi
GATA'da kansere yol açan ihmal

GATA’daki 3 kanser vakasının nedeni radyasyon kaçağı çıktı...

TAEK, son iki yılda 3 kişinin kanser olduğu ve bir hemşirenin de düşük yaptığı GATA’da radyasyon sızıntısı belirledi. Radyoloji Bölümü’nün duvarlarıyla kurşun kaplamasının standart dışı olduğu anlaşıldı.

GÜLHANE Askeri Tıp Hastanesi’nde (GATA) 3 görevlinin kansere yakalanması ve bir hemşirenin de düşük yapmasından sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yaptığı denetimde radyasyon sızıntısı belirlendi. Radyoloji Bölümü’nün anjiyografi odasında bulunması gereken kurşun kaplamaların yaptırılmadığı rapor edildi. Sızıntıyı akciğer kanserinden ölen Radyoloji Baş Teknisyeni Fehmi Çolak’ın kendisinde ölçüm yaparak belirlediği öğrenildi. Radyasyon içeren bölümlerde duvarlarının kalınlıkları ve kurşun kaplamaların standarda uygun olmadığı belirtildi.

TAEK, GATA’yı yazıyla uyardı

TAEK’in GATA Radyoloji bölümünde yaptığı denetimde bazı bölümlerde radyasyon güvenliğinin olmadığı belgelendi. TAEK Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanı Dr. İsmail Hakkı Arıkan tarafından, Ankara GATA’ya gönderilen denetim yazısında duruma dikkat çekildi. TAEK’in yazısında radyoloji kliniğinin bir çok bölümünde radyasyon güvenliğinin standartlara uygun olmadığı belirtiliyor.

İki yılda 3 kanser vakası

Son 2 yılda radyoloji kliniğinde toplam 3 personelin kansere yakalandığı, bir hemşirenin de düşük yaptığı öğrenildi. Ocak ayında Radyoloji Kliniği Baş Teknisyeni Fehmi Çolak akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Başteknisyen Çolak’ın hastalıktan  vefat etmeden önce röntgen odalarında ölçüm yaparak radyasyon kaçağı olduğunu, odaların duvar kalınlıklarının ve kurşun kaplamalarının standartlara uygun olmadığını saptadığı ifade edildi.

Duvarlar ince ve kurşun yok

Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği hükümleri gereğince 8 ve 22 Nisan tarihinde TAEK tarafından yapılan denetimlerde vahim nitelikte radyasyon kaçağı belirlendi. Durum rapor haline dönüştürülerek bir yazıyla 4 Mayıs’ta GATA’ya bildirildi. Anjiografi odasındaki  Anjiyo cihazı için alınan çevresel ölçüm sonucunda anjiyo cihazına ait hasta giriş kapısı kapalı konumdayken kapı kanatlarının birleşim yerlerinin 2 mm kalınlığında kurşun ile kaplanması gerekirken bunun yapılmadığı belirlendi. Ayrıca anjiyo odasının karşısındaki rapor değerlendirme odasının kapısının ise kullanıma kapatılması talep edildi. Atom Enerjisi Kurumu  ayrıca kurum personelinin radyasyon konusundaki bilgisizliğinden hareketle ilgili yerlerde çalışan personele radyasyon ve radyasyondan korunma konularında hizmetiçi eğitim verilmesi ve bunun kayıt altına alınmasını istedi.

22 Temmuz’a kadar düzeltin

Radyasyonla çalışan personelin uyması gereken yerel kuralların tek tek hazırlanarak, her bir cihazın bulundurulduğu veya kullanıldığı laboratuarlarda çalışanların göreceği biçimde asılı bulundurulması uyarısı yapıldı. Radyasyon sızıntısı belirlenen bölgelere işaret eden TAEK, eksikliklerin giderilmesi için GATA’ya 22 Temmuz 2011 tarihine kadar süre verdi.

star



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs