En Sıcak Konular

Karanlık el 'süreç'e uzandı

17 Temmuz 2011 11:04 tsi
Karanlık el 'süreç'e uzandı 
Silvan saldırısı tesadüf olabilir mi?

 Mustafa Ünal / Zaman

Son terör olayında en çok dikkat çeken, zamanlama... Saldırı sırasında Çankaya'da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Koşaner toplantı halinde. Gündemde YAŞ var. Terör de konuşulan konular arasında.


Meclis'te AK Parti ile BDP yöneticileri arasındaki görüşme henüz tamamlanmış. Ve uzlaşma sağlanamamış. BDP destekli bağımsız milletvekillerinin yemini sonbahara kalmış.

Diyarbakır BDP İl Başkanlığı'nda olağanüstü toplanan Demokratik Toplum Kongresi 'demokratik özerkliği' tartışıyor. Çıkacak sonuç az çok belli. Silvan kırsalında yakıcı temmuz güneşinin altında iki gündür uykusuz, yorgunluktan bitap düşmüş Mehmetçik, kaçırılan iki askerin peşinde... İnsan boyuna ulaşan otların arasında dinlenmeye çekilmişken silahlar patlıyor. Karanlıkta değil, gün ışığında.

Bilanço çok ağır; 13 şehit, 7 yaralı, ikisi ağır... Gencecik bedenlerde kurşun ve yangın izi. Teröristlerin kaybı daha az. Acı haber tez duyuluyor. Ve Türkiye'nin üzerine kâbus gibi çöküyor. Artık ne Çankaya zirvesi, ne milletvekili yemini kimsenin umurunda.

Ateş sadece düştüğü yeri değil, bütün ülkeyi yakıyor. Yine yürekler dağlanıyor. Anaların, kardeşlerin acısı daha dayanılmaz. Bu zor günde acıyı istismar etmek isteyenler de boş durmuyor. En üzücü olan, duyguların kabarmasını fırsata dönüştürme çabaları. Zamanlama tesadüf olabilir mi? Sanmıyorum. İmralı ile Kandil arasında bocalayan terör örgütünün de küçük hesapları vardır mutlaka. Örgüt sadece maşa, asıl olan arkasındaki karanlık güç.

Toplumda şok etkisi yapan büyük saldırıların hiçbirisi zamansız değil. Tokat Reşadiye saldırısını düşünün... Anayasa Mahkemesi DTP hakkında kapatma davasını görüşürken pusun içinden çıkan teröristler 7 askeri şehit etti. Aktütün veya Dağlıca baskınları farklı mı? Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliğinin oylandığı gün ülke şehit haberleriyle sarsıldı. Terörün ardındaki karanlık el, oyunu bu şekilde kullandı.

Şimdi de 13 şehit. Tam da devletin zirvesi Çankaya Köşkü'nde son yılların en kritik YAŞ toplantısının ön görüşmesini yaparken... Silvan saldırısı tesadüf olabilir mi? Hedef yalnızca birkaç bedeli ortadan kaldırmak değil herhalde. Belli ki karanlık el sürece müdahale etmenin peşinde...

En garip çıkış CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Şu söylenecek söz mü: "Karşıdaki kişi eline silah almış, siz de eline silah verdiğiniz kişinin moralini altüst etmişsiniz. Mücadele edecek moral bırakmamışsınız. Herkes tutuklu herkes hapiste, bu moralle terörle mücadele ediyorsunuz."

Ne yalan söyleyeyim, haberi duyar duymaz Silvan saldırısının en önemli mesajlarından birinin bu olduğunu düşündüm. Açıkça ifade edilmese bile, 'Komutanları tutuklanırsa olacağı bu' algısını bilinçaltına düşürmek. Ve YAŞ sürecini yönlendirmek. Oysa bunun gerçekle uzaktan yakından ilgisi yok. Balyoz davası yokken de terör kanlı yüzünü gösteriyordu. Dağlıca ve Aktütün baskınında cezaevinde tutuklu generaller mi vardı? Hayır. Terör generallerin morallerinin en üst düzeyde olduğu dönemlerde de acımasızca vurdu.

Silvan saldırısında benim ilk dikkatimi çeken, zamanlama oldu. İnsanın zihnine başka bazı senaryoları da düşürmüyor değil. Ortada cevaplanması gereken bir dizi soru işareti var. Kavurucu sıcağın altında, uykusuz, yorgun vaziyette dolaşmak askeri terörün kolay ve açık hedefi haline getirmiyor mu? On yıllardır terörle mücadele eden ordunun çok daha profesyonel operasyon yürütmesi gerekmez mi? İşi terörle mücadele olan asker bu kadar basit pusuya düşer mi? Etrafta tehlike kol gezerken açık alanda onlarca asker yorgun yorgun dolaşır mı? Teröristleri takip ettiği söylenen Heronlar nerede?

Farkındayım sorular yakıcı. Söz konusu olan Mehmetçik'in canı olduğuna göre bu soruları sormak hakkımız. Genelkurmay cevap vermek zorunda... Ki benzer hatalar tekrarlanmasın. Gerekli tedbirler bugünden alınsın. Ankara'da Silvan saldırısı her yönüyle, zamanlaması ve soru işaretleriyle değerlendirilmekte... Terörle mücadelede milat olduğunu söyleyenler az değil.

 



Bu haber 1,127 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs