En Sıcak Konular

Boykotçu BDP’ye özerklik kıskacı

17 Temmuz 2011 09:28 tsi
Boykotçu BDP’ye özerklik kıskacı

DTK’nın aldığı “demokratik özerklik” ilanı Meclis’i boykot kararını çözme arayışında olan BDP’yi zora soktu.

Özerklik ilanı, Meclis’i “ret” olarak yorumlanırken, çözüm yolu olarak BDP’nin boykot ve özerklik ilanından “geri dönüşü” gösteriliyor. Seçimlere Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku çatısı altında giren BDP, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafındanmilletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile KCK davasından tutuklu 5milletvekillinin tahliye edilmemesinin ardından aldığı Meclis’i boykot kararını çözme arayışındayken, Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) alınan “demokratik özerklik” ilanı Ankara’da siyaset yollarını tıkadı. Özerklik uygulamasının aşamalarını da belirleyen DTK, milletvekillerinin TBMM’ye gelerek, “özerklik statüsünün” yeni anayasada yer alması için çalışmasını amaçlıyor.

SEÇİM BİLDİRGESİ FARKLI

DTK’nın özerklik ilanını, AK Parti ile Ankara’daki BDP heyeti arasında, boykot düğümünü çözmek üzere gerçekleşen temaslar sürerken yapması dikkat çekici bulunurken, özerklik içeriğinin Blok seçim bildirgesindeki özerklik tanımına göre farklılık taşıdığı görüldü. Seçim bildirgesinde, özerkliğin “yeni anayasa” çalışmalarında “tartışılması” öngörülüyordu. Ancak DTK’nın olağanüstü toplantısından sonra “ani” açıklama ile kamuoyuna duyuruldu ve TBMM’ye yeni anayasa metninde özerkliği tanıma çağrısı yapıldı. Özerklik ilanında Öcalan’a ev hapsi formülüne de gönderme yapıldı.

EKİMİ DE ZORA SOKTU

BDP, ekim ayından önce Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılarak milletvekili yemini edilmesi formülünü de tartışıyordu. Ancak özerklik ilanı, ekim ayında Meclis’in açılması ile gerçekleşecek yemini de zora soktu. Yeni anayasa ve boykot konusunda karar verici konumunda olan AK Parti kanadının, bu aşamada BDP cephesi ile temasa geçmesi, Başbakan Erdoğan’ın özellikle 13 askerin şehit olmasının ardından sert tepkisi nedeni ile sıkıntılı gözüküyor. Özerklik ilanı Ankara’da, Meclis’i “ret” olarak yorumlanırken, çözüm yolu BDP’nin boykot ve özerklik ilanından “geri dönüşü” olarak gösteriliyor.

DTK: Vekiller Ankara’ya gidecek

DTK, özerkliğin aşamalarını ise şu şekilde somutlaştırdı:

-“Köy komünleri, kasaba, ilçe, mahallemeclisleri, kent meclisleri” adı altında konfederatif örgütlenmeye gidilecek.

- Milletvekilleri, TBMM çalışmalarına katılacak, özerklik “statüsünün” yeni anayasada yer almasına çalışacak.

-“Öz savunma” adı altında güvenlik boyutunu da kapsayan sivil örgütlenmeye gidilecek.

- Anadilde eğitim kampanyası geliştirilecek. Kürtçe’nin yanı sıra bölgede kullanılan diğer diller Asuri, Süryani, Arapça ve Ermenice ile lehçelerin kullanımı ve eğitimine anayasal güvence kazanılmaya çalışılacak. Hizmet dili Kürtçe olacak, yerleşim yerlerinin orijinal isimleri iade edilecek.

- Bölgenin ekonomik kaynaklarının kullanım ve tüketim hakkının “özerk bölge”de olması sağlanacak.

- Uluslararası destek için diplomatik temaslar artırılacak.

Eş başkanlar değişecek mi?

DTK, 30-31 Temmuz tarihleri arasında Genel Kurul gerçekleştirecek. Genel Kurul’da, eş başkanlar BDP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk’ün görevine devam edip etmeyeceği de tartışılacak. DTK’nın Türk ve Tuğluk’tan önce eş başkanlığını Hatip Dicle yürütüyordu. Radikal çıkışları ile bilinen Dicle’nin KCK davasından cezaevine girmesinin ardından eş başkanlığa seçilen Türk ve Tuğluk’un DTK’yı “ılımlı” çizgiye çekeceği beklentisi artmıştı. Ancak DTK, özerklik ilanını Türk ve Tuğluk yönetiminde gerçekleştirdi.

bugün



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs