En Sıcak Konular

Apple'a ağır 'mahremiyet' cezası

16 Temmuz 2011 20:34 tsi
Apple, iPhone'un konum bilgilerini izinsiz kaydettiği gerekçesiyle Güney Kore'de bir kullanıcıya 675 euro ödemeye mahkum oldu. Sırada 20 bin kullanıcı daha var

Apple, iPhone üzerinden konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle Güney Kore'de yüklü bir tazminat cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararından sonra şikayetçi binlerce kişi toplu dava açmaya hazırlanıyor.

Apple, iPhone üzerinden kullanıcıların konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle tazminat cezasına çarptırıldı. Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, telefonunun konum verilerini kaydettiğini fark etmesi üzerine, kişisel gizlilik haklarının ihlal edildiği ve bunun psikolojik sıkıntıya sebep olduğu gerekçesiyle nisan ayında açtığı davayı kazandı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, mahkemenin perşembe günü, Apple avukatlarının karara itiraz talebi olmadan sonuçlandığını bildirdi. Davacıyı haklı bulan mahkeme, Amerikan bilişim devini, 1 milyon Won, yani yaklaşık 675 euro tazminat cezasına çarptırdı.

TOPLU DAVA AÇILIYOR

Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, bu kez de kendisine başvuranlar adına toplu dava açmaya hazırlanıyor. Güney Kore'de yaklaşık üç milyon iPhone kullanıcısı bulunuyor. Kim, kendisine yaklaşık 20 bin kullanıcının başvurduğunu ve cihazlarını 1 Mayıs'tan önce satın almış herkesin davacı olabileceğini belirtti.

Bilişim uzmanları, nisan ayında Apple'a ait bazı cihazların konum verilerini kaydettiğini tespit etmişti. Yine Apple'ı hedef alan hackerlar da yeni iPhone'ların veri kaydettiğini ortaya çıkarmıştı. Apple ise bu duruma yazılımdaki bir hatanın neden olduğunu açıklamış ve kullanıcıların bir yazılım güncellemesi aracılığıyla, veri kaydını önleyebileceklerini bildirmişti.

Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,592 µs