En Sıcak Konular

Emzirme fetvası şok etti! 

0 0 0000 00:00 tsi
Emzirme fetvası şok etti!  Sünni mezhebinin en üst makamı sayılan Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nden bir hoca, namahrem durumunu aşabilmek için tuhaf bir yöntem önerdi.

Süt anneye emzirdiği çocukla nikáh düşmediğinden yola çıkan Prof. Attiya, kadınların erkek çalışma arkadaşlarını sembolik olarak emzirmesi halinde harem-selamlık uygulamasına gerek kalmayacağını savundu. Fetva, Arap aleminde şok etkisi yaratırken, akademisyen açığa alındı.

Sembolik emzirmeyle harem-selamlık ortadan kalkar mı? Bir Mısırlı akademisyenin namahrem durumunu ortadan kaldırmak için önerdiği bir yöntem, İslam ve Arap aleminde büyük gürültü yarattı. Arap televizyonlarından Mısır Parlamentosu’na kadar her yerde bu konu tartışılmaya başlandı. Büyük tepki üzerine özür dilemek zorunda kalan İzzet Attiya, açığa alındı. Tartışmaya neden olan İzzet Attiya, Sünni İslam’ın en üst otoritesi sayılan Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nin Hadis Bölümü Başkanı’ydı.

MESLEKTAŞ EMZİRİLİR Mİ

İslam dini, kime kiminle nikáh düştüğünü belirgin bir şekilde tarif eder. Yakın akrabalar dışında nikah düşen karşı cinsten iki kişinin yalnız kalması ise uygun sayılmaz, namahreme girer. İzzet Attiya ise yabancı kadın ve erkeklerin bir arada çalışabilmesini sağlayacak tuhaf bir öneride bulundu.

Hadisleri araştıran İzzet Attiya, Hz.Muhammed zamanında yaşanmış özel bir vakıadan yola çıkarak bu teoriyi ortaya attığını öne sürüyor. Bir kadın Hz.Muhammed’e başvurarak, yetişkin erkek evlatlığının kendisine namahrem olduğunu söyleyerek ne yapması gerektiğini sorar. İslam’a göre sütanne ile emzirdiği çocuk arasında nikah haramdır. Hz.Muhammed, kadına çocuğun sütannesi olmasını önerir. Kadın da yetişkin oğluna bir tastan süt verir ve aralarındaki namahrem örtüsü kalkar. İzzet Attiya, aynı şekilde sembolik emzirme ritüeliyle kadınlar ile erkekler arasındaki namahrem olgusunun kaldırılabileceğini, böylece akraba olmayan kadın ve erkeklerin dinen bir sakınca olmadan bir arada çalışabileceğini savunuyor.

İzzet Attiya’nın bu fetvası, uydu televizyonlarının yayını sayesinde tüm Arap dünyasında günün tartışma konularından biri oldu. Konu Mısır Parlamentosu’nda bile gündeme geldi. Tepkiler üzerine fetvanın tarihte azınlıkta kalan bazı alimlerce desteklendiğini kabul eden Attiya geri adım attı, özür diledi. El Ezher Üniversitesi ise işten el çektirdiği akademisyen hakkında soruşturma açtı.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs