En Sıcak Konular

Libya'da flaş gelişme

15 Temmuz 2011 15:29 tsi
Libya Temas Grubu bugün Türkiye'de toplanıp Libya'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirecek. İşte Libya'da bugün yaşananlar...

BAE DIŞİŞLERİ BAKANI ŞEYH ABDULLAH BİN ZEYD EL NAHYAN: ''HEPİMİZ YENİ VE DEMOKRATİK BİR LİBYA GÖRMEK İSTİYORUZ''

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zeyd El Nahyan, herkesin yeni ve demokratik bir Libya görmek istediğini belirterek, ''Kaddafi rejiminin iktidarda devam etmesi, Libya'da istikrarsızlığa ve güvensizliğe ve Kuzey Afrika'da istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden bu rejim üzerinde daha fazla uğraşmak, baskıları artırmak gerekmektedir'' dedi.

El Nahyan, Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu toplantının düzenlenmesinde oynadığı rolü ve dost ülkelerin bu toplantıya katılmasını takdirle karşıladığını ifade etti.

Bu toplantının Libya'nın adil davasına katkı sağlayacağına inandığını söyleyen El Nahyan, bu grubun görevlerini daha yoğun bir şekilde yapmasının önemli olduğunu kaydetti.

Libya için uluslararası düzeyde samimi çabalar harcandığına işaret eden El Nahyan, bu çabaların en yakın zamanda Libya halkının ve sivillerin korunması, güvenliklerinin, hukuki taleplerinin karşılanması ve insanca yaşamalarının sağlanması için verildiğini söyledi.

El Nahyan, uluslararası toplumun daha önceki toplantılarda Kaddafi'nin iktidarı terk etmesini talep ettiğini ve Libya halkının desteklenmesi için bir fon oluşturulmasına karar verildiğini hatırlattı.

Ulusal Geçiş Konseyi'ni resmi muhatap olarak kabul ettiklerini vurgulayan El Nahyan, BAE olarak yakında Bingazi'de bir ofis açacaklarını ve Ulusal Geçiş Konseyi tarafından gönderilen bir büyükelçiyi Abu Dabi'ye beklediklerini söyledi.

Libya halkı için bağışların uygulamaya geçtiğini de belirten El Nahyan, mali katkı yapmayı taahhüt eden devletlerden katkıların gelmeye başladığını anlattı.

''SİYASİ GEÇİŞ, BÜTÜNCÜL BAKIŞ AÇISIYLA YAPILMALI''

El Nahyan, Libya halkının davası için ''Ulusal Geçiş Konseyi''nin çalışmalarının övgüye değer olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hepimiz yeni bir Libya görmek istiyoruz. Demokratik bir Libya görmek istiyoruz. Kaddafi rejiminin iktidarda devam etmesi Libya'da istikrarsızlığa ve güvensizliğe ve Kuzey Afrika'da istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden bu rejim üzerinde daha fazla uğraşmak, baskıları artırmak gerekmektedir. İktidarı bırakması için de derhal çalışılmalıdır. Bugünkü uluslararası tarafların aktif bir şekilde çalışması ile istikrar ve yeniden Libya'nın imarı için taahhütte bulunulmaktadır. Bu siyasi geçişin bütüncül bir bakış açısıyla yapılması ve Libya ile ilgili yol haritasının çizilmesi gerekiyor. Bir ve bütün bir Libya'yı bekliyoruz. Güven ve istikrar içinde, barışçıl yaşayan, tabii kaynaklarını kullanabilen ve halkına gerçek bir kalkınmayı sağlayabilen bir Libya istiyoruz. Libya halkı çok çekti ve hala çekmektedir. BAE, uluslararası çalışmaları sayesinde bu vizyonu gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Libya'daki halkın sıkıntısını gidermeye uğraşmaktadır. Bizler Libya'nın tabii yerini almasını bekliyoruz. Afrika'da, Arap dünyasında, uluslararası toplumda Libya'nın hak ettiği yeri almasını istiyoruz.''

DİYARBAKIR'DAKİ ŞEHİTLER İÇİN TAZİYE

Diyarbakır'da dün 13 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak da El Nahyan, ''Türkiye'nin karşılaştığı acı terörist saldırıyı öğrenmiş bulunuyoruz. PKK tarafından yapılan bu saldırı şunu hatırlatıyor ki terörizm hala vardır ve mevcuttur. Hala uluslararası toplumun terörle mücadele için birçok şey yapması gerekiyor. Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerimi iletmek istiyorum'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ''Bizim dün maruz kaldığımız terörist saldırıyla ilgili taziyeleriniz sebebiyle çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısı, basına kapalı olarak devam ediyor.

Toplantıya, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de bulunduğu 34 ülke ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri katılıyor.
İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI FRATTİNİ: "KADDAFİ'NİN BIRAKMASINDAN BAŞKA SEÇENEK YOK"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya Temas Grubu toplantısının ardından yayımlanacak sonuç bildirgesinde, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya halkının temsilcisi olacağının ifade edileceğini belirterek, "Kaddafi'nin bırakmasından başka seçenek yok" dedi.

Frattini, Libya Temas Grubu'nuun Çırağan Sarayı'nda yapılan 4. toplantısı sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Kaddafi yönetiminin İtalya'yı doğalgaz vermemekle tehdit ettiğini belirtmesi üzerine, Frattini, bunun bir tehdit olmadığını, bunun saçma bir açıklama olduğunu, Libya'ya uygulanmakta olan bir ambargonun bulunduğunu söyledi.

İtalya'nın NATO hava operasyonlarına yaptığı katkıyı artırıp artırmayacağı yönündeki soru üzerine Frattini, bir artışın söz konusu olmadığını, NATO'nun bütün faaliyetlerine destek verdiklerini söyledi. Frattini, askeri operasyonların devam etmesi gerektiği görüşünde olduklarını kaydetti. Kaddafi rejimi ile İtalya da dahil pek çok ülkenin temas kurduğunu belirten Frattini, bu temasların faydalı olmadığını söyledi.

Frattini, bundan sonra BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'in görüşmelerden tek sorumlu kişi olmasının kararlaştırıldığını, bu konuya Libya Temas Grubu toplantısının sonuç bildirgesinde de değinileceğini bildirdi.  

Kaddafi için çıkış stratejisinin ne olabileceği yönündeki soru üzerine Frattini, bunun El Hatip başkanlığındaki müzakerecilere bağlı olduğunu söyledi.

Kaddafi'ye uygulanacak politik izolasyona ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Frattini, Kaddafi için politik izolasyonun çok açık olduğunu belirterek, bugün yayımlanacak sonuç bildirgesinde Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya halkının temsilcisi olacağının ifade edileceğini bildirdi.

Frattini, "Kaddafi'nin bırakmasından başka seçenek yok" dedi.

Türkiye'nin yol haritasının masada olup olmadığının sorulması üzerine de Frattini, yol haritasının sadece Türkiye'nin değil, Libya Temas Grubu'nun yol haritası olduğunu ve İtalya dahil pek çok ülkenin bu yol haritasına katkı sunduğunu ifade etti.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAGUE: "KADDAFİ REJİMİNE KARŞI ASKERİ OPERASYONUN ŞİDDETİ ARTACAK"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetinin artacağını söyledi.

Hague, 4. Libya Temas Grubu toplantısı için bulunduğu İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin iktidarı bırakması ve iç savaşın sona ermesi için müzakere koşullarını sunacak kişinin BM Genel Sekreteri'nin Libya özel temsilcisi Abdelilah El Hatip olacağını, öte yandan Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetini artırmayı sürdüreceğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burts de NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini açıklamıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: "BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI UYARINCA, TRABLUS REJİMİ ÜZERİNDEKİ BASKILARIMIZI SÜRDÜRMEMİZ LAZIM"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulmasının çok önemli olduğuna işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskıların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubu'nun Çırağan Sarayı'nda yapılan 4'üncü toplantısının ilk oturumunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan ile açılış konuşmasını yaptı.

Bakan Davutoğlu, toplantının Libya'daki krize son verme çabasındaki önemine işaret ederek, aynı zamanda Libya halkının, geleceğini sağlam temellere oturtmasını sağlayacağını söyledi.

Libya'da sivillerin korunması konusunda çok fazla yol katedildiğine işaret eden Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanması konusunda ciddi bir gelişme kaydedildiğini ifade etti.

Artık Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin daha geniş bir uluslararası kabul görmüş durumda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulması çok önemli. Bu konudaki başarılarımızı görerek çatışma çözümü konusuna yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu maksatla, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskılarımızı sürdürmemiz lazım. Bu, Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmalı" dedi.

"200 MİLYON DOLAR YARDIM YAPILMALI"

Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının belli bir kısmının serbest bırakılmasını ve 200 milyon dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini kaydetti.

Ulusal birliğin muhafazası için BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'e tam destek verildiğini vurgulayan Davutoğlu, Libya'daki değişim ve geçişin El Hatip ile işbirliği içinde en düzgün şekilde gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Davutoğlu, bu siyasi geçişin temelini oluşturmak için El Hatip'in çabaların öncülüğünü yapacağına işaret ederek, "Temas Grubu Sayın El Hatip'in planlarına destek verirse, bu Libya'da yapacağı temaslarda da ona destek sağlayacaktır" dedi.

Libya'da insani yardım bağlamında çok ciddi sıkıntıların devam ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, binlerce insanın tehcir edildiğini ve iltica ettiğini ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu istikrarsız şartlar dahilinde ülkenin kamu hizmetlerinin ve tedarik hatlarının düzgün devam etmesi zorlaşmakta ve Trablus rejiminin devam eden saldırıları da Kaddafi kontrolü altında yaşayan halkın hayatını çok zorlaştırmaktadır. Mübarek Ramazan akabinde bu şartlar bizim insani destek çabalarımızı da bu ay içerisinde dayanışmayla artırmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır."

Libya'nın yeniden toparlanabilmesi ve hızla kendine gelebilmesi için acil istikrar ve yapılandırmanın gerekli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu amaçla uluslararası istikrar ekibinin çalışmalarına son derece müteşekkir olduklarını, Libya halkının bu çabalara tam destek verdiğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerinin sonunda, "Bugünkü heyetlerin, ortak hedeflerimize ulaşma ve özgür, birleşmiş ve demokratik Libya'yı sağlamamızdaki yardımları için teşekkür ederim" dedi.
İNGİLTERE LİBYA OPERASYONU İÇİN 4 UÇAK DAHA GÖNDERECEK

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burt, NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini belirtti.

Burt, 4. Libya Temas Grubu toplantısı için bulunduğu İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, bu uçakların denetim ve keşif için tam donanımlı olduğunu, Libya'da sorunun devam ettiği ve hedefleri belirlemenin zorlaştığı bir dönemde böyle bir kapasitenin bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

İngiliz bakan yardımcısı, uçakların hava saldırıları düzenleme kapasitesi bulunduğunu da ifade etti

İngiltere'nin NATO'nun Libya misyonu bünyesinde halihazırda 12 uçağı bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Ander Fogh Rasmussen, dün üye ülkelere Libya misyonuna daha çok uçakla katkıda bulunmaları çağrısında bulunmuştu.
LİBYA HÜKÜMETİ MUHALİFLERİN ELİNE GEÇMESİ HALİNDE KADDAFİ'NİN BAŞKENT TRABLUS'U HAVAYA UÇURACAĞI İDDİASINI YALANLADI

Libya hükümeti, başkent Trablus'un muhaliflerin eline geçmesi durumunda, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkenti havaya uçurmayı planladığı iddiasını yalanladı.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus gazetesi İzvestia'da yayımlanan haberi reddederek, Kaddafi hükümetinin Trablus'u ya da başka bir Libya kentini asla yıkmayacağını söyledi.

İbrahim, iddiayı gündeme getirdiği ileri sürülen Rusya'nın Libya özel temsilcisi Mihail Margelov'un bürosunun bu konuda herhangi bir açıklama yapmadıklarını kendisine ilettiğini ifade etti.

İzvestia gazetesi, Margelov'un Libya başbakanının açıklamalarına dayanarak kendilerine verdiği demeçte, Trablus'un muhaliflerin eline geçmesi halinde, Kaddafi'nin başkenti havaya uçurmayı planladığını söylediğini yazmıştı.
LİBYA TEMAS GRUBUNUN 4. TOPLANTISI: TOPLANTI ÖNCESİNDE YÜKSEK DÜZEYLİ MEMURLAR TOPLANTISI YAPILIYOR

Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubunun 4'üncü toplantısı çerçevesinde, Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı yapılıyor.

Türkiye ile bir önceki toplantının ev sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) eş başkanlığında Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 4. toplantı, saat 11.30'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan'ın yapacakları açılış konuşması ile başlayacak.

Toplantı, çalışma yemeği, aile fotoğrafı çekimi ve ikinci oturum ile devam edecek.

Libya Temas Grubu'nun 4'üncü Toplantısı, Davutoğlu ve Nahyan'ın ortak basın toplantısı ile sona erecek.
HÜKÜMET: "İSYANCILAR VE NATO'NUN BREGA KENTİNE SALDIRILARI PÜSKÜRTÜLDÜ"

Libya hükümeti, isyancılar ve NATO'nun Brega kentine kara, deniz ve havadan düzenlediği saldırıların püskürtüldüğünü bildirdi.

Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, gece gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO güçlerinin Brega'daki hükümet mevzilerine deniz ve karadan, isyancıların ise karadan saldırdığını söyledi.

Saldırıların geri püskürtüldüğünü söyleyen İbrahim, bununla birlikte NATO ve isyancılarla yakın çatışmalara girmenin "tehlikeli bir gelişme" olduğunu ifade etti.

NATO, sivilleri korumak için BM'nin onayıyla Libyalı güvenlik güçlerine karşı operasyonlar düzenliyor.

Libyalı muhalifler, ülkenin doğusunda hükümet güçlerinin elinde bulunan petrol bölgesi Brega'ya dün taarruza başlamış, çıkan çatışmalarda muhaliflerden 1 kişi ölmüş, 5 kişi yaralanmıştı. (AA) 

Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,907 µs