En Sıcak Konular

YAŞ'ta havaya 'Kor' düşebilir

15 Temmuz 2011 12:03 tsi
YAŞ'ta havaya 'Kor' düşebilir 

YAŞ'da 43 general ve amiralin tutuklu olması nedeniyle yeni bir kriz yaşanmaması için yoğun trafik yürütülüyor. 'Balyoz' sıkıntısı yaşanan Hava Kuvvetleri için YAŞ'ta iki seçenek var:

Ya Org. Aksay'la devam edilecek ya da bir ilk yaşanıp Korgeneral Erten, orgeneralliğe atandığı anda kuvvet komutanı olacak.

12 Haziran seçimleri, yemin krizi ve hükümetin güvenoyu almasından sonra gözler 1-4 Ağustos'ta yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına çevrildi.

2010 Ağustos ayında yapılan toplantıda terfi ve atama krizine dönüşen Şura'da 43 general ve amiralin tutuklu olması nedeniyle yeni bir kriz yaşanmaması için yoğun temas trafiği yürütülüyor.

Dün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner arasında gerçekleşen görüşmede Şura konusunu da ele alındığı belirtildi.

3 KOMUTAN EMEKLİ: Genelkurmay'ın hazırladığı ayrıntılı Şura dosyası ise Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Kamil Başoğlu tarafından hafta içinde Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Şura dönemi ile birlikte komuta kademesi de belirlenecek. Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın emekli olması gerekiyor. Org. Ceylanoğlu yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Ora. Yiğit'in yerine de Donanma Komutanı Koramiral Emin Murat Bilgel'in atanması bekleniyor. Hava Kuvvetleri'ne yapılacak atamada Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in teklifi ise süreç açısından önemli olacak.

"HAYRETLER İÇİNDEYİM": Balyoz davası çerçevesinde 43 general ve amiralin tutuklu olması Şura'nın önündeki en büyük sıkıntı olarak duruyor. Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanması buradaki tüm hesapları alt üst etti.

Org. Koşaner'in Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı etkileyen Balyoz tutuklamalarına ilişkin "Söyleyecek söz bulamıyorum, hayretler içindeyim" değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

KOŞANER'İN TEKLİFİ ÖNEMLİ: Org. Koşaner'in özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atamadaki tavrı, bir bakıma sürecin nasıl gelişeceğini de belirleyecek. Teamüle göre bu sene Org. Aksay'ın yerine atanması beklenen ve aynı zamanda Şura üyesi olan Orgeneral Balanlı'nın Balyoz davası kapsamında tutuklanması ortaya iki ihtimal çıkardı.

BİRİNCİ İHTİMAL: AKSAY'LA YOLA DEVAM: Birinci ihtimale göre Org. Aksay'ın görev süresi bir yıl uzatılacak. Alınan bilgilere göre devletin zirvesinde, Hava Kuvvetleri'nde bir sorun yaşanmaması için bu seçeneğe sıcak bakılıyor. Ancak Aksay'ın görev süresinin bir yıl uzatılabilmesi için Org. Koşaner'in bu yönde bir teklifte bulunması gerekiyor. 926 sayılı TSK Personel Kanununun 121 nci maddesine göre kuvvet komutanlarının ataması Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Milli Savunma Bakanı'nın inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı Kararname ile gerçekleşiyor.

İKİNCİ İHTİMAL: TSK'DA BİR İLK: İkinci seçenek ise Org. Aksay'ın emekli olması ve yerine bu şurada yeni orgeneralliğe terfi edecek bir korgeneralin atanması olacak. Bu durumda gündeme gelecek isim Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten. Korgeneral Erten orgeneralliğe terfi eder etmez kuvvet komutanlığına atanması halinde TSK'da bir ilk yaşanacak ve orgeneralliğe terfi eden bir komutan doğrudan kuvvet komutanı olacak. Terfi sırasındaki diğer adaylardan 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü ile Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler'in, Balyoz davası nedeniyle tutuklu olmaları terfilerinin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Bu arada Org. Balanlı'nın tutuklu olması nedeniyle Harp Akademileri Komutanlığı için nasıl bir işlem yapılacağının da netlik kazanması bekleniyor.

DENİZİN SIKINTISI DONANMA: Hava Kuvvetleri'nde komuta kademesinde yaşanan sıkıntının bir benzeri Deniz Kuvvetleri Donanma Komutanlığı'nda da yaşanıyor. Ora. Bilgel'in Kuvvet'e gidecek olması nedeniyle Deniz'de oramiral seviyesindeki Donanma'ya kimin geleceği merak konusu. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Genelkurmay MEBS Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç'ın tutuklu olması nedeniyle Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güler'in adı bu görev için öne çıkıyor. Deniz Kuvvetleri'nde ayrıca 6 amiral daha tutuklu durumda bulunuyor.

Krizli Şûra 8 gün sürdü

2010 Ağustos Şûrası Balyoz darbe planı iddianamesi gölgesinde toplanmıştı. Şûra'da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın durumu tartışma konusu olmuş, hükümet Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirmemişti. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, emekliliğini isterken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na sürpriz bir şekilde Org. Erdal Ceylanoğlu atanmıştı. Şûra'da Balyoz sanıkları Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfileri de yapılmamıştı.

Komutan kararıyla 301 yerine 363 general ve amiral görevde

Başbakanlık'ta yapılan bir çalışma TSK'daki general ve amiral sayılarına ilişkin bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. 926 Sayılı TSK Personel Kanunu'nun 49 ve devamı maddelerine göre TSK'da general ve amiral toplam sayısının 301 olması gerekiyor. Buna göre TSK'da 36 korgeneral-koramiral yerine 41, 78 tümgeneral-tümamiral yerine 96, 174 tuğgeneral ve tuğamiral yerine 213 tuğgeneral ve tuğamiral görev yapıyor.

sabah



Bu haber 1,185 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs