En Sıcak Konular

KCK sanıkları hakim karyısına çıktı

14 Temmuz 2011 23:30 tsi
Hakkari'de terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik 9 Haziran 2010'da düzenlenen operasyonun ardından tutuklanan, aralarında eski BDP İl Başkanı Sıddık Akış'ın da bulunduğu 12 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.



Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde 3'ü firari 15 sanığın yargılandığı duruşmada Van, Bitlis ve Muş'taki cezaevlerinde tutuklu bulunan 12 sanık hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, duruşma öncesinde, sanıkların birbirlerinin etkisinde kalabileceği ve gerçekleri söylemeyeceği gerekçesiyle sanıkların tek tek salona alınarak savunmalarını yapmalarını kararlaştırdı. Daha sonra tek tek salona çağrılan sanıklar, mahkeme başkanının sorularına Kürtçe yanıt vererek, kendilerini en iyi anadillerinde konuşarak ifade edebilecekleri gerekçesiyle 'Kürtçe savunma talebinde' bulundu.

Mahkeme heyeti de sanıkların, kolluk kuvvetleri ve savcılık ifadeleri ile çıkarıldıkları ilk mahkeme sorgusunda savunmalarını Türkçe yaptığını, soruşturma sırasında yapılan dinlenme kayıtlarında da kendi aralarındaki konuşmaların önemli kısmını Türkçe yaptığı gerekçesiyle Kürtçe savunma taleplerinin reddine karar verdi.

Bunun üzerine, sanıklardan eski BDP Hakkari İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini ancak bazı konulara açıklık getirmek için Türkçe olarak birkaç hususu vurgulamak istediğini söyledi.

Akış, Türkiye'nin taraf olduğu Lozan Antlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'nın 90. maddesinde, 'bireyin kendini en iyi ifade edebileceği dilde savunma hakkı olduğunu' bildirerek, ''Kendini anadilde ifade etmek isteyen insanlar adına siyaset yapan partinin il başkanıyım. Bu nedenle savunmamı, Türkçeyi bilmediğim ve Türkçeye karşı olduğum için değil, ana sütü gibi bana helal olan en iyi bildiğim dilde yapmak istiyorum. Savcılık tarafından hazırlanan iddianame ön yargılardan oluşmaktadır. Aramızdaki siyasi konuşmalarımız illegal olarak değerlendirilmiştir'' dedi.

Diğer sanıklar da mahkeme heyetinin kendilerine yönelttiği sorulara Kürtçe yanıt vererek, savunmalarını Kürtçe yapmak istediğini ifade etti. Sanıklardan Abdülbaki Özboğanlı ise mahkemeye 41 sayfası Kürtçe toplam 44 sayfalık dilekçe vererek Kürtçe savunma talebinin gerekçesine ve hakkındaki iddialara yazılı cevap verdi.

Yaklaşık 6 saat süren duruşmada mahkeme başkanı Bülent Kınay ile sanık avukatları arasında zaman zaman ilginç diyaloglar da yaşandı. Başkan Kınay'ın sorusuna sanıklardan Fatma Duman'ın Kürtçe cevap vermesi üzerine, Mahkeme Başkanı Kınay, ''Sanık, 'Kürtçe savunma yapmak istiyorum' diyor'' dedi.

Sanık avukatının ''Başkan'ım Kürtçeyi öğrenmişsiniz'' şeklindeki sözüne Kınay, ''Artık öğrendik. Keşke çay bahçesinde oturup Kürtçe muhabbet etseydik'' karşılığını verdi.

Sanıkların ardından söz alan sanık avukatları ise müvekkillerinin tahliyesi talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, tahliye taleplerini reddetti.

Duruşma ertelendi.

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince yürütülen soruşturma kapsamında, 9 Haziran 2010'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan aralarında eski BDP Hakkari İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın da bulunduğu 3'ü firari 15 kişi hakkında, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesince ''terör örgütü PKK yöneticisi olmak'' ve ''terör örgütü PKK üyesi olmak'' suçlarından dava açılmıştı.

Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs