En Sıcak Konular

İngiltere 2000 yıllık yüzüğü Türkiye'ye iade etti

0 0 0000 00:00 tsi
İngiltere 2000 yıllık yüzüğü Türkiye'ye iade etti İngiliz turistin Türkiye’de satın aldığı ve müzelere değer tespiti yaptırmaya çalıştığı eski Roma dönemine ait yüzük, İngiliz gümrük görevlileri tarafından Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğine iade edildi.

Adı açıklanmayan bir İngilizin, Efes’te bir sokak satıcısından 10 sterline aldığı ve önce Derby Müzesi, başarılı olamayınca da Brisith Museum’a değer tespiti yaptırmaya çalıştığı 2000 yıllık yüzüğün piyasa değerinin 3 ile 10 bin sterlin arasında olduğu tahmin ediliyor.
Demir döküm üzerine kakmalı akik taştan oluşan ve altında ışığı yansıtması için gümüş sır tekniği kullanılan yüzüğün üzerinde, eski Roma imparatorlarından Marcus Aurelius ile tahtını paylaşan Lucius Versus kabartmaları bulunuyor.

Yüzüğün Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Sermin Özduran’a teslimi sırasında konuşan İngiliz Gümrük Müfettişi John Macmillan, tarihi önem taşıyan bu yüzüğü Türkiye’ye iade etmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Uluslararası tarihi eser kaçakçılığının büyük bir sorun olduğunu ve organize suçların bütün diğer çeşitleriyle bağlantılı olarak büyüdüğünü belirten Macmillan, İngiliz gümrükleri olarak bu suç türünü durdurmak için çaba harcamaya ve bu yolda bütün diğer ülkelerle işbirliği yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
Törende konuşan Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Kültür ve Turizm müşaviri Sermin Özduran da, ülkelerin atalarından yeni nesillere geçen tarihi mirasın yanlış ellerde, ticari bir araç haline gelmesinden duyulan üzüntüyü aktararak, her ülkenin geçmişini yansıtan tarihi ve kültürel mirasını çocuklarına bırakma hakkı olduğunu hatırlattı.
Özduran, İngiliz gümrük polisinin gösterdiği büyük başarının, aynı türde suçları işlemeyi planlayanlar açısından büyük bir caydırıcılık yaratacağını umduklarını da belirterek, yüzüğün ait olduğu topraklara döneceğini ve gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı.
Özduran, yüzüğün Türkiye’de ait olduğu bölgedeki bir müzede sergileneceğini de söyledi.
İngiliz gümrük polisinin, son yıllarda pek çok tarihi eser ve antikanın ülkeye yasa dışı yollardan sokulmasını engellediği bildirildi.
Afganistan gibi kaçakçılıkla mücadelede yetersiz kalan ülkelerden gelen pek çok tarihi eserin ele geçirildiği İngiliz gümrüklerinde, 2005’te 688 tarihi objenin ele geçirildiği açıklandı. 2006’da ise 2064 objeye sınır kapılarından geçirilmeye çalışılırken el konuldu.



Bu haber 3,717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs