En Sıcak Konular

ABD ordusu, kazayı saklamış

14 Temmuz 2011 15:10 tsi
ABD ordusu gizli belgelerinde “Cermis kazası”nın sorumluluğunu üstlendi

ABD ordusuna ait gizli belgeler, 3 Şubat 1998 tarihinde İtalya’nın Cavalese kayak tesislerinde bir teleferiğin kablolarının koparak düşmesi sonucu 20 kişinin öldüğü kazadan, ABD savaş uçağının sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Cermis dağının zirvesinde yaşanan ve kayıtlara “Cermis kazası” olarak geçen olaydan 13 yıl sonra, La Stampa ABD ordusuna ait gizli belgelere ulaşmayı başardı. ABD Deniz Piyade Birliği’ne ait olan belgelerde, “ordunun kazadan bir ay sonra sorumluluğun kendisine ait olduğunu fark ettiği” belirtiliyor.

Belgede, “Bu trajediye, Deniz Piyadesi hava gücünün kendilerine belirtilen irtifadan çok daha alçakta uçması (ve teleferik kablolarını koparması) neden olmuştur. Bu şekilde kendilerini ve diğer kişilerin hayatını riske attılar” ifadesi yer alıyor.

Belgede ayrıca kazaya neden olan askerlere gerekli disiplin cezasının verilmesi ve komuta, eğitim ve güvenlikten sorumlu askeri idarelerin kazanın nedeninin anlaşılması için gerekli çalışmayı yapması isteniyor. Son olarak, ABD’nin ortaya çıkan zarar ve can kaybı için tazminat ödemesi tavsiye ediliyor.

ASKERLER CEZA ALMADI

Soruşturma neticesinde hazırlanan rapor, kazanın yaşandığı dönemde Deniz Piyadesi Birliği’nin Atlantik/Avrupa/Güney Komutanı olan, ardından Genelkurmay Başkanlığı’na yükselen General Peter Pace tarafından imzalanmış.
 
La Stampa’nın ABD’nin federal yasalarına uyarak elde ettiği belgenin tarihi 10 Mart 1998. Bu tarih, Aviano hava üssünde bulunan ABD’ye ait EA-6B uçağının Cavalese’deki teleferiğin kablolarını kesmesinden bir ay sonrasına rastlıyor.

Yaşanan kazada, 180 metreden aşağı yuvarlanan teleferikteki 20 kişinin tümü hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından General Pace’in talimatıyla, İtalyan subayların da yer aldığı bir soruşturma başlatılmıştı. Belgelere göre, İtalya 24 Şubat 1998 tarihinde ABD’nin kendi askerleri üzerindeki yargı hakkından feragat etmesini istedi. Ancak bu talebi reddeden ABD kendi yargıladığı askerlerine hiçbir ceza vermedi. Askerlerin ceza almaması, Avrupa’da büyük öfkeye neden oldu.

La Stampa (Hürriyet)



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs