En Sıcak Konular

Rum basını: Enerji krizine tek acil çözüm KKTC

14 Temmuz 2011 13:47 tsi
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin, Rum tarafına geçici süre elektrik enerjisi sağlanmasına ilişkin anlaşmaya imza atmak amacıyla bugün Kıbrıs Rum kesiminde olacağı bildirildi.

Rum radyosu, Zigi'deki Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde meydana gelen patlamayla bağlantılı olarak, Vasiliko'daki elektrik santralinin tamamen yanması sonucu elektrik sıkıntısı yaşayan Kıbrıs Rum kesimine, yakın planda Yunanistan, İsrail ve Almanya'nın yardım edeceğini duyurdu.

Almanya Savunma Bakanı bugün Rum tarafında, Beyrut'ta BM Barış Gücü (UNIFIL) operasyonunda görevli gemilerinden birinin Rum tarafına geçici süre elektrik enerjisi sağlamasına ilişkin anlaşmaya imza atacak.

Yunanistan ve İsrail'in de hafta içerisinde Rum tarafına, elektrik jeneratörleri göndereceği, üretilecek enerjinin sanayide kullanılacağı belirtildi.

-''ENERJİ KRİZİNE TEK ACİL ÇÖZÜM KKTC''-

Öte yandan, Rum tarafında meydana gelen enerji krizine en acil çözümün, KKTC'den elektrik enerjisi alınması olduğu bildirildi.

Rum basınına göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Andreas Pashalidis, daire yetkilileri, Enerji Düzenleme Kurulu (PAEK) ve Elektrik İdaresi (AİK) yetkilileri sürekli olarak, elektrik üretiminin artırılması yönündeki bütün ihtimalleri inceliyor, ancak sorunun acilen aşılmasının tek bir yolu, KKTC'den elektrik enerjisi alınması görünüyor.

Yunanistan ve İsrail'in sağlayacağı jeneratörler aracılığıyla elektrik üretiminin takviyesi teknik açıdan mümkün olmakla birlikte, hem zaman alacak hem de yeterli olmayacak, en kısa yol KKTC elektriği.

Rum basını, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, KKTC'nin teklifinin değerlendirilmesi ve ''egemenlik ihlalinin olmayacağının güvence altına alınması şartıyla'' KKTC ile görüşülmesi direktifi verdiğini yazdı.

Pashalidis de Rum Bakanlar Kurulu'nun, Rum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (KEVE), KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik sağlanması konusunda Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile temas etmek üzere görevlendirdiğini açıkladı.

Rum lider Hristofyas'ın, bugünkü bakanlar kurulu toplantısından sonra halka konuşma yapması bekleniyor.

-PATLAMANIN EKONOMİYE ZARARI BÜYÜK-

RMMO deniz üssünde pazartesi günü meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın, ''zaten yaralı olan'' Rum ekonomisine büyük bir darbe vurdu.

''Rum Elektrik İdaresi'nin elindeki en büyük silah'' diye tabir edilen Vasiliko santralinin tamamen tahrip olması yanında Larnaka'da 510 bin, Limasol'da 1 milyon 439 bin avroluk maddi hasar saptandı.

Simerini gazetesine göre, Rum Meclisi Maliye Komitesi Başkanı Demokratik Parti (DİKO) Milletvekili Nikolas Papadopulos, ekonominin hesap edilemez olduğunu ve yıkımın üç boyutta belirgin olduğunu söyledi.

Papadopulos, öncelikle enerji altyapısının yıkıma uğradığını belirterek, Vasiliko enerji merkezini yeniden inşa etmek için birkaç yüz milyon avro gerekeceğini söyledi.

Papadopulos'a göre karşılaşılacak diğer bir sorun ise, bütçe açığı hedefleri açısından yaşanacak. Büyük uğraşlarla daraltılmaya çalışılan bütçe açığı, 2011 yılında en az yüzde 50 artacak. Papadopulos bu felaketin, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Destek Mekanizması'na sokulacağı söylentileri arasında meydana geldiğine işaret etti.

Nikolas Papadopulos ayrıca, felaketin ve sürekli devam eden elektrik kesintilerinin turizme yapacağı etkinin tahmin bile edilemeyeceğinin altını çizdi.

Rum Ekonomist Stelios Platis de patlamanın insan hayatlarına mal olmakla kalmadığını, zor bir konjonktürde ekonomiyi çok zora soktuğunu söyledi. Bütçe ekonomisinin ve kalkınma perspektiflerinin yavaşlayacağını, bunun da Rum ekonomisini yeni bir puan düşürmeye sürükleyebileceğini kaydetti.

Bu durumun Rum tarafının ekonomisini AB Destek Mekanizması'na daha da yaklaşacağını belirten Platis, AB Dayanışma Fonları ve diğer ülkelerden yardım alabilirlerse Destek Mekanizması'ndan kurtulabileceklerine işaret etti.

Bu arada, patlama ve yangının ardından bölge bir nevi karantina altına alındı. Beş gün boyunca, bölgede üretilen sebze, meyve, süt ve et ürünleri tüketime sunulmayacak.

-RADYOAKTİF MADDE KONUSUNDA UYARI-

Öte yandan, haberlere göre, Rum yetkili makamları tarafından, patlama bölgesindeki havanın temiz olduğuna dair yapılan açıklama hiç kimseyi tatmin etmiyor. Uzmanlar patlamada yok olan bazı silahlarda radyoaktif madde olması olasılığından söz ediyor.

Wikileaks belgelerinde, konteynerlerin içerisinde, tankları yok etmek için kullanılan ve bundan dolayı başları seyreltilmiş uranyum içeren ''APFSDS'' tipi mermilerin bulunduğunun iddia edildiği, ancak RMMO veya herhangi bir Rum yetkiliden bu konuda hala açıklama yapılmadığı belirtildi.

aa



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,035 µs