En Sıcak Konular

Yarın Berat Kandili...

14 Temmuz 2011 11:47 tsi
Yarın gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması anlamına gelen Berat Kandili...

Ramazan ayının müjdecisi olan ve Şaban ayının ondördüncü gecesini on beşinci gününe bağlayan Berat Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığının Çankaya Hasan Tanık Camisi'nde düzenleyeceği programla idrak edilecek.

İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biri olan, günahların affı ve kulların temize çıkarılması anlamına gelen Berat Kandili, ''Rahmet Gecesi'' olarak da adlandırılıyor. Kur'an-ı Kerim'in dünyaya toptan indirildiği gece olarak da bilinen bu gün, bazı alimlerce kıblenin Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan Mekke'deki Kabe istikametine çevrilmesinin Hicretin ikinci yılında Berat Gecesinde gerçekleştiğini kabul etmeleriyle de ayrıca önem arz ediyor.  

Osmanlı İmparatorluğu'nda ikinci Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla günümüze kadar kandil olarak kutlanan gecelerden biri olan Berat Kandili bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği özel bir programla kutlanacak.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşma yapacağı kandil programında, Diyanet İşleri Başkanlığı İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Dursun Aygün ile Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer dua edecek. Ankara ve İstanbul'daki çeşitli camilerde görev yapan İmam Hatiplerin Kur'an-ı Kerim okuyacağı program, TRT 1, TRT Avaz ve TRT Anadolu ekranlarından canlı olarak yayımlanacak.

TÜRK DİYANET VAKIF-SEN GENEL BAŞKANI ÜNAL: ''MÜBAREK ÜÇ AYLARIN VE BU GECENİN HUZURUNDA BARIŞMALI, KONUŞMALI,ELLER KENETLENMELİ VE KOL KOLA YÜRÜNEBİLMELİ''

Türk Diyanet Vakfı Başkanı Nuri Ünal, üç aylar ve yarın kutlanacak Berat Kandili dolayısıyla küskünlerin barışması, gözlerin gülmesi, kalplerin birbiri için atması ve birlik olunması dileğinde bulundu.

Ünal, yarın kutlanacak Berat Kandili nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Berat gecesinin Kur'an ayı olarak da kabul edilen, rahmet ve mağfiret ayı Ramazan'ın da müjdecisi olduğunu bildirdi.

Berat Kandilinin, Müslümanların günahlardan arınmayı umdukları bir zaman olduğunu da anlatan Ünal, ''Bu gecede yüce Allah'a samimiyetle yönelmek, işlediğimiz hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duyarak ondan af dilemek, benzeri hata ve günahları bir daha işlememek için kararlı bir irade ortaya koymak ve emrolunduğumuz gibi istikamet sahibi olmak gerekir'' dedi.

Kur'an'ı Kerim'de ve hadislerde, samimiyetle inanarak yapılan bir tövbe ile Allah'a yönelen gönüllerin, açılan ellerin geri çevrilmeyeceğinin özellikle vurgulandığını dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

''Önce kendimizden başlayarak, hata ve kusurları örten, suçluyu affeden, güçsüze merhamet edip kol kanat geren, güçlünün değil haklının, zalimin değil mazlumun yanında olmalıyız.

Mübarek üç ayların ve bu gecenin huzurunda barışmalı, konuşmalı, gözlerin içi gülmeli, eller kenetlenmeli ve asıl olan kalpler birbiri için atmalı. Kol kola yürünebilmeli.

Fert, aile ve toplumsal hayatımızı, huzur, dayanışma ve kardeşlik içinde yaşamamızı tehdit eden maddi-manevi pek çok olumsuzluğun yaşandığı günümüz dünyasında bizi yaratan yüce rabbimizin geniş rahmetine inanarak 'Allahım, öfkenden rızana, cezandan affına, senden yine sana sığınırım. Sana özgüyü saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin' diyerek dua etmeliyiz.''

Ünal, açıklamasında bütün Müslümanların kandilini de kutladı. (AA) 

Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,120 µs