En Sıcak Konular

İsrail'in 'boykot yasası'na herkes karşı!

14 Temmuz 2011 11:25 tsi
İsrail parlamentosunun önceki gün kabul ettiği ve kamuoyunda 'boykot yasası' olarak adlandırılan, İsrail'i veya işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine ekonomik, kültürel veya akademik boykot çağrısı yapanlara karşı cezai müeyyideler get

Yasanın kabul edildiği salı gününden itibaren, İsrail'de yerleşimleri boykot etme çağrıları yasa dışı olarak sayılıyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre, üniversite ve akademilerden 32 hukuk profesörü, yasanın İsrail'in anayasası niteliğindeki Temel Yasası'ya aykırı olduğu gerekçesiyle imza kampanyası başlattı. İmza sahipleri, yasanın siyasi düşünce özgürlüğünün yanı sıra protesto özgürlüğüne, demokrasiye ağır darbe verdiği görüşünü taşıyorlar.

İmza kampanyasına destek verenler arasında Hayfa üniversitesi, Ramat Gan Akademisi, Tel Aviv ve Kudüs'teki İbrani üniversitelerinden öğretim üyeleri bulunuyor.

İmza sahipleri, dilekçelerini İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein'e iletmeyi planlıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün parlamentoda ilgili hararetli tartışmalar sırasında yasayı savunmuş ve onayladığını belirterek "Demokratik bir ülkenin demokratik sürecinin bir ürünü olduğu" sözleriyle yasaya destek vermişti.

Netanyahu, İsrail'e karşı boykotu amaçlayanlara da karşı olduğunu vurgulamış, ancak yasanın Adalet Yüksek Mahkemesi'ne taşınması görüşlerine karşı da "Yüksek Mahkeme'nin kararına saygılı olacağını belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise bu yasanın geçmesinin ardından, daha önce parlamentoya geldiği halde vazgeçilen "insan hakları örgütleri"nin kurulacak komisyonlarca parlamentoca soruşturulmasını öngören düzenlemeyi yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

İsrail'deki muhalefet partileri üyeleri ile sol kesimlerin sert eleştirisiyle karşı karşıya kalan yasa ile ilgili olarak, Haaretz gazetesinde "Sefi Rachlevsky" tarafından kaleme alınan ve "Netanyahu, İsrail'i İran'a çeviriyor" başlığıyla yer alan bir yorumda, Netanyahu'nun iktidardan gitmesinin ülkenin en öncelikli meselesi olduğu ifade edildi.

Filistin yönetimi de yasaya karşı çıkışlarını sürdürüyor. Filistin Ekonomi Bakanı Dr. Hasan Libde, Filistinlilerin "Boykot Yasası"na uymayı kabul eden İsrailli şirketleri boykot etmeyi planladıklarını bildirdi. Ebu Libde, Filistin yönetiminin Yahudi yerleşimlerinde üretilen mal ve ürünleri boykotu sürdüreceğini, yerleşimleri Filistin halkının içinden atmak için çalışacaklarını da vurguladı.

AA

Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,899 µs