En Sıcak Konular

KCK taleplerine Başbakan’dan ret

14 Temmuz 2011 08:01 tsi
KCK taleplerine Başbakan’dan ret

CHP’nin ardından BDP boykotu bitirmek için Meclis’te müzakerelere başladı.

BDP’liler, KCK sanıklarının tahliyesini engelleyen yasaların derhal değiştirilmesini ve ara seçim istedi. Talepler Erdoğan’a iletildi. Başbakan, ‘kabul edilemez’ buldu. Top şimdi BDP kanadında. BDP’li milletvekillerinin KCK sanıklarının tahliye edilmemesini gerekçe göstererek başlattığı yemin boykotuyla ilgilimüzakereler sürüyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında başlatılan ilk görüşmeden BDP’nin talepleri nedeniyle sonuç alınamadı. BDP’ninHatip Dicle’ye yenidenmilletvekilliği yolu açılması ve tutuklumilletvekillerinin derhal serbest bırakılmasına yönelik taleplerini AK Parti kabul etmedi. Erdoğan’ın da ‘kabul edilemez’ değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

ÇİÇEK ÖN GÖRÜŞME YAPTI

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Meclis’te gerçekleşen kritik görüşmeye, Başbakan Yardımcısı BeşirAtalay,AKParti Grup BaşkanvekilleriNurettin Canikli veAhmetAydın ileGenel Başkan YardımcısıHaluk İpek; BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş,Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan veHasipKaplan ile Siirt MilletvekiliGültanKışanak katıldı.Heyetler arası görüşme, BaşkanlıkDivanı toplantı salonunda saat 13.00’te başladı. CHP’nin yemin krizinin sona ermesinde rol oynayan Çiçek,AKParti heyeti gelmeden,Demirtaş veKışanak ile ‘ön görüşme’ yaptı. Heyetler arası görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Çiçek görüşmenin bir bölümüne katıldı.

KCK VE DİCLE ŞARTI

Alınan bilgiye göre, CHP’nin çözümiçin ‘yazılı metin’ şartını eleştiren BDP, yazılı öneri sunmadı. BDP heyeti, YSK tarafındanmilletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile KCK davasından tutuklu 5 milletvekilinin tahliyesine yönelik anayasal ve yasal düzenleme talep etti. BDP heyeti, bu çerçevede, anayasaya ‘milletvekili tutuklu kalamaz’ şeklinde geçici ekmadde eklenmesi ve BDP’limilletvekilleri hakkındaki yargılamalara gerekçe olan anayasanın dokunulmazlığı düzenleyen 83.maddesinde atıfta bulunulan ve ‘devlet aleyhine işlenen suçları’ düzenleyen 14.maddesinin değiştirilmesini istedi.Dicle’ninmilletvekilliğinin düşürülmesinin gerekçesi olan TerörleMücadele Kanunu’nun (TMK) “basın yoluyla propaganda” fiilini düzenleyen 7.maddesinde de değişiklik talep edildi. BDP Dicle’nin yenidenmilletvekili seçilmesine yönelik daha önce de dile getirdiği Diyarbakır’da ya da başka bir ilde ara seçimyapılması teklifini tekrarladı. Söz konusu düzenlemeler yasalaşana kadarMeclis’in çalışması, sorunun çözümüne yönelik ‘iyi niyet’ beyanının dile getirilmesi gerektiği ileri sürüldü.

YENİ ANAYASAYI ÖNEMSİYORUZ

Görüşmenin diğer gündemmaddesi, yeni anayasa çalışmaları oldu. BDP’liDemirtaş, yeni anayasa çalışmalarını önemsediklerini ve katkı vermek istediklerini belirtirken, Türkiye’ninKürt sorunu dahil tümsorunlarının demokratikleşme ve sivilleşmeyi içeren yeni anayasa ilemümkün olacağını belirtti. Demirtaş, yeni anayasa çalışmasının tümpartilerin katılımı ile gerçekleştirilmesi ve anayasada tüm kimliklerin tanınmasının önemli olacağını ifade etti.

DEMİRTAŞ: DİYALOGLA AŞILIR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki heyetin önerilerini sözlü olarak dile getirdiğini, bu önerilerin karşılıklı değerlendirileceğini ve yeniden bir araya geleceklerini söyledi.Demirtaş, sorunları yüz yüze konuşmanın önemli olduğunu vurgularken, “Türkiye’nin en büyük sorunları bile diyalogla, konuşarak, birbirini anlamaya çalışarak çözülebilir. Bu krizler de umut ediyorumki; birbirini daha iyi anlayarak çözümaşamasına gelir. Biz sorunu hiçbir zaman yemin krizi olarak tanımlamadık. Türkiye’de demokratik siyasetin önünde engeller var. Bu engellerle ilgili birlikte ne yapabiliriz, bunun tartışması içindeydik. Sonuç elde edersek, demokratik siyasete hep birlikte güç vermiş oluruz” dedi.

Diyarbakır’da TOPLANTI YOK

BDP Grubu’nun, görüşmeye katılan heyete karar verme noktasında ‘tam yetki’ verdiği, Diyarbakır’da yeniden grup toplantısının gerçekleştirilmeyeceği de öğrenildi.

DTK OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Bu arada Demokratik Toplum Kongresi, BDP’nin talepleri arasında yer alan ‘demokratik özerklik’ projesini değerlendirmek üzere olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. Toplantı bugün Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. DTK, çağrı yaparken, eksiksiz katılım uyarısında bulundu.

bugün



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,933 µs