En Sıcak Konular

Libya'dan son gelişmeler

12 Temmuz 2011 16:58 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

FRANSA BAŞBAKANI FILLON:"LİBYA OPERASYONUNUN AMACI, KADDAFİ'Yİ BERTARAF ETMEK DEĞİL"

Fransa Başbakanı Francois Fillon, Libya operasyonunun amacının, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi bertaraf etmek olmadığını söyledi.

Fillon, parlamento komisyonunda yaptığı açıklamada, Libya'da siyasi çözüme her şeyden çok ihtiyaç duyulduğunu ve siyasi çözüm yönünde işaretler görmeye başladığını belirterek, NATO'nun Libya operasyonunun amacının, Kaddafi'yi bertaraf etmek olmadığını kaydetti.

Fransa Başbakanı, ülkesinin, Afrika Birliği ve Rusya'nın arabuluculuk çabalarını desteklediğini ifade ederek, Afrika Birliği'nin son yaptığı zirvede, Kaddafi'nin ülkede siyasi geçiş döneminde yer alabileceğini onayladığını sözlerine ekledi.

Fransa'da parlamento komisyonunun, ilerleyen saatlerde Libya'daki operasyonların uzatılıp uzatılmaması konusunda oylama yapması bekleniyor.
İSVİÇRE BİNGAZİ'DE TEMSİLCİLİK AÇACAK

İsviçre, Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) tek meşru muhatap olduğunu belirterek, Libyalı muhaliflerin başkenti Bingazi'ye temsilcilik açması için bir diplomat göndereceğini açıkladı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bern'in Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'deki varlığını kuvvetlendirmeye ve UGK ile siyasi ilişkilerini yoğunlaştırmaya karar verdiği belirtildi.

Özel temsilcinin görevinin İsviçre'nin çıkarlarını Bingazi'de savunmak, UGK ile temasları geliştirmek ve bir bağlantı ofisi açmak olduğu belirtilen açıklamada, bu büronun mart ortasında insani yardım için açılan ofisin içinde yer alacağı kaydedildi. (AA)

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE: "KADDAFİ'NİN GİTMESİ İÇİN TEMASLAR VAR, GERÇEK ANLAMDA GÖRÜŞMELER DEĞİL"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya rejimiyle Muammer Kaddafi'nin gitmesi yönünde "temaslar" kurulduğunu, ama bunların gerçek anlamda müzakereler olmadığını söyledi.

Alain Juppe, France Info radyosuna yaptığı açıklamada, "Libya rejimi her yere temsilci gönderiyor, Türkiye'ye, New York'a, Paris'e. Temaslar var ama bunlar gerçek anlamda bir müzakere değil. Bize Kaddafi gitmeye hazır, görüşelim diyen temsilcilerle görüştük" dedi.

Libya'da ateşkes için gerekli koşulların henüz oluşmadığını söyleyen Juppe, askerlerin kışlalarına çekilmeleri, BM kontrolüne verilmesi ve Kaddafi'nin siyasi ve askeri iktidardan çekilmesi durumunda bombardımanın durdurulabileceğini kaydetti.

Libya Başbakanı Bağdadi El Mahmudi, Fransız Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, iktidar ile isyancılar arasında, NATO ülkelerinin de müdahil olduğu müzakerelerden söz ederken, Muammer Kaddafi'nin bunlara müdahale etmeyeceğini belirtti.
BM'NİN LİBYA ÖZEL TEMSİLCİSİ EL HATİP: ''LİBYA'DA ÇÖZÜM YÖNÜNDE ÇABALARIN ARTIRILMASINI VE TARAFLAR ARASINDAKİ DOLAYLI GÖRÜŞMELERİN DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERE DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUZ''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip, Libya'da siyasi çözüm bulunması için çabaların artırılmasını ve taraflar arasındaki dolaylı görüşmelerin doğrudan görüşmelere dönüşmesini istediklerini söyledi.

El Hatip, geçen hafta sonunda Trablus'a yaptığı ziyaretin ardından BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi. Gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da geçiş sürecinin idare edilebilmesi için, ülkedeki tüm siyasi grupları, bölgeleri ve kabileleri temsil eden kurumsal bir mekanizmanın oluşturulması konusunda tarafların uzlaşmaya varması gerektiğini belirten El Hatip, şöyle konuştu:

''Tarafları siyasi çözüm yönünde çalışmaya odaklanmaya çağırıyorum, dolaylı görüşmelerin doğrudan görüşmelere dönüşmesini istiyoruz. Çok sayıda Libyalı hayatını kaybetti. Libya'daki ihtilafın kalıcı şekilde sona ermesi için siyasi çözüm gerekli. Bu çözüm elbette bir ateşkesi içermeli, ancak aynı zamanda Libya halkının barışçıl ve demokratik bir gelecek yönündeki meşru isteklerini de yerine getirmeli. ''

El Hatip, Trablus'ta görüştüğü hükümet yetkililerinin ve muhalif liderlerin, onlara sunduğu bu görüşleri inceleme ve yanıt vermeye söz verdiklerini de belirterek ''Ancak ne yazık ki çözüm bulma noktasından epey uzaktayız'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÇABALARI

BM Libya Temsilcisi El Hatip açıklamasında, uluslararası toplumun Libya'da barışı desteklemeleri gereği kapsamında, Türkiye'nin Libya'daki krizi çözmeye yönelik çabalarından da söz etti. Türkiye ve Afrika Birliği'nin önemli girişimlerde bulunduğunu vurgulayan El Hatip, uluslararası toplumun çabalarında eşgüdüm sağlanmasının önemini geçen hafta Ankara'da düzenlenen Libya toplantısında da dile getirdiğini belirtti.

El Hatip, ''İstanbul'da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısı, uluslararası toplumun çabalarının eşgüdümünü sağlamada bir fırsat sunacak'' diye konuştu. (AA) 

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs