En Sıcak Konular

Arınç: Mutabakatı sevinçle karşıladım

12 Temmuz 2011 15:32 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti ve CHP yöneticilerinin yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkan ortak metne ilişkin olarak, temel ilkeler üzerinde bir mutabakat olmasını sevinçle karşıladığını belirterek, ''Umarım ki bu beraberlik, yeni parlament

Arınç, Nijerya'da düzenlenecek ''D-8 Gelişen Ülkeler Dışişleri Bakanları Konseyi 14. Dönem Toplantısı''na katılmak üzere Mısır'a gitti.

Bülent Arınç, THY'ye ait uçakla Kahire'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, 14 Temmuz'da Nijerya'nın ev sahipliğinde yapılacak D-8 Gelişen Ülkeler Dışişleri Bakanları Konseyi 14. Toplantısı'na katılacağını ve bu vesileyle toplantıya iştirak edecek D-8 ülkelerinin bakanları ile bir araya gelerek D-8 çerçevesinde, önemli konuları gözden geçirme fırsatı bulacağını söyledi.

D-8'in, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde kurulduğunu ve sekretaryasının İstanbul'da bulunduğunu hatırlatan Arınç, bugüne kadar 7 zirve toplantısı, 13 bakanlar konseyi ve 29 komisyon ile çok sayıda teknik toplantının yapıldığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, D-8'in, ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma grubu olduğunu vurgularken, Güney diyaloğu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliğine iyi bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

D-8'in amacının, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü bir şekilde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmek olduğunu anlatan Arınç, başbakan yardımcısı düzeyinde katılacağı bu toplantıda, 8 ülkenin bakanları ile ayrı ayrı görüşme imkanı bulacağını da söyledi.

''D-8'lere Türkiye büyük destek veriyor'' diyen Arınç, bu toplantıda, önemli karlar alınacağını ve sekretaryası İstanbul'da olduğu için bunun takibinin de Türkiye tarafından yapılacağını ifade etti.

Arınç, bir gazetecinin, ''AK Parti ve CHP yöneticilerinin görüşmeleri sonucu ortaya çıkan ortak metin, yeni anayasanın yapılması konusunda bir konsensüs olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Ümit ederiz. Çünkü dün yayınlanan bildiride malumu ilandan başka bir şey yoktur. Temel ilkeler ifade edilmiştir. Bunun CHP ve AK Parti arasında bir uzlaşmaya yol açmasını ve bu temel ilkeler üzerinde bir beraberlik ve mutabakat olmasını sevinçle karşıladım. Burada özel sebepler söz konusu edilmemiş, milli irade, TBMM ve milletvekillerinin yasama görevlerine hangi şartlar altında daha çok eğilebilecekleri konuları yer almıştır. Umarım ki bu beraberlik, yeni parlamento yeni yasama dönemine başladıktan sonra bir anayasa beraberliği olarak devam eder ve yeni anayasa yapma konusunda parlamentoda daha güçlü bir çalışma ortaklığını kurabiliriz.''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mısır'da Kahire Büyükelçiliğini ziyaret ettikten sonra Nijerya'nın başkenti Abuja'ya geçecek.

A.A.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs