En Sıcak Konular

Assange, ABD'de idam cezasıyla yargılanmaktan korkuyor

12 Temmuz 2011 14:44 tsi
WikiLeaks'ın kurucusu Julian Assange'ın, tecavüz suçlamasıyla yargılandığı davada İsveç'e iade kararını temyize götürdüğü duruşma bugün Londra'da başladı.

Londra'daki Yüksek Mahkeme'de iki gün sürmesi beklenen duruşmada Assange, mahkemeden İsveç'e iade edilmemesini talep edecek ve bunun gerekçelerini açıklayacak. İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, şubat ayında sonuçlanan davada Assange'in "İsveç'e iade edilmesini" kararlaştırmıştı.

Bilgisayar uzmanı Assange, mahkemenin verdiği kararın çok hızlı bir şekilde sonuçlanmış "politik" bir karar olduğunu söyleyerek bu kararın WikiLeaks belgeleriyle özdeşleştirilerek verildiğini savunuyor. Assange, ABD'nin 250 bin gizli belgesini internet üzerinden yayınlayarak ABD yönetimini çok zor durumda bırakmış ve dünyada büyük bir sansasyon oluşturmuştu.

Bu duruşmada avukatlarını değiştiren Assange'ı, avukat Gareth Peirce ve Avrupa İnsan Hakları hukuk uzmanı avukat Ben Emmerson savunuyor. farklı avukatlar savunacak. Assange'in avukatları ise İsveç'e iade edilme kararıyla müvekkilinin insan haklarına saldırı yapıldığını iddia ederek temyiz duruşmasının kaybedilmesi durumunda öncelikle İngiltere'deki bir üst mahkeme olan 'Supreme Court'a; burdan da sonuç alınamadığı takdirde İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi.

İsveçli savcılar, Assange'ı "İsveçli iki kadına tecavüz ettiği" yönündeki iddialara ilişkin sorgulamak için hakkında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkartmıştı. Bunun üzerine Londra'da gözaltına alınan Assange dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.

Assange'ın, İsveç'e iade edilmesi durumunda buradan ABD'ye gönderilerek "idam cezasıyla" yargılanma ihtimalinden korktuğu belirtiliyor.

40 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange yedi aydır , Frontline Kulubü'nün kurucusu yakın arkadaşı Vaughan Smith'in İngiltere'nin doğusunda yer alan Suffolk bölgesindeki malikanesinde kalıyor. Her gün karakola giderek bildirimde bulunması gereken WikiLeaks'ın kurucusunun, ayrıca ayak bileğine takılı elektronik bir kelepçe bulunuyor.

Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs