En Sıcak Konular

Hakkâri Üniversitesi'nde akademisyenler Kürtçe öğreniyor

12 Temmuz 2011 14:20 tsi
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde öğretim görevlisi ve asistan olarak görev yapan akademisyenler yaz döneminde Hakkari Üniversitesi'nde Kürtçe, İngilizce, Rusca ve Almanca öğreniyor.

Hakkâri Üniversitesi Meslek Yüksek okulunda başlayan yaz dönem Kürtçe kursuna üniversitenin akademisyenleri büyük ilgi gösterdi. Akademisyenler, Kürtçe'nin yanı sıra İngilizce, Rusca ve Almanca da öğrenecek.

Kurs'un açılışında konuşan Hakkâri Üniversitesi Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, ileriki yıllarda Hakkâri'de yaşayacak olan akademisyenlerin şimdilik en azından günlük konuşma düzeyinde Kürtçe öğrenmek istediklerini daha sonraki yıllarda da bunu geliştirmek istediklerini belirten Belenli, "Bu Kürt Dili'ne ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. Birkaç hafta önce de yine üniversitemizin bünyesinde düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Kürdoloji Konferansları da bunlara örnek verilebilir. Yani akademisyenlerimiz, Kürtçe'yi bir yabancı dil olarak görmüyor; çünkü içinde bulunduğumuz toplumda konuşulan dil yabancı olamaz." dedi.

"Kürtçe en az Türkçe kadar değerli ve bizimdir." diyen Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Uzun, Kürtçe'nin artık önyargılardan kurtulması gerektiğini ifade etti. Uzun, "Hakkâri, artık göç veren değil, göç alan bir il olacak, üniversitemize yeni açılan bölümlerle birlikte yerleşke tamamlandığında Türkiye'nin farklı yörelerinden gerek öğrenci, gerekse öğretim elemanı bakımından Hakkâri'ye bir göç olacaktır. Hakkâri'ye gelen öğretim elemanları uzun yıllar kalmak için gelmektedirler. Bu da Hakkâri için güzel bir gelişmedir.

Kürtçe kursu veren Öğr. Gör. Hikmet Yaşar da bir Kürt olarak Kürtçe kurs vermenin heyecanını yaşadığını ifade etti.

Programda, Hakkâri yöresine ait bazı halayları da öğrenecek olan akademisyenler, düğünleriyle meşhur Hakkâri'de artık halkla el ele, kol kola halay çekmek istediklerini belirtti.

Yine programın son günlerinde yöresel eşyaların sergisi ve öğrencilerin yöreye has defile sunumu da yapılacak. İki hafta sürecek kursa katılanlar, Van, Yüksekova ve Şemdinli gezileriyle de Hakkâri ve çevresinin güzelliklerini görme imkanı bulacak.

Cihan



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs