En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu’nu tatmin eden iki bölüm

12 Temmuz 2011 08:14 tsi
Kılıçdaroğlu’nu tatmin eden iki bölüm

İşte CHP'yi ikna eden iki önemli bölüm...

CHP'nin milletvekili seçilen tutuklu Ergenekon sanıklarının tahliye edilmemesini gerekçe göstererek başlattığı yemin düğümü çözüldü.
 
İki partinin kurmayları dün ortak bir metne imza attı. Liderlerin onayının ardından CHP'liler yemin etmeye başladı. Kurmayların zirvesinde CHP heyetinin tutuklu vekillerin durumuyla ilgili  bir ifadenin yer alması talebinde bulunduğu, AK Parti'nin ise bunu 'yargıya müdahale olur' endişesiyle reddettiği ortaya çıktı

12 Haziran seçimlerinin ardından CHP milletvekillerinin yemin etmemesine yönelik kriz AK Parti ile CHP arasında yürütülen görüşmeler neticesinde aşıldı. AK Parti ile CHP'nin yaptığı ortak açıklamanın ardından CHP milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda yemin etti. Uzlaşılan metin üzerinde kelime kelime pazarlık yapıldığı öğrenildi. CHP'li vekiller 28 Haziran'da tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemelerini gerekçe göstererek yemin etmemişti.

KELİME KELİME PAZARLIK

AK  Parti ve CHP heyetleri sabah saat 10.00'da Meclis'te biraraya geldi. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Zirvede açıklamanın 'mutabakat metni' veya 'basın açıklaması' şeklinde yapılmasını tartıştı. Müzakerelerin ardından 'basın  açıklaması' ifadesinde karar kılındı. AK Parti ve CHP kurmaylarının açıklamanın metni konusunda ise kelime kelime pazarlık yaptığı öğrenildi. CHP'nin tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmesine yönelik bir ifadenin metinde yer almasını istediği belirtildi. AK Parti'nin ise böyle bir cümlenin yargıya müdahale anlamına geleceğini belirterek karşı çıktığı kaydedildi.

AK Parti ile CHP kurmayları, toplantıya ara vererek liderler ile görüşmeye gitti. CHP kurmayları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşürken, AK Parti kurmayları Başbakanlık Binası'na geçerek Erdoğan'la biraraya geldi. Liderlerden onay alınmasının ardından kurmaylar yeniden buluştu.

KRİZİ ÇÖZEN CÜMLE

CHP'nin tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasına yönelik bir ifadenin yer almasına yönelik önerisi AK Parti tarafından getirilen karşı öneri ile aşıldı. AK Parti kurmaylarının isteği ile metne "Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz" cümlesi konuldu.

'HAZIR OLUN' MESAJI

Bu arada CHP milletvekillerinin saat 15.00'te yemin etmeye hazır oldukları ortaya çıktı. Görüşme trafiğinin sona ermesine yakın Genel Merkez’den milletvekillerinin telefonlarına "Meclis’te hazır olun" mesajı gönderildi. CHP'lilerin yemin etmeye yakalarında kokartla çıkmaları dikkat çekti. Önceden hazırlatıldığı belli olan kokartlarda "Eğemenlik milletindir" ifadesi  yer alıyordu. Meclis'teki yemin krizi 13 gün sürdü. 28 Haziran'daki yemin töreninde CHP'liler yemin etmemişti. TBMM başkanlığı'na seçilen Cemil Çiçek sorunu çözmek için önce Kılıçdaroğlu ardından Erdoğan'la görüştü. Ardından iki partinin kurmaylarını bir araya getirdi. Geçen hafta cuma günü görüşen iki partinin kurmayları dün krizi aştı.

DAKİKA DAKİKA TRAFİK

10.00: AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri Meclis'te bir araya geldi.
12.54: Heyetler arası ilk görüşme tamamlandı.
13.00: AK Parti kurmayları Başbakan Erdoğan'la görüşmek için Başbakanlık'a gitti.
13.00: CHP kurmayları Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.
13.10: Kılıçdaroğlu'nun mutabakat metnine onay verdiği açıklandı.
14.00: İki partinin kurmayları yeniden bir araya geldi.
14.30: Heyetlerin görüşmesinde mutabakat sağlandı.
14.40: Mutabakat metni kamuoyuna açıklandı.
15.00: Meclis Genel Kurulu toplandı ve CHP'liler yemin etmeye başladı.

İŞTE UZLAŞILAN MUTABAKAT METNİ:

Anayasa özgürlükçü bir anlaşıyla yorumlanmalı

AK Parti ve CHP yöneticilerinin toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, yasama faaliyetlerine katılmayan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerinin arzu edildiği belirtildi. ''Basın açıklaması'' başlığıyla duyurulan metinde, AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.

Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı  yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı. Halkın egemenliği ve milletin iradesinin, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığıyla TBMM'de hayata geçirileceği ifade edilirken şunlar kaydedildi:

''Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin  kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle  birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM,  milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini  oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun  bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır. Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir
 anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz."

Kılıçdaroğlu’nu tatmin eden iki bölüm

CHP lideri Kılıçdaroğlu, temasların olumlu sonuçlanması üzerine kapalı grup toplantısını Meclis’te gerçekleştirdi. Toplantıda mutabakat metni Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi tarafından okundu. Kılıçdaroğlu, metnin iki bölümüne işaret ederek, CHP’nin yemin etmesinin şartlarının oluştuğunu söyledi.

“SANIKLARI İŞARET EDİYOR”

Kılıçdaroğlu, ikinci paragrafta yer alan “Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendileri ne verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM’de olmaları gerektiğine karar veriyoru z” bölümünün ‘tutuklu vekilleri ’ işaret ettiğini savundu. Kendisini ikna eden ikinci bölümü de şöyle aktardı: “Bu inançla, anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçe vesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.” Bu cümleler yeni anayasanın ‘uzlaşı ile gerçekleştirileceği ’ mesajı olarak yorumlandı.

bugün



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,416 µs