En Sıcak Konular

Srebrenitsa'da 167 cenaze kaldırıldı

11 Temmuz 2011 22:44 tsi
Srebrenitsa'da 16 yıl önce Sırplart tarafından gerçekleştirilen Avrupa'nın en büyük soykırımında toplu mezarlardan çıkarılan 167 kişiye ait cenazeler törenle toprağa verildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın en büyük soykırımının yaşandığı Bosna’da kimlikleri tespit edilen 167 kişi daha toprağa verildi. 16 yıl önce Sırpların vahşi bir soykırımına sahne olan Srebrenitsa’da hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi. Törene Türkiye’den de Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada geçmişteki acıların unutulmaması gerektiğini ancak bunun barışın temini için de engel olmaması gerektiğini vurguladı.

Törene ve cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Arınç, “Geçmişte yaşanan acıların unutulmasına izin vermeden ama kalıcı barışın sağlanması için de geçmişteki acıların tutsağı olmadan barışı inşa edeceğiz.” diye konuştu. Çocuklara bırakılacak en iyi mirasın bu ikisi arasında kurulacak dünya olacağını dile getiren Arınç, 16 yıl önce “Avrupa’nın orta yerinde ırkçı bir saldırının” gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bülent Arınç, bunların bir daha tekrarlanmaması için katliamı yapanların cezalarını tam olarak çekmesi gerektiğini kaydetti.
   
Temmuz 1995’te General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından Srebrenitsa’da öldürülen aralarında kadın ve çocuğun da bulunduğu 8 bin 300 kişinin anma töreninde barış masajları verildi. Törende dünyadaki katliamların, terörün ve kötülüklerin son bulması için dua edildi.
  
Bosna’daki savaş sonrası 11 Temmuz 1995’te 8 bin Boşnak erkeğin Sırplar tarafından katledildiği Srebrenitsa soykırımının 16. yıldönümünde yapılan cenaze töreninde barış vurgusu yapıldı. Visoko kentinden yola çıkarılan 613 kurbanın cenazeleri Saraybosna’da yapılan törenin ardından dün 3 TIR’la Srebrenitsa’ya getirildi. Cenazeler öğle ve ikindi namazlarının ardından Potoçari Mezarlığı’nda toprağa verildi. Bosna müftüsünün kıldırdığı cenaze namazına birçok yetkili ve binlerce Bosnalı da katıldı.
  
Cenaze törenine katılmak için binlerce Bosnalı Srebrenitsa’ya akın etti. Katılanlar arasında özellikle Amerika ve Almanya gibi ülkelerden gelen şehitlerin yakınları dikkat çekti. Savaş sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan aileler aynı zamanda büyük hasret giderdi.

İKİ OĞLUNU KAYBETTİ, ADALETE İNANMAK İSTİYOR

Srebrenitsa katliamı, arkasında acılı kadınlar bıraktı. Bunlardan biri olan Sija Aziz adlı Bosnalı kadın da soykırımda iki oğlunu ve kocasını kaybetti. Suçlulurının hala dışarda serberstçe dolaştığını belirten Sija Aziz, “Dün bir oğlumun mezarını temizledim. Şimdi küçük oğlumun mezarı başındayım. Birazdan kocamı defnedeceğim. Sadece birkaç kişinin tutuklanması yetmez, adalet istiyoruz.” diye konuştu. "Bütün mezarlarda akrabalarım var.” diyen Sija kendisini çok kötü hissettiğini ifade etti.

  
Tüm ailesinin mezarlıkta olduğunu anlatan Sija “Şu anda ölmek istiyorum. Oğlumun ve kocamın yanında olmak istiyorum.” dedi. Soykırım sorumlularının hala güçlerini kullanarak hatalarını kabul etmediklerinden yakınan Sija bir an önce adaletin gelmesini istediğini ifade etti. Yapılanları cezalandırmak yerine dünyanın sessiz kaldığını anlatan Sija “Dünyada adaletin kaldığına inanmak istiyorum.” diye konuştu.

OTOBÜSLERLE TÜRKİYE’DEN DESTEK İÇİN GELDİLER

Srebrenitsa katliamının 16. yıldönümünde yapılan cenaze ve anma törenlerine Türkiye’den gelen yüzlerce kişi de katıldı. Savaş sonrasında ailelerindeki bireylerin çoğunu kaybeden Bosnalılara Türkiye’den insanlar da destek vermek için cenaze töreni için Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari köyüne geldi.

Otübüslerle İstanbul’dan yola çıkan gruplar Bosna’daki kardeşlerinin acılarını paylaşmak ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yapılan soykırımı lanetlemek için geldiklerini belirttiler. Buradaki insanların acılarını paylaşmak için geldiklerini dile getiren Ahmet Göktepe, "Şimdi yanlarında olmamız geçmişteki uzak kalmanın telafisi olmasa da bir nebze olsun yanlarında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz.” dedi.
  
“Bu güzel coğrafyada bu kadar zulüm gören insanların acılarını paylaşmak için üniversiteden arkadaşlarımızla geldik." diyen Taha Yasir ise zulmün cezasının bir an önce eksiksiz verilmesi gerektiğini dile getirdi.
BOSNALILAR TÜRK BAYRAĞI AÇTI
Cenaze töreninde en dikkat çeken unsurlardan biri ise Bosnalıların Türk bayrakları açması oldu. Ellerinde Türk bayrakları ve Bosna bayraklarıyla dolaşan bir grup Bosnalı Türkçe olarak bildikleri tek kelimeyle konuştular: "Kardeşiz.”

Üzerinde Türk bayrağı olan bir gömlekle gezen bir Bosnalı genç ise Türkçe olarak “Türkçe öğrenmek istiyorum. Türkiye’yi çok seviyorum.” dedi. Türkiye’den maddi ve manevi büyük destek aldıklarını belirten genç “Türkiye’yi daha iyi tanımak ve Türk kardeşlerimle konuşabilmek için Türkçe öğreniyorum.” diye ekledi. Türkiye’den gelenleri gördükçe daha çok heyecanlandığını ifade eden Bosnalı genç bu desteği hep görmek istediklerini dile getirdi.


Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs