En Sıcak Konular

'İran kendi işine baksın'

11 Temmuz 2011 14:50 tsi
'İran kendi işine baksın' İran'ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Ahmed Cenneti'nin cuma vaazında yaptığı konuşma Bahreyn ve İran arasında gerginliğe neden oldu.

İran'ın önde gelen din adamı ve siyasetçilerinden Ahmed Cenneti'nin cuma vaazı sırasında Bahreyn aleyhinde yaptığı konuşma ülkede büyük yankı uyandırdı.

'Bahreyn'in İslamileşmesi' için çağrıda bulunan, bunun için halkın ön ayak olması gerektiğini belirten din adamının konuşması, Bahreyn Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri tarafından 'kınandı'.

Bakanlık konuşmanın 'uygun görgü ve normların ötesine geçerek haddini aştığını ve Bahreyn Krallığı'na karşı nefret ve düşmanlık dolu ifadelerle dolu olduğunu' açıkladı. Açıklamada Ahmed Cenneti tarafından yapılan konuşmanın, İran'ın 'iyi komşuluk normlarına saygı duymadığını ve diğer ülkelerin içişlerine karışmama ilkesini benimsemediğini' bir kez daha kanıtladığı öne sürüldü.

Bakanlıktan gelen açıklamada söz konusu konuşmanın 'uluslararası hukuk ve meşruiyeti çiğnediği gibi İran'ın Bahreyn'in içişlerine karışma konusundaki ısrarını da yansıttığı' belirtildi.

Bakanlık açıklamasında İran hükümetinin Cenneti'nin açıklamalarından sorumlu olduğu da ifade edildi.

Dış İşleri Bakanlığı 'Bahreyn Krallığı olarak ülkenin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden bu yasadışı ve illegal iddiaları tamamen reddediyoruz. Bu iddialar İslami değerler ve iyi komşuluk ilkelerine olduğu kadar Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin ve  İslami İşbirliği Örgütü'nün uluslararası prensiplerine de aykırıdır' ifadesini kullandı.

Söz konusu açıklamada 'Ahmed Cenneti'nin bölgedeki güven ve istikrarı zedeleyerek isyana teşvik edebilecek bu tür beyanları bırakması ve başka ülkelerin sorunlarından ziyade kendi ülkesindeki problemleri çözmeye yoğunlaşması' tavsiyesinde bulunuldu.

Ahmed Cenneti cuma vaazında, Bahreyn'deki milli diyalog toplantılarını da eleştirmişti.

Yaşanan bu son kriz iki ülke arasındaki gerginliğin artmasına neden oldu. Zira Bahreyn, İran'ın içişlerine karışmasından uzun süredir 'şikayetçi'. Krallık, şiilerin hükümete karşı ayaklandığı isyanlar döneminde İran'ı içişlerine karışmakla suçlamış ve isyanlardan sorumlu tutmuştu.



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs