En Sıcak Konular

CHP'li vekiller yemin etti

11 Temmuz 2011 14:32 tsi
CHP'li vekiller yemin etti CHP ve Ak Parti arasındaki görüşmeler sona erdi. İki parti arasındaki görüşmelerden çözüm çıktı. CHP'li milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.

AK Parti ve CHP arasında mutabakat sağlandı, CHP'li milletvekilleri yemin ediyor. İki parti yöneticilerinin vardığı mutabakat sonrasında Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da onay vermesi ile yemin krizi çözüme kavuşmuş oldu.

AK Parti ve CHP kurmayları tarafından hazırlanan ortak metinde, "Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi zemininde olmalıdır" denildi.

Yemin krizinin çözülmesiyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li milletvekillerinin yemin etmesine yönelik mutabakat konusunda, ''Zaten beklentimiz buydu'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ümit ederim ki BDP'ye bağlı vekiller de Meclis'e katılırlar." dedi.

CHP milletvekilleri il sırasına göre TBMM'de yemin etti.

MUTABAKAT METNİ

AK Parti ve CHP yöneticilerinin toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, yasama faaliyetlerine katılmayan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerinin arzu edildiği belirtildi.

AK Parti ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan toplantılarından çıkan sonuç ''basın açıklaması'' başlığıyla duyuruldu.

Yazılı açıklamada, toplantılara katılan AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.

Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı.

Halkın egemenliği ve milletin iradesinin, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığıyla TBMM'de hayata geçirileceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.

Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.''

PARTİ YÖNETİCİLERİ BİRARADA

İki heyetin hazırladığı mutabat metnini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu onayladı, AK Parti heyeti metni incelemesi için Başbakan Erdoğan'a götürdü.

TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin görüşmesi saat 10.05'de başladı.

Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katılıyor.

SON SÖZ LİDERLERDE

AK Parti ve CHP yöneticilerinin, Mecliste yaşanan ''yemin krizi'' konusundaki görüşmeleri sona erdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, görüşmede ele alınan konular çerçevesinde, yaşanan sorunun çözümüne yönelik bir metin hazırlandığını bildirdi. Hamzaçebi, bu metnin genel başkanların onayına sunulacağını ve daha sonra yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

AK Parti ve CHP heyeti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in arabuluculuğunda geçen Cuma akşamı bir araya gelmiş, iki partinin karşılıklı önerileri genel başkanlara iletilmişti.

CHP GRUBU TOPLANDI

CHP Meclis Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Kılıçdaroğlu, yemin krizi konusunda AKP ile varılan mutabakatın ardından Meclis Grubunu basına kapalı olarak topladı. Saat 14.45'te başlayan toplantıda Kılıçdaroğlu, AKP ile varılan mutabakat ve yemin etme kararı hakkında milletvekillerine bilgi veriyor.

CHP Grup toplantısı nedeniyle TBMM Genel Kurulu, 15 dakika gecikmeli olarak 15.15'te toplanacak. CHP'li 135 milletvekilli, Hükümet Programı üzerindeki görüşmeler öncesi Genel Kurul'da yemin edecek.

Bu haber 1,124 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,134 µs