iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bakanlar, 'gölge bakan' ister mi?

11 Temmuz 2011 11:15 tsi
Bakanlar, 'gölge bakan' ister mi?
Bakanları, teşkilat ve milletvekillerinden gelecek taleplerden kurtaracak 'yardımcı bakan' formülü kıskançlık yaratır mı? Hatta yarattı mı?.. iyibilgi Ankara

Sadece AKP değil, bugüne kadar tüm iktidarların bakanları, hatta başbakanları, kendi tabanlarından ve milletvekillerinden gelen “ricalar”dan bunaldı. Çok çözüm arandı, bulunamadı. Sonunda 12 Haziran seçimlerinden hemen önce, bizzat Başbakan tarafından yeni kabinenin şekli üzerine açıklamalar yapılırken o formül ortaya atıldı...

21 bakan için 21 tane de bakan yardımcısı olacaktı. Bunların asıl görevi, işte yukarıda söylediğimiz talepleri karşılamak, bakanlık ve bürokrasiyi bu yükten kurtarmaktı.

Kaldı ki Başbakan, “Artık kimse bakan ya da bürokratları aramasın. Bir işi, talebi olan bakan yardımcılarını arasın. Artık bu işlerle sadece onlar ilgilenecek" diyerek meseleyi de kapadı.

Kapadı ama açık kalması muhtemel bir başka konu daha var: Acaba bakanlar, bakan yardımcıları konusunda ne düşünüyor?

Bu kritik bir soru. Zira, alenen kimsenin bir şey demesi beklenmiyor! Fakat, şurası bir gerçek ki-belki-kimi bakanlar, müsteşardan farklı olan, parti, taban ve milletvekilleri ile ilişkilerini kesmese bile zayıflatacak ama öte yandan bakan gücünü de kullanacak bu yeni imzaya hoş bakabilirler mi?

Yüksek maaşlar, kendi personel ve sekretaryaları, makam araçları ve danışman kadroları bulunacak bu yardımcılar bir tür gölge bakan krizi yaratırlar mı?

Dediğimiz gibi, böyle bir hissiyat var mı veya “kendini gösterir mi” bilinmez ama.. İlk Bakanlar Kurulu’nda bu konu gündeme geldi ve gazetelere yansıyan haberlerin içinde şu satırlar da vardı:

“Toplantıda bakanlara, bakan yardımcılarının atanma ve çalışma usullerine ilişkin düzenlemenin 15 gün içinde tamamlanacağı, ardından da atamaların gerçekleştirileceği bilgisi verildi. … bakan yardımcılarının imza yetkisi de dahil bakanlık faaliyetleri konusunda operasyonel görevler üstlenmeleri konusu tartışma yarattı. Bu yetkilerin hukuki bir düzenlemeyle baştan verilmesinin bakanlıklarda yetki karmaşasına yol açabileceği endişeleri üzerine icrai görevlerin bakarım isteğine bırakılması görüşü öne çıktı.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,512 µs