En Sıcak Konular

Borç krizi 'İtalya'ya sıçradı' endişesi

11 Temmuz 2011 09:37 tsi
Borç krizi 'İtalya'ya sıçradı' endişesi AB yetkilileri borç krizini görüşmek için Brüksel'de bir araya gelirken, banka hisseleri borsada ciddi kayıplar veren İtalya'nın durumu artan kaygıların odağına yerleşti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB maliye bakanlarının bugün planlanan görüşmesi öncesinde Birliğin önde gelen ekonomi yetkililerini bir araya çağırdı.

Gözlemciler, olağanüstü toplantının borç krizinin İtalya'ya da sıçradığı korkusundan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyor.

Reuters ajansının aktardığına göre toplantıya Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin yanısıra, euro bölgesi maliye bakanlarının başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve ekonomiden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn de çağrıldı.

İtalya konusunda giderek daha yüksek sesle dile getirilen endişelere rağmen, Herman Van Rompuy'un sözcüsü, İtalya'nın gündemin baş maddesi olduğu bir kriz toplantısı düzenlendiği yönünde medyada yer alan haberleri reddetti.

Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya'da cuma günü borsa büyük bir düşüşle kapandı.

Verilen kayıpta İtalyan bankalarının hisse fiyatlarındaki inişin önemli bir rolü olduğu belirtiliyor.

İngiltere'den Daily Telegraph gazetesi, bu hafta içinde İtalyan bankalarının ''stres testi'' sonuçlarının açıklanacağını hatırlatarak, borsanın kaygılı olduğunu yazıyor.

Yunanistan'daki borç krizinin İtalya'ya da sıçradığı korkularının yaşandığını öne çıkartan Times gazetesi ise, euro bölgesinde Yunanistan haricinde borç oranı en yüksek ülkenin İtalya olduğunu kaydediyor.

Times, Alman bankası Berenberg'de baş ekonomist olan Holger Schmiedling'in şu sözlerine yer veriyor: ''Avrupa'da şu an ana konu küçük Yunanistan'ın ya da daha da küçük Portekiz'in başına gelecekler değil; çeperdeki bu küçük ekonomilerle sınırlı bir krizin altından kalkılabilinir. En büyük korku, krizin İspanya ve İtalya gibi çok daha ağırlığı olan ekonomilere de sıçraması riski.''

BBC



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs